Tilda… Tilda… inte så liten längre.

Dags att skaffa en ”Svär-gris” tror jag… men risken finns att den sparbössan blir full fort för mamma som får fylla den. Fast vi har sällan kontakter hemma så det får bli ett konto att swisha till haha!

Jo jag ska berätta… Tilda har börjat svära, dock såklart utan att hon förstod innebörden av meningen och vad svordom är.

Igår var vi i badrummet för att borsta tänderna. Tilda tappade nåt på golvet och hukade sig fort och där kom det…

Tilda: WHAT DA F-CKIN!”

Jag rykte till och kliade mig på huvudet….

Jag: Tilda… vad sa du? Kan du säga igen, vad du sa nyss?

Tilda : Nej…

Jag: Vem har lärt dig säga det?

Tilda: Jag VILL INTE säga!

Tilda förstod att hon låg lite illa till och blev lite tårögd. Jag var inte arg utan undrade nyfiken vem har lärt henne detta.

Jag: Tilda, mamma är inte arg men det är inte bra att du säger så ok?

Då kom det… VARFÖR??? Eviga varför…

Tilda: Varför får inte jag säga? Jag VILL säga! Vad betyder det?

Fan… nu ligger morsan illa till… ?

Jag ropade på Måns och sa ”Pappa kan förklara WHAT DA F-CKIN betyder”.

Tilda: Nej mamma berätta, vad betyder det? VARFÖR får jag inte säga det?

Jag: Det är svordom…

Tilda: Vad är svordom?

… Nu kommer morsan med ett långt utlägg…

Jag: Man svär… vuxna svär. Mamma säger oftast ”fan”, farfar och morfar säger ”helvete” (då log Tilda för hon vet att det är sant). Det finns värre ord som just ordet ”F-ckin” men i den meningen är det inte så farligt MEN när barn säger det så är det dåligt i mammas öron. Andra skulle tro att mamma pappa har lärt dig. Så säg inte det om du inte förstår vad det betyder.

Tilda: MEN JAG VILL SÄGA DET!

Jag: Ok? Hmm men då får du säger när du är själv, inte när andra vuxna eller barn hör. Småbarnen kommer ta efter precis som du tog efter den personen som lärde dig det. Barn ska inte vara ful i munnen.

Tilda: Varför inte?

Jag: Alla svär mer eller mindre men barn ska inte börja svära. Du är 5 år och du kommer säkert höra vuxna och barn säga dåliga fula ord, och när du får i skolan. Mamma kan inte stoppa de som gör det men mamma vill att du ska tänka på att inte ta efter de andra som vill lära dig dumma saker, som t ex att svära. Ok?

Jag fortsatte…

Jag: Men kan du säga om det var en vuxen eller ett barn som lärde dig säga ”What da f-ckin”?

Tilda: barn…

Jag: Ok, tack. Då vet du att du inte ska ta efter den här kompisen ok? Och vill du svära så gör det när du är själv och inte till andra.

Tilda: ok mamma.

Idag har jag inte hört Tilda svära och den misstänkte var inte i förskolan idag. Så det var lugnt men vi får avvakta och lita på Tilda. Tilda har oftast berättat att en av bästisarna på förskolan är också dum mot henne. I mina öron lät det som mobbing och Tilda ville inte att jag skulle berätta för fröknarna. Vi tar det i annat inlägg.

I alla fall. Vi kan inte hålla våra barn i en bubbla så vi försöker vara ärliga. Det kunde har varit att hon har hört mig säga ”What da F!” fast jag säger sällan hela f-ordet. Så jag har en som jag misstänker. Bästisen… en av två.

Jag blev bara fascinerad över att Tilda skyddade sin vän så mycket och vägrade berätta vem, hon envisades med att inte ville säga namnet. Jag pressade inte heller och sa att jag var inte arg för vuxna säger också dumma dåliga ord och meningar. Ibland kul, ibland skönt att uttrycka sig. Mamma svär när mamma är själv, morfar svär var tredje ord typ… mest fan, jävla, helvete…

Men ja… jag rycker alltid till när jag hör barn i låg- eller mellanstadiet säga f-u till varandra utanför förskolan.

Har ditt barn börjat svära? Vad var första ordet eller meningen?