Vitlök – tips!

Lästid: 2 min
Jag är nog inte den första som gör så här med vitlök. Jag blev trött på ett köpa friterade vitlök. Ibland är det som att tugga på bark och jag måste köra en extra gång i matberedaren.
 
Om ni inte visste eller har inte testat att fritera vitlök så måste ni prova! Det är lite kul att experimentera med maten. Har ni frågor, tips eller annat så kommentera gärna!
 

Vad får man genom att fritera vitlök?

  1. Vitlöksolja
  2. Sotad vitlöksolja (kör tills vitlöken blir kolsvart)
  3. Vitlökskräm, vitlökssnacks
  4. Friterad vitlöksskal (mixa sönder sedan och lägg de i vitlöksoljan, använd som topping i dimsum eller i nudelsoppor mm.)
  5. Använd den färdiga vitlöksoljan till t ex aioli, sotad aioli…
  6. Slipper stinka…jo det är sant!
  7. ??? Det är bara fantasin som stoppar dig
 
Vill man inte fritera men vill göra vitlöksolja?
Kör i micro! Kör hela klyftor med skal i en matberedare och hackar sönder dem. Täck sedan med t ex rapsolja och kör i micro med lock på maxeffekt. Testa dig fram och med 1-2 min i taget. Ni vet bäst hur era micro funkar. Klart!
 
Gillar inte vitlök? Prova göra citrongräs-olja kanske?
 Sila oljan för en klarare olja!
 
Fritera de gyllenbruna eller kör de tills de blir svarta.
 
 
IMG_2728.JPG
Låt de droppa av och inte ligga kvar förlänge i oljan. Jag glömde bort dem och de blev en massa olja kvar inne i klyftorna.
 IMG_2802.JPG
Ät som snacks! Utan att stinka!
 
IMG_2710.JPG
 Sorry, kunde inte få en bättre bild. Försökte mortla de friterade vitlöksklyftorna till en kräm. Se Resultat nedan.
 
 IMG_2803.JPG
Här har jag tagit de mosade vitlöken och rört ihop med creme fraiche och servera direkt i en mortel.
Vi åt det med ugnstekt kylling.
Tags: No tags

Lämna en kommentar

CommentLuv badge