Inlägget innehåller information om alkohol!

Jepp jag blev bokad för att hålla en vinprovning för ett stort byggföretags ledningsgrupp förra torsdags på Göteborgs Vinkällaren.

Så här kommer några vintips till helgen!

Jag var en lättsam vinprovning för nybörjarenivå. Kunden ville ha tre röda viner så det blev temat. Jag fick välja vinerna som blev faktisk succé! Det är kul när man har prickat in rätt.

Det blev en snabb kurs i vinprovningsmetodik såklart och sedan provade vi vinerna och jag svarade på frågor om mat och vin mm. Det var så mycket diskussioner och skratt med det här gänget. Jag föreställde mig att det skulle vara ett gäng äldre herrar men icke. Det vara 2 kvinnor också så vi var totalt 12 pers inklusive mig i vinkällaren.

Man kan säga att jag kom av med helt ganska många gånger för att det var så mycket skratt och frågor. Jag bad deltagarna att bekriva det första vinet…. svar: ”rött så klart” haha.

Det här med att använda alla sina sinnen och kunna beskriva de i ord är inte helt lätt, nästan som att be en man att blotta sina känslor i ord haha! Mera vinprovning åt folket med andra ord!

Tre röda

Vin #1: AOC Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines, Jean-Claude Boisset, Bourgogne, Frankrike, 99kr.

En klassisk Pinot Noir från Bourgogne definitivt. Det är ett mjukt och bärigt vin med ljusröd färg, låg intensitet i färgen men har hög alkoholhalt som 13 %. Doftade mycket bär är som hallon och skogsbär. Smaka mycket frukt och tanniner lade sig bra på tungan, inte alls strävt.

Jag ska inte gå in så mycket på hur det doftar och smakar för de kan man läsa sig till eller måste smaka själv. Sedan finns det kommersellla bekrivningar för vinerna som man kan hitta hos importören.

Många som inte känner till Pinot Noir har svårt för Pinot Noir vinet. Det vågar jag säga eftersom Pinot Noir är ljusare i färg och smakar väldigt bärig och man kanske förväntar sig ett kraftigare vin. Bourgogne är Pinot Noirs hem när det gäller röda druvor men Pinot Noir odlas även i andra delar av världen t ex Chile, USA och Nya Zeeland.

Man kan säga att samma druva kan smaka olika beror på var det odlas och hur klimatet är där.

Vin #2: Buffalo Barrel Zinfandel, Bourbon Barrel aged, Kalifornia, USA. 115kr

Spoiler alert här! Supergott och prisvärt vin till grillat mat för 115kr! Alkoholen är 14% men det märkte inte vi då sötman (8g/L) i vinet dolde rätt bra och vinet är 100% Zinfandel från Central Valley i Kalifornia. Druvan Zinfandel heter Primitivo i Italien. Väldigt fruktigt och vaniljigt med snälla tanniner som var behagligt i munnen. Det fanns en rökighet och återigen vanilj tackvare bourbon barrique som vinet har lagrat i 3 månader i.

Jag tog med detta vinet för jag kände att det skulle bli kul kontrast för de flesta för väl druckit Zinfandel som är lätt att tycka om och lättdrucken men detta blev ett lite twist.

Vin #3: DOCG Capitel de Roari, Amarone della Valpolicella, Veneto, Italien. 199kr.

Amarone Amarone…. vem gillar inte Amarone. Svenskar älskar dessa kraftiga smakrika Amarone! Men tror det eller ej så blev Amarone näst bäst på vinprovningen eftersom alla var frälsta över vin nr.2 haha!

Corvina druvan är stjänan här av de tre druvor som är tillåta i Amarone dvs Rondinella och Molinara. Amarone används samma druvor som i vanlig Valpolicella.

Så en snabb info…

Valpolicella är ett vanligt vin från Valpolicella.
Ripasso della Valpolicella som är en blandning av Valpolicella och druvrester från när man gör Amarone.
Amarone della Valpolicella görs enl. appassimentometoden dvs druvor som man låta torka på halm och sedan jäsas och pressas. Då får man hög alkohol och högre restsötma. Alltid över 15% alkohol för Amarone, det är lagen.

Så om det står appassimento eller passito på flaskan? Då har man gjort vinet som amarone men får inte kalla Amarone och därför billigare i pris jämfört med Amarone men nästan lika bra och gott.

För vinprovningar hemma hos dig eller ditt företag. Maila mig för offert och bokning! (Gäller Göteborg med omnejd)