Äntligen…äntligen hinner jag skriva detta inlägg om vinprovning med senses wine club. Vinprovning är ju något jag gillar så jag har verkligen funderat på hur jag ska skriva och tipsa er. Vill ju inte bara slänga upp ett inlägg bara för att. Har ni någon gång varit på en vinprovning? Du kanske inte gillar vin eller vet inte mycket om vin, inte heller hur du skulle bete dig på en vinprovning? Efter detta inlägg så kanske du blir mer intresserad av vin och prova viner, om du inte redan gillar det 🙂

 

logga

 

Förra veckan var jag på vinprovning på Restaurang Swedish Taste som Senses Wine Club anordnade. Det var jul- och nyårsprovning. Det var första gången för mig med SWC och det var verkligen uppfriskande, med att både prova lite goda fina viner och lyssna på sommeliern Anders Arena från Restaurang Vatten i Göteborg. Anders var mycket inspirerande utan att krångla till massa med konstiga vin-ordförråd. Det märktes att han hade jobbat länge som sommelier och älskade sitt jobb. Passion!

image

 

Sommelier Anders Arena från Restaurang Vatten

Deltagarna var äldre damer och herrar och ett yngre par på kanske 30 år. Jag kom ensam och satte mig jämte en trevlig dam som hade med sig dotter och barnbarn, 3 generationer! Damerna hade varit på flera av Senses Wine Clubs provningar och hade mycket gott att säga om företag. Tyvärr inga bilder på deltagarna men jag presenterade mig lite snabb att jag skulle blogga om detta och därför tog jag massa bilder. De goa damer och herrar undrade vilken tidningen jag skrev för….hehe. För att ingen skulle blir störd så var jag lite sparsam med att ta bilder men en del blev det ändå 🙂

 

Då börjar vi med vinprovningen 🙂

image

Vi välkomnades av de två representanterna från Senses Wine Club som kom hela vägen från Stockholm, Anastasia och Sarah. Vilket rolig jobb de måste ha! Det skulle jag också vilja ha.

image

Vi började med ett glas champagne från Palmer & Co Millésime Brut 2008. Champagnen hade fina bubblor/mousse, dofter av äpple och krispig i smak. Skulle passa jättebra som den är som aperitif/fördrink eller till fisk och skaldjur. Jag har druckit denna champagne hemma när jag fyllde 28 och med ostron till. Jag hade gjort schalottenlökvinegrett till ostronerna och det var lite miss där. Hade räckt med några droppar citron eller bara naturell för vinet blev fick en skarp syra och vinet blev extra torr minns jag. Kunde se det framför mig i vår lilla två i Halmstad. Den här gången var det en årgångschampagne och smakade mycket bättre än icke årgångschampagne (N.V). Jag säga att det är ett prisvärt och fin champagne utan att vara snobbig!

 

image

Sedan provade vi 4 viner tillsammans och Anders berättade om varje vin och kom även med tips om vilka maträtter skulle passa till vilka viner. Det blev också lite geografi och om vinodling. Vin är ju inte bara vin. Det är ett konstverk och mångansaker hänger ihop, många skaer måste göras för att ett vin ska bli till. Om man inte gillar massproduktion och vill dricka bättre viner vill säga.

Viner från vänster till höger:

  1. Vit: Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux (östra Loire, Frankrike)
  2. Rött: Hahn Pinot Noir (Kalifornia, USA)
  3. Rött: Poggio Nero Brunello di Montalcino (Toscana, Italien)
  4. Vitt: Stepp Scheurehe Beerenauslese (Pfalz, Tyskland)

Jag har valt att dela upp denna inlägg i 2 delar. Nästa inlägg kommer det att vara om de 5 vinerna ihop med maten och förslag på maträtter som skulle passa till jul och nyår! Hoppas att ni vill kolla in då. Det är också för att koncentrera mer på vinerna då det kan bli lite mycket att läsa. Hoppas att ni förstår 🙂

 

image

När man provar vin så är det glaset från vänster till höger och vita/torra viner till lättare röd och vidare en kraftigare röd, avslutas med sötare vitt/rött eller annat om det finns. Maträtterna får gärna gifta sig med vinerna och smakerna i den ordningen från amuse bouche/tilltugg, förrätt, huvudrätt till efterrätt/ost.

 

image

När vi var klara med att prova vinerna var för sig så kom det in lite mat där vi kunde smaka tillsammans med vinerna. Vi testade oss fram för att känna vilka smaker som lyftes fram, om vinet blev strävare, fylligare, plattare, godare och om kombinationerna funkade.

Priset för denna vinprovning var 300kr. Man kan tycka att det är dyrt om man har aldrig varit på en vinprovning. Jag tycker att det var värt pengarna. Det var superproffsigt ordnat med kunnigt ledare som Anders som gärna delade med sig av alla sina anekdoter från sin lilla anteckningsbok.

Senses Wine Club hade två likadan vinprovning i Stockholm 3-4/12. De två tillfällen var fullbokad och nästa provning är det i Malmö den 9 dec. Är ni i Malmö intresserade att gå på denna vinprovning så kan ni kika in här och anmäla er!

Tack Sarah, Anastasia, Anders och Senses Wine Club för en toppen kväll.

Ställ gärna frågor till mig eller bara kommentera om ni undrar något 🙂