Vin: Finca el Puig 2002

Lästid: 2 min

Jag har börjat plocka av mina viner som jag har haft i mitt lilla vinförråd och i torsdags på grillningen öppnade vi denna spanjor från Priorat och den andra var italienaren från Toscana.

Finca el Puig 2002 DOC från den lilla regionen Priorat i Catalunya, Spanien. Den här flaskan köpte jag hösten 2007 på SB om jag minns rätt och sedan har den bara fått ligga tills i torsdag. Den kostade 179kr men idag ligger den på runt 220kr efter att jag har googlat. SB har nu årgång 2009 och den kostar 199kr.


2002 Cellers Fuentes Priorat Finca El Puig, DOCa (14,4%, Grenach, Carignan och Cabanet Sauvignon)

Utseende: Kunde se att den har åldras. Jag körde kastrulltricket då jag öppnade vinet inte hemma hos oss och det fanns ingen karaff eller dekanter. Det var lite sediment (bottensats) och vinet har fått lite lite tegel/rostfärg i kanten men fortfarande mörkröd med klar i färg.

Doft: Det första jag märkte var att vinet var stramt och fylligt. Strävheten i vinet var ändå behagligt. Jag gillar kraftiga viner men mycket kropp. Vinet var fruktig och fullproppad med körsbär, jordgubbar, plommon, choklad, lakrits och fat å örter men framför allt eukalyptus. Väldigt mycket fat och ceder för jag kände dofter av nyvässad penna hela tiden.

Smak: Fruktigt och hög sötma. Mycket vanilj, choklad, plommon och körsbär. Fyller munnen bra och passar mycket bra som matvin och till lamm å nöt.

Kommentar: En matbit gör vinet succé men att dricks som det är tycker jag att det funkade bra men jag gillar ju lite kraftigare viner. Köp några flaskor, drick nu men det lönar sig att vinet får lagra i några år som jag har gjort med min 2002. Ett prisvärt vin under 200kr, köp nu för den verkar stiga i pris 🙂 Glöm inte dekantera vinet och låt det andas i minst 30 – 1 tim om det ska uppnå klimax. Vinet var redan bra efter mitt kastrulltrick.

DOCa står för DENOMINACIÓN DE ORIGEN CALIFICADA. Detta är den högsta klassen i den spanska vinklassificeringen och den infördes 1988. Det menas att viner med DOCa har en kontrollerad ursprungsbeteckning.

Tags: No tags

Lämna en kommentar

CommentLuv badge