Vad passar bäst på denna Thai Songkran nyår som infaller idag om inte PADTHAI?

 

Låt oss prata Padthai

 

Jag är nog INTE den enda padthai-polisen här, eller thaimat-polis överhuvudtaget. Min mor är det också, även andra thai.

 

Från att jag aldrig har gillat padthai när jag var barn tills att jag är en jävel på padthai. Bättre än min mors, sa min thai barndomsvän när hon fick komma på besök i Sverige. Hon viskade och vågade inte säga högt haha!

 

Man kan leka med maten men vi som är stolta över vår thaimat och matkultur gillar inte när kockar/personer eller thai visar och publicerar något som t ex padthai och det ser inte alls ut som padthai.

 

Bara för att det är lite jordnötter och lime eller kokosmjölk i något så är det ”thai”. Jag har sett alla möjliga padthai-varianter som oftast är långt ifrån vad padthai brukar se ut. Vissa kör ner en jävla massa olika sojasåser i som får det att se ut som Pad Si-ew (sojawok) eller med hel andra ingredienser.

 

Även padthai i Thailand har blivit turistanpassad och det är där felet kommer. När någon skrev ”mitt bästa Padthai, bättre än i Thailand”, då kände jag mig kränkt.

 

I Thailand så brukar restauranger tävla om att vara bäst på just den maträtten man säljer, inte om att vara den bästa kocken. Nu finns det ju Masterchef Thailand för sånn. Man hade också ”Thailands bästa Padthai” och jag tror det var över 5000 restauranger som skickade in sitt recept och motivering med historia bakom sin restaurang.

 

Så absolut finns det variation men utseendet bör vara samma och smaker kan skilja sig, och så kan man ha inbakad i omelett också.

 

Många thai älskar mat och åker gärna långt efter rykten om bra matställen. Många gånger åkte vi (när jag var barn) ut till andra orter eller provinser, bara för att äta och köpa hem mera mat som souvenirer och sen åka hem igen. Mat, mat och mat.

 

Så visst är det kul att många älskar thaimat och just Padthai ( även panaeng eller tom kha gai) men har man inte ens försökt göra en riktig padthai så kallar det inte för något som inte är. Dock är det ok att säga att man försöker.

 

Det är nog inte bara Thai som känner en stolthet i sin matkultur.

 

Det finns massor av thairätter som jag inte kan, känner till eller ens testat, så innan jag publicerar något så vill jag testar minst 3 gånger och säkert 10 gånger innan jag kan säga ”mitt bästa”. Jag vill vara autentiskt och förmedla vad som är ”Mitt Thailand”.

 

Det finns de som vill dela med sig som jag och så finns de som bara gör saker för att det är trendigt och får trafik till bloggen. Jag menar inte heller att man inte få laga mat om man håller på med bakning 99% men det är lite weird att smälla upp något som padthai. Annat exempel är om man är duktig på kinamat och dumpling men plötsligt publicerar recept på thairätter när jag vill se kinamat.

 

Måste man vara korrekt?

 

Aja ska inte kranka på andra men poängen här är att lagar det du vill och ät det som är gott. Kallar bara inte något som inte är men vill man publicera så kan man försöka vara noga med att säga att du har testat eller hämtat recept från vilken källa men ändrat på dittan och dattan.

 

Jag får till mig frågan många gånger ”men han/hon gjorde så, hade i det och det…”, vad är rätt?

 

När det är brist på ingredienser så får man ta vad man vill. Dock blir det en nudelwok och kanske med padthai smaker.

 

 

 

 

 

Klicka på någon av knapparna ovan för att komma till mitt recept eller tutorials om du vill testa laga padthai. Orkar du inte hela vägen kan du i allafall testa göra såsen till och börja med.