Smakar thaimat som den ska? I Sverige menar du? Under mina snart 30 år i Sverige kan jag räkna upp hur många gånger jag har ätit på en thairestarang i Sverige. När jag flyttade till Lund, levde studentlivet och hängde med mina nya thai-svenskar vänner så åt vi ett antal gånger på thairestauranger i Lund och Malmö.

Vilken besvikelse när min padthai kom utan torkade räkor med morötter och vitkål, mera besvikelser när tom yam goong (het kryddig räksoppa) kom med lök och tomater. Det var jag inte van med, aldrig skulle det vara så här i Bangkok. Frågade min mamma och hon bara nej nej så ska det inte vara. Sedan kollade jag upp lite, de thai som drev thairestaurangen i Lund kom från södra Thailand. Maten i söder kändes lite tafatt och man bara slängde ihop något tyckte jag då.

Pad thai som jag fick i Malmö var också lite skoj. Jag satt och stirrade på den och undrade vad var det jag fick. Sedan hörde jag kocken (som var också fru till mannen som serverade mig) pratade med servitören att han skulle ha sagt att det var en thai som skulle ha pad thai, då skulle jag ha fått de rätta ingredienserna. Heh? Borde det inte vara så med alla tallrikar de skickar ut, att det ska vara homogen, alltid se likadan ut. Tyvärr är det så att det finns en thaimeny för thai och svensk meny för svenskar, inte på alla restaraunger men jag lovar att det finns. Ser du en thairestauranger som är full med thai där inne så kan du vara säker på att de äter ur en annan meny än den du har framför dig.

Här i Göteborg har jag ätit ett antal gånger på Moon Thai och senast 3 år sedan på lokala thaihak Lao-Thai som jag blev så besviken på pad krapow – basilika wok som var super söt och kocken förklarade redan då vid tillagningen att det kommer vara sött, ehm… men tipsade om att man måste boka bord för att äta thai-isaan mat med sticky rice, somtam och laab som vara serveras på helger.

Många som har varit i Thailand och ätit t ex padthai där och kommit hem till Sverige, många har berättat att de blev besvikna för att det inte smakar som i Thailand. Köper du padthai i Phuket så kan jag slå vad att den smakar inte som i Bangkok. Bangkok är ju streetfood mecka nr.1 i världen enl. CNN. En Tom yam goong (het kryddig räksoppa) är utan tomater men i södra Thailland har man tomater. Min mamma som är ”Bangkokien” säger big no no inga tomater.

Man får ha sånna saker i åtanken att det förekommer lokala avvikelser men man slänger inte heller in vad som helst och kallar det för padthai eller tom yam goong liksom. Och här kommer problemet….fusions, kreativitet och ignoranta västerlänningar. Det är jättekul att många älskar thaimat och vill visa upp thaimaten men varför tar man inte det ett steg längre och faktisk lära sig om ingredienserna och visar upp riktig thaimat istället för att visa upp något liknande elle bytt ut alla signatursråvaror.

Tv-kockar förstör mer än att förmedla.

Vilken allvarlig påstående. Det här med fusions och att vara kreativ i matlagning, när det kommer till thaimat så blir jag inte längre förvånad när många av våra thaimaträtter inte alls ser ut som de brukar göra när det är svenska kockar ska visa upp thaimaten i tv-rutan. Jag skriver svenskar kockar för att begränsar mig men skriver jag alla ”farang” så skulle många tro att jag drar alla icke thai över en kam. När man ser i tv eller publikationer så får man ha det i tanken att de thaimaträtter är kanske inte klassiska thai, för dessa kockar och b-kändisar visar ”sina” versioner.

Jag har som mål att förmedla och visa riktig thaimat, klassiska thaimat och thai Street food som jag är uppvuxen med men även maträtter som jag vill lära mig de thaimaträtter som jag inte är så van vid och introducerar de för svenskar och omvärlden. Men varför ska det behöva någon känd vetgirig farang som amerikanen Andy Ricker som driver nu flertal thairestaranger eller kockarna på Soi 29 i Malmö att visa upp thaimat på riktig, dock med egna tvistar. Jag tycker att de göra något bra. Respekt till maten och matkulturen. Inte bara för att följa trenden och slänga ihop något för att göra sig själv känd.

Svar på min fråga i rubriken, var kan man hitta thaimaten som smakar som thaimaten ska smaka?

Svårt. Har man inte ätit riktig thaimat så är det svårt att veta såklart vad som är rätt. Det är kanske inte heller rätt att säga vad som är rätt och fel när det kommer till mat och matlagning. Vi borde istället prata om hur autentiskt maten är. Vill man äta äkta autentisk thaimat så kan man inte följa tv-kockar som leker med maten. Jag är t ex inte jätteförtjust i indiskmat så jag skulle inte börja ställa mig och laga och smälla upp ”mitt” recept på vindaloo liksom. Snackar om noll respekt till den indiska matkulturen. Jag skulle gräva lite mer fakta och testlagar olika vindaloo och när jag är bekväm med maträtten så kanske jag skulle lägga upp receptet och claima att det är min version. Förstår du min poäng, ja jag går den långa vägen… Jag är så trött på alla thai som laga thai men fasiken ser vissa maträtter inte ut som de har gett döpt den till. Suck.

Man kan ju såklart följa mig på Instagram Thaimorsan och ser hur jag gör olika maträtter och börjar våga laga själv. Jag ger bara riktlinjer, det är upp till dig om du vill experimentera själv.

Kommentera gärna dina tankar kring detta, inget är rätt eller fel.