Okategoriserade

Vår folkkära thailändska kung är död

Som jag har följt nyheterna de senaste dagarna. Detta är stort i Thailand.

Det är bekräftad att vår folkkära populära thailändska kung Bhumibol Adulyadej har avlidit, idag 13 okt 2016 kl. 15:52 (thailändsk tid). Han blev 88 år. Han har suttit på tronen längst i världen, 70 år.


Idag är det nationalsorg. Från och med imorn är det thaiflaggan på halvstång i 30 dagar och  de inom offentligasektorn ska sörja i 1 år. Alla andra får själv avgöra hur de vill sörja. Man har även skärpt säkerheten på de 6 stora flygplatser i Thailand.

Läs mer på Aftonbladet

Alla thai tänker förmodligen samma sak men den frågan vågar ingen ställa. Vad händer nu? Vem kommer att efterträda? Många frågor som jag inte vill skriva och låter de svenska journalister skriva. Jag som många thai utomlands kan bara följa nyheterna.

Det är inte heller tillåtet att diskutera om den thailandska kungafamiljen då det klassas som majestätsbrott! Det har varit så i över 2000 år? Jag har ingen fakta på det men som jag har sett i alla filmer så var det så. Så alla kommentarer som verka stötande för andra läsare, snuten i Thailand och min blogg, kommer att raderas (för att inte riskera någons säkerhet).

2 thoughts on “Vår folkkära thailändska kung är död

  1. 70 år är lång tid. Vad intressant med majestätsbrott vid kritik mot kungahuset. Har kungen en beslutande roll politiskt också eller är det en ceremoniell kung som här i Sverige? Är det därför det talas om oroligheter politiskt med anledning av hans bortgång?

    1. Vet inte när och vilka som kom på detta med majestätsbrott. Detta har i alla fall resulterat till att ingen vågar uttala sig öppet om kungafamiljen och mycket går i ryktesväg eller förbli hemlighet. Vissa saker har man skrivit i böcker med tillåtelse från Thailand men får inte publiceras i Thailand..

      Det är som kungen här men han var och är fortfarande mycket älskad av folket. Han var duktig att vara ute på fält och jobbade på sina unga dar än vara representerade hovet som jag har sett sedan jag var barn.

      Han har alltså ingen makt men de gångerna han har kommit ut och vädjat till folket när det var uppror så slutade dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge