Det är varken japanskt eller spanskt, inte heller så thai. Ibland får man ta vad man har och det enda som fattades var bara huvudingrediensen AUBERGINE när jag skulle laga till en vegetatisk tillbehör igår.

Idag är det ”meat free Monday” så vad passar bäst med ett experiment med aubergine? Vi åt en super god aubergine-rätt på Bonito i början av sommaren. Sedan dess har denna krämiga varma aubergine blivit en favorit som jag vill försöka återskapa… det gick ok men vi är inte riktig där än. Har du följt mig så vet du att jag gör säker minst 3 gånger om inte hela veckan innan jag blir nöjd. Det är bara ser på de extra fluffliga sufflé pannkakor jag försökte göra. Barnen åt sig trötta på dem i två veckor haha!

Jag vet att jag ballade ur på en TV4 Nyhetsmorgons kocken förra veckan och hur han hanterade de små thailändska äggplantor som JAG anser att man måste inte salta och vattna ur. De var redan så små och knapriga. Det vara bara dumt att göra en rå thai auberginsallad men majoriteten i skålen var…vitkål. Nåja… det var vad jag tycker men provar själv så vet du.

Ungsrostade aubergine med miso, sherry & sesamfrö
En sötsyrlig rätt som kan ätas ensam eller som tillbehör, lätt att tillaga och tycka om!

Ingredienser
1 stor aubergine
Salladslök
Sesamfrö
Oliveolja/rapsolja
Salt

Miso-mix
2 msk miso paste (röd eller gul)
1 msk Mirin/risvinäger
1 msk Sake/Sherry, torr
1 msk socker
Rör ihop till en slät paste/sås

Tillagning
Sätt ugnen på varmluft 200 grader. Tärna aubergin i stora kuber ca. 2-3cm stora. Låt ligga i durkslag och strö på lagom med salt. Låt aubergine vara i 20-30 min. Skölj sedan och badda de torra. Lägg de i en bunke och låt auberginetärningar blandas med oljan och sedan placera de på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Kör 20 min i ugnen, ta sedan ut och blanda med misomixen, kör i 10 min till.

Till servering strö över finskurna salladslök och rostade sesamfrö. Vill man så kan man såklart ha några skvätt sesamolja över.

Vi åt rätten med chimichuri fläskytterfilé (färdigmarinerade från Lidl) och Sobanudlar. Koka inte sobanudlar för länge då de blir lätt sönderkokta. Sherry eller Sake kan man skippa såklart. Njut som egen rätt eller tillbehör.