[PR-utskick]

Fri-yeay och det skall firas! Bubbel man inte ta fram bara för att fira födelsedagar eller högtider tycker jag. Det är alltid extra festligt med bubbel viner.

Ska jag vara korrekt så heter det ju mousserande viner och många säger gärna att de ska dricka champagne fast de menar bubbelvin generellt och så köper man Cava eller Prosecco.

Nu var det Cava som jag testade igår. Inte bara testa utan gjorde även en tutorial på hur man öppnar en flaska mousserande vin på InstaStories – här!

Det är många som har frågat och är rädda för att öppna en flaska bubbel och att korken skulle skjuta iväg och träffa någon i huvudet. Jodå korken kan flyga iväg i 120km/h och raketfart om man sabrerar.

True Colours Winter Edition

Camilla Thulin tillbaka som designer för True Colours Cava – Winter Edition

Camilla Thulin upprepar nu succén från i somras, då hon gästdesignade True Colours flaska, med en ny, vintergnistrande variant i begränsad upplaga – även denna gång i samarbete med Regnbågsfonden. För att passa årstiden har det tidigare vackert blommiga mönstret ersatts av vintergrönska och gnistrande juveler, inspirerade av regnbågen.

True Colours Cava har belönats med ett av vinvärldens mest prestigefyllda priser då den kammade hem brons i Decanter Competition förra året.

För varje såld flaska går en krona till Regnbågsfonden och hittills har samarbetet, som inleddes 2017, inbringat över 2,2 MSEK till Regnbågsfondens verksamhet. Kläddesignern och kostymören Camilla Thulin har sedan många årtionden starka band till HBTQ-rörelsen, bland annat har hon skapat scenkostymerna till det ikoniska bandet Army of Lovers.

Produktinformation:True Colours Cava
Artikelnr: 78045
Pris: 99 kr
Volym: 750 ml
Ursprung: Spanien, Penedès, DO Cava
Alkoholhalt: 12% Druva: Parellada 41%, Xarel lo 27%, Macabeo 23%, Chardonnay 9%

True Colours Cava har en medelstor doft med inslag av citrus, mineral och röda äpplen med viss nötighet. Moussen är behaglig och smaken är torr med inslag av citrus, mineral, nötter och röda äpplen. Vinet passar utmärkt som apéritif eller till fisk och skaldjur.

Cava är en beteckning för ett spanskt vin enligt den traditionella metoden, det vill säga den andra jäsningen på flaska och kan komma från ett antal godkända områden. Störst produktion finns i Penedès, och övriga områden är Rioja, Utiel-Requena, Ribera del Guadiana och Cariñena. Normalt används spanska druvsorter men också klassiska champagnedruvor som Chardonnay och Pinot Noir. Efter den andra jäsningen måste vinet lagras med jästfällningen i minst 9 månader, men vad gäller True Colours har den lagrats minst 14 månader. 

Vinet är en Brut och har en restsötma på 12 gram/liter. 

Vad tycker jag om vinet?

Jag gillar ju snygga flaskor så ibland köper jag också bara för flaskan haha!

Vinet fick stå kallt ute på altanen och sedan komma ner i temperatur 10grader. Färgen var gyllene och var små pärlande bubblor, doften av gummi kände jag igen då det är typiskt för cava. Det är helt klart ett torrt vin och krispig, hög fruktsyra så man känner inte att det är restsötma på 12%/L. Mycket citrus och äpple, en liten citrus zest i eftersmak men inte så bitter. Ett gott cava som aperatif att skåla med innan maten.

Visste du att den höga syran i drycken kommer att framkalla hungern och du kommer att vilja äta mera av maten.

Vinet har hittat hem till mig som pressutskick. Jag har själv valt att skriva om vinet.

Kom ihåg, drick måttlig.