Thai Tom Yum-soppa är en av de enklaste och snabbaste sopporna att göra när det kommer till en thailändsk maträtt.

Soppan är fullspäckad med aromatiska örter som t ex citrongräs, galangal och färska chili. Räkor, svampar och färska koriander är resten av ingredienserna som kompletterar denna läckra och värmande Tom Yum soppan!

Tom yum goong är en av Thailands mest populära soppa och är bland topp 10 över kända thaimaträtter som du någon gång bör prova! När du gör det kommer du säkert att vilja ha mer och mer av! Du kan inte sluta att äta för den är så beroende framkallande kan jag lova och det bästa att du kan tillaga den själv hemma på nolltid. Den är lätt, nyttig, glutenfri, full med smaker och om du vill kan du ge sen en kick av färska chili att sjuda med i soppan.

Vad är Tom Yum soppa?

Tom yum goong är en maträtt från centrala Thailand. Thailändsk mat ger i allmänhet inte bara en underbar smak utan innehåller även medicinska egenskaper i dess örtingredienser. Tom yum goong är ett av de bästa exemplen.

En traditionell Tom yum-soppa är het och kryddig med räkor och champinjoner. Sedan innehåller den massor med nyttiga färska örter som är signatur för maträtten och ger en aromatisk buljong som är grunden till soppan.

Vissa använder bara citrongräs och galangal men jag har gärna i korianderrötter och kaffir-limeblad i buljongen också. Rostad chilipaste i olja (namprik pao) är kanske ett tillägg och den ger en karaktären men från början hade man ingen chilipaste.

Smaksättningen är också något man inte ska hålla tillbaka. Färska chili i buljongen är ett måste, så om du gillar hettan kan du gå bananas men 5 chilifrukter är lagom tänker jag.

Fisksås ger en god sälta och umami i smaken. Saft av lime har man i sist för soppan blir besk annars om man kokar citron/lime. Sedan garnerar jag gärna med en näve koriander.

Jag har sett många exempel på tom yum goong i olika svenska receptsidor men jag förstår inte varför man inte lagar soppan som den bör vara när den är superenkel och det går att få tag på ingredienser i Sverige.

Soppan innehåller varken röd currypaste, sesam, sambal oelek eller sweet chili! Så har du hittat recept med dessa ingredienser så snälla kallar det inte thai.

Ingefära istället för galangal? – hell no!

Galangal kan vara lite svårt att få tag på och om du inte bor i större städer eller har en asiatisk butik i din ort så kan du skippa för jag kommer aldrig att uppmana dig att byta till ingefära istället. Visst, vill du så kan du använda ingefära som många svenska och utländska kockar och bloggar höftar med men du bör ha i åtanken att soppan kommer inte smaka som tom yam utan något annat.

Galangal och ingegöra
Ingefära (vänster) vs. galangal (höger)

Galangal är alltså en rot.

Vi thai kallar den kha och den har en ”kylande” egenskap och mild i smak medan ingefära är ”värmande” och har en typ av hetta och pepprighet.

En annan känd soppa är just Tom kha gai... utan kha går ju inte.

Detta får mig att tänka tillbaka varje gång på Mat-Tina som lagade Tom Kha Gai på stranden i Phuket och använde ingefära. Suck.

Hur gör man Tom Yum soppan?

Förr gjorde man Tom Yum soppan med fisk och en klar buljong, man kallar soppan Tom yum namsai, utan chilepaste eller osötad kondenserad mjölk som man kan ha för en fylligare soppa.

Senare tid, i alla fall under mina 40 år på jorden så har jag alltid gillat tom yum soppan med räkor, gärna stora räkor och skaldjur. Svampar brukar vara med och passar utmärkt till soppan och det kan vara olika svampar. Lök eller inga lök i, det känns mer som en smaksak och lokala avvikelser. Lika så med tomater. Varken lök eller tomater i Bangkok-style Tom Yum.

Tom yum goong soppa

Tom yum goong

Receptet är för 2-4 port, vi äter gärna tillsammans som en hot pot.

Ingredienser

1L vatten alt. buljong (höns alt. räkor)
12 råa räkor (efter tycke)
10 champinjoner (alt. enoki och/eller ostronskivling )
1-3 stjälkar citrongräs (banka och skär i 3cm stavar)
5 st kaffir-limeblad (ej torkade, vik och riv av mitten strängen )
1-2 korianderrot (tvätta noga)
1-5 färska chili (banka eller snitta)
1 bit galangalrot (tunna skivor)
3 msk Fisksås 
3 msk Saft av en lime (1/2 dl)
3 msk rostad chili paste (1/2 dl)
En nypa salt
En näve koriander (grovhacka, garnityr)

Tom yum goong ingredienser

Så gör du:

Har du allt detta så är det bara koka upp buljongen/vatten med örterna och chili i 10-15min och lägg i de råa räkorna och svampar. När räkorna är klara (tiden beror på hur stora de är) smaksätt med fisksås, lime och i med grovhackade koriander. Garnera med koriander vid serveringen. 

Tips!

Tom yum goong - chili paste

För att förbättra smaken tillsätts oftast namprik pao (rostad chilipaste) i soppan i slutet innan man ta bort från värmen. Det finns att köpa med olika sötma och hetta. Det går så klart att göra själv också. Det får bli ett projekt för senare 🙂

Tom yum goong mix

Och för den lata så finns det tom yum-buljongtärningar eller Tom yum instant mix. Jag har bara testat något av dessa och visse det funkar men jag saknade ändå något… kanske de naturliga smakerna 😛

För fylligare eller mjölkigare soppa brukar man ha i osötad kondenserad mjölk som även kallas för evaporated milk på engelska. Vill man ha i kokomjölk så blir det mer åt Tom kha-hållet. Du får göra det om du vill men kallar det inte tom yam-soppa.

Citrongräs ska man inte finhacka här utan skär i ca 4-5 cm stavar och banka för att frigör aromen eller skiva fin.

Detta är en ”infusion” soppa med bark och rötter. Har du haft mycket örter i så kan du plocka ut lite om det är för trångt i kastrullet.

Ät soppan som den är eller med jasminris. Eller som en nudelrätt. Njut!

Se video på hur jag lagade soppan – Tom Yum goong på InstaStories!