Igen! JAG blir tokig på dessa kändiskockar! Nu är det Lisa Lemke. 

I fredag publicerade jag mitt Tom Kha Gai recept, som är ett mycket traditionellt recept. Det är enkelt och basic…och ALLA thai kör med kan jag säga. 

Och jag kan inte poängtera detta för många gånger – en Tom Kha MÅSTE innehålla Kha annars kan det inte heta Tom Kha! Mat-nazi 

 Lisa Lemke lagar Tom Kha i MittKök TV4

Och så igår lagade Lisa Lemke en Tom Kha med fisk. Fine! Men igen, hon hade inte heller Kha i och körde som Mat-Tina dvs med ingefära. Tom Kha kan man göra med fisk också… då blir det TOM KHA PLAA. Kyckling, fisk och räkor passar i Tom kha. 

Lisa Lemkes soppa såg trevlig och god ut, visst…å så i med thaibasilika och då kan vi kalla det för en thaisoppa?

Kan alla dessa kändiskockar SLUTA FÖRSTÖRA våra thaimaträtter??? Är det så mycket att begära? 

Det är som att jag skulle göra en variant av ärtsoppa, utan ärtor och kallar det för ”svenskt ärtsoppa”… 

Om jag hade varit med i Masterchef Thailand och lagat Tom Kha UTAN Kha så hade jag åkt ut med huvudet före och hela nationen hade skrattat åt mig…länge.

Asså, gör vad ni vill ni kockar i tv-rutan men kallar maträtten för annat…Tom kha utan kha? 

Ja Sverige, det här är pinsamt av Mat-Tina och Lisa Lemke. 

Jag personligen dör inte av om ni, mina läsare, vill använda ingefära istället för Kha/Galangal, för att ni inte kan hitta det i era lokala asiatiska matbutiker. Men jag säger bara att det blir inte alls samma sak med dofter och smaker. 

Bara ni vet att det är Kha i och inte ingefära. Jag stör mig mest på dessa kändiskockar som gör som de vill, hur som helst. 

  

Bild:
Kha / Galanga / Galangal – är släkt med ingefära, och de doftar och smakar olika! 

På bilden är det en ung Kha. Det ser man för den har den ursprungliga färg med rosa toner. Om man pressar lite lime/citron över Kha så behåller den sina vit-rosa färgen längre. Unga Kha används i just Tom Kha-soppa då är den som mest aromatisk.