Känner du till thaisoppor som den heta syrliga Tom Yum goong och Tom Kha gai är en kyckling i kokosmjölksoppa?

Både Tom Yum Goong och Tom Kha Gai är de mest populära och mest kända thai-sopprätter utomlands. Skillnaden mellan Tom Kha och Tom Yum är att Tom Kha är med kokosmjölk och färska örter medan Tom Yum förutom örterna kan göras på klar buljong, kokosmjölk eller mjölk och rostad chilipaste. Men det förekommer också tom kha gai med rostad chilipaste. Det kan vara förvirrande men jag vill bara klargöra att tom kha ska vara på kha dvs galangalrot och inte ingefära som vissa utländska kockar och bloggare säger att det är ok! Det är inte ok!

Smakerna på båda sopparna är balanserad mellan sältan, syran och hettan men ändå skarpa smaker som träffar rak i hjärtat haha. Båda sopporna är mycket aromatiska tack vare de färska örterna.

Dessa sopprätter äts som curry. Oftast har man andra maträtter också och ris till. Det är ganska missvisande att flera thairestauranger har det som förrätt i menyn, kanske för att svenskar inte vet hur man ska äta en thaimåltid och tror att soppa måste ätas som en förrätt.

thaimorsans-tom-kah-gai

Tom Kha Gai är en super enkel thai kokossoppa med Kha och kyckling. Man kan inte göra Tom Kha Gai utan KHA (läser du Mat-Tina? Läs: Tom Kha Gai i Tina på besök, skamligt!) för då blir det ingen Kha-soppa! Tom Kha passar bäst med Gai dvs. kyckling. Tom kha hedd är också gott… det blir då med svampar. Oftast står det ”thailändsk kycklingsoppa” men egentligen är det en Kha soppa med kyckling 🙂

Jag gillar att koka buljong/fond själv och köper oftast en hel kyckling som jag tar ut delarna och använder skrovet till att koka fond. Sedan jag var 12 år har mamma gett mig oftast den uppgiften ta ut skrov på en hel kyckling och kokat fond, dock inte visat hur jag skulle ta ut kyckling delarna på rätt sätt. Jag bara gjorde men lärde mig senare i livet.

Vill man vara ambitiös så kan man koka kycklingfond från grunden, annars kan man gå direkt till att koka örter och kyckling i kokosmjölk.

Obs! en basic Tom Kha – soppa från grunden som från förr så var det verken med tomater eller/och shalottenlökar i som i många recept gärna kör. Även här så hade jag sharlottenlök mest för att få sötman och färger.


Recept: Tom Kha Gai, 4 pers 

(beräknas tid 30 min, utan fondkokning och prepp av hel kyckling)

Du behöver:

2 kyckling filé/innanlårfilé alt. hel kyckling
1/2 L Kycklingfond
1 burk kokosmjölk, ca 400ml
Ostronskivling (så mycket du vill)
2-3 st Kha /galanga rot
2-3 stjälkar citrongräs
1 näve kaffir-limeblad
Koriander
Färska Chilifrukter (gröna och/eller röda)
Kokosgrädde
Fisksås
Saft av pressad lime
En nypa socker

 

Prepp:

1. Kyckling: om hel kyckling, ta ut delarna, spara skrov och koka fond med. Skiva kycklingfiléer mot fibrerna.
2. Kha/galanga rot och citrongräs: skär de lagom tunna som på bilden.
3. Kaffir-limeblad: vik på längden och riv av mitten stränget
4. Chili: skär snett på längden
5. Svampar: ostronskivling, riv dem

 

Om du vill göra Kycklingfond!Koka upp 2 L vatten med en näve citrongräs, Kha, shalottenlökar och kaffie-limeblad. När vattnet har kokat upp tillsätt kycklingskrov och sänk värmen. Fonden får inte stormkoka. Man måste skumma av, alltså ta bort skummet på ytan. Det är blod och ”skräp” som flyter upp. Du vill ha en klar och fin fond. Låt sjuda i 15 min men skumma av hela tiden.

Tips: lägg örterna i en silduk om du har, då flyter de inte runt som i bilden hehe

Tillagning

Alt.1 med kycklingfond

Koka upp 1/2L kycklingfond, tillsätt en del Kha, citrongräs och kaffir-limeblad (och spara lite örter för garnering) och låt koka i ca 5 min. I med kycklingen och låt koka i 10 min. I med shalottenlök och 1 burk kokosmjölk. Rör försiktig i samma riktning så att kokosmjölken inte skira sig eller blir gryning. När kycklingen är klar så i med svampar. Toppa med några skedar kokoskräm för extra fyllighet, rör om. Smaksätt med fisksås och en gnutta sötma. Garnera med färska örter och chili.

Alt.2 utan kycklingfond: Värm upp 1 burk kokosmjölk och 1 burk vatten. Resten görs som i alt.1.

*KOM IHÅG: Lime har man ALLTID SIST eftersom lime kan ge en besk smak om man kokar med i maten!

Hur ska smakerna sitta?

Det hänger på kvalitet på kokosmjöljen och fisksåsen! Den här gången hade jag Santa Marias kokosmjölk. Sorry Santa Maria, jag kommer aldrig mer köpa. Ska bara hålla mig till de thailändska märken jag vet att de är bra t ex Chao Koh (finns på Willys) och Aroy-d. Fisksåsen som jag har finns också på asienhyllan på Willys. Köp alltså thailändska märken!

Alla gillar olika men man kan sätta en grundsmak i soppan med lika mycket fisksås som saft av pressad lime (kör 1 msk av varje åt gången) och en gnutta socker och hur mycket chili man vill. Extra thaichilipulver i soppan går också bra i efterhand. Är man osäker så kan man ha i lite fisksås och alla får krydda sin soppa själv om alla vill ha varsin skål med soppa. Vi åt så hemma för jag vill ha skarpare och mer hetta i min soppa…och koriander i min 🙂

OBS! Kha, citrongräs, kaffir-limeblad…de går att äta om man skär de tunna för annars är det som att tugga på bark. I det här fallet så är det bara käka de tunnskivade Kha, det är en bra ört och bra för magen!