Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

 • Reklamsamarbete
 • Sponsrade inlägg
 • Ambassadörskap
 • Show up/meet up
 • Receptskapande
 • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
 • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Tom Kha Gai – kokossoppa med Kha och kyckling

Tom Kha Gai – kokossoppa med Kha och kyckling
Lästid: 3 min

Tom kha gai

Hello Fredag! Här kommer något för fredagsmyset kanske? 

Ni känner nog till Tom Yum goong och Tom Kha gai. Tillsammans med Tom Yum Goong är Tom Kha Gai de mest populära och mest kända thai-sopprätter utomlands. Skillnaden mellan Tom Kha och Tom Yum är att Tom Kha är med kokosmjölk och örter medan Tom Yum förutom örterna kan göras på klar buljong, kokosmjölk eller mjölk och med ett måste huvudtillbehör är rostad chilipasta. Smakerna på båda sopparna är balanserad mellan salt, surt och hetta men ändå skarpa smaker som träffar rak i hjärtat haha. Båda sopporna är mycket väldoftande tack vare de färska örterna som “släcker” kött och havslukten. 

Dessa sopprätter äts som curry, alltså inte som fristående rätt eller som en förrätt! Oftast har man andra maträtter också och ris till. Det är ganska missvisande att flera thairestauranger har det som förrätt i menyn, kanske för att svenskar inte vet hur man ska äta en thaimåltid och tror att soppa måste ätas som en förrätt. 

thaimorsans-tom-kah-gai

Tom Kha Gai är en super enkel thai kokossoppa med Kha och kyckling. Man kan inte göra Tom Kha Gai utan KHA (läser du Mat-Tina? Läs: Tom Kha Gai i Tina på besök, skamligt!) för då blir det ingen Kha-soppa! Tom Kha passar bäst med Gai dvs. kyckling och man brukar ha svampar i. Oftast står det “thailändsk kycklingsoppa” men egentligen är det en Kha soppa med kyckling i. 

Jag gillar att koka fond och köper oftast en hel kyckling som jag tar ut delarna och använder skrovet till att koka fond. Sedan jag var var 12 år har mamma gett mig oftast den uppgiften ta ut skrov på en hel kyckling och kokat fond, dock inte visat hur jag skulle ta ut kyckling delarna på rätt sätt. Jag bara gjorde men lärde mig senare i livet. 

Vill man vara ambitiös så kan man koka kycklingfond från grunden, annars kan man gå direkt till att koka örter och kyckling i kokosmjölk. 

 

Recept: Tom Kha Gai, 4 pers 

(beräknas tid 30 min, utan fondkokning och prepp av hel kyckling)

Du behöver:

 • 2 kyckling filé/innanlårfilé alt. hel kyckling
 • Ostronskivling (så mycket du vill)
 • 2-3 st Kha /galanga rot
 • 2-3 stjälkar citrongräs
 • 1 näve kaffir-limeblad
 • 2-3 shalottenlök
 • (Koriander)
 • Färska Chilifrukter (gröna och/eller röda)
 • 1/2 L Kycklingfond
 • 1 burk kokosmjölk, ca 400ml
 • Kokoskräm
 • Fisksås
 • Saft av pressad lime
 • En nypa socker/Stevia

IMG_8841

Prepp:

1. Kyckling: om hel kyckling, ta ut delarna, spara skrov och koka fond med. Skiva kycklingfiléer mot fibrerna. 
2. Kha/galanga rot och citrongräs: skär de lagom tunna som på bilden. 
3. Kaffir-limeblad: vik på längden och riv av mitten stränget
4. Chili: skär snett på längden
5. Shalottenlök: skala
6. Svampar: ostronskivling, riv dem
  
Kaffir-limeblad, Kha, citrongräs

  

Om du vill göra Kycklingfond!

  
  
Koka upp 2 L vatten med en näve citrongräs, Kha och kaffie-limeblad. När vattnet har kokat upp tillsätt kycklingskrov och sänk värmen. Fonden får inte stormkoka. 

  
Måste skumma av dvs ta bort skummet på ytan. Det är blod och “skräp” som flyter upp. Du vill ha en klar och fin fond. Låt sjuda i 15 min men skumma av hela tiden. 

Tips: lägg örterna i en silduk om du har, då flyter de inte runt som i bilden hehe

Tillagning

Alt.1 med kycklingfond

Koka upp 1/2L kycklingfond, tillsätt en del Kha, citrongräs och kaffir-limeblad (och spara lite örter för garnering) och låt koka i ca 5 min. I med kycklingen och låt koka i 10 min. I med shalottenlök och 1 burk kokosmjölk. Rör försiktig i samma riktning så att kokosmjölken inte skira sig eller blir gryning. När kycklingen är klar så i med svampar. Toppa med några skedar kokoskräm för extra fyllighet, rör om. Smaksätt med fisksås och en gnutta sötma. Garnera med färska örter och chili.

Alt.2 utan kycklingfond: Värm upp 1 burk kokosmjölk och 1 burk vatten. Resten görs som i alt.1.

*Lime har man ALLTID SIST eftersom lime kan ge en besk smak om man kokar med i maten, oavsett maträtt! 

  

Hur ska smakerna sitta? 

Det hänger på kvalitet på kokosmjöljen och fisksåsen! Den här gången hade jag Santa Marias kokosmjölk. Sorry Santa Maria, jag kommer aldrig mer köpa. Ska bara hålla mig till de thailändska märken jag vet att de är bra t ex Chao Koh (finns på Willys) och Aroy-d. Fisksåsen som jag har finns också på asienhyllan på Willys. Köp alltså thailändska märken! 

Alla gillar olika men man kan sätta en grundsmak i soppan med lika mycket fisksås som saft av pressad lime (kör 1 msk av varje åt gången) och en gnutta socker och hur mycket chili man vill. Extra thaichilipulver i soppan går också bra i efterhand. Är man osäker så kan man ha i lite fisksås och alla får krydda sin soppa själv om alla vill ha varsin skål med soppa. Vi åt så hemma för jag vill ha skarpare och mer hetta i min soppa…och koriander i min 🙂

OBS! Kha, citrongräs, kaffir-limeblad…de går att äta om man skär de tunna för annars är det som att tugga på bark. I det här fallet så är det bara käka de tunnskivade Kha, det är en bra ört och bra för magen! 
  

2 kommentarer om “Tom Kha Gai – kokossoppa med Kha och kyckling

 1. Åh vad glad jag blev att jag hittade din blogg. Jag och maken har bott flera år i changmai och nu när vi e tillbaka i Sverige så har vi absolinens efter den staka maten.
  Har du recept på Some tam? Khao soi? De jag hittar på nätet smakar inte riktigt desamma.

  1. Hej Marleen! Vad kul att höra 🙂 Somtam kan jag absolut bidra med men Khao Soi curry har jag aldrig lagat till för bloggen så det jag måste testa. Riktig gott och det är ju en special maträtt från Chiang Mai. Jag har bara varit där en gång och åt Khoa soi dagligen! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge