Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Tinas Tom kha gai i Tina på besök – skamligt

Lästid: 2 min

Kollade på “Tina på besök” i repris ikväll och jag dog lite… Jag har sett halva avsnittet tidigare och missade när Tina Nordström lagade Tom kha gai. De andra thai-inspirerade maträtter var som väntad…på Tinas vis. Inget ont om “Mat-Tina”. Jag gillar henne och har några av hennes kokböcker och jag gillar att titta på hennes matprogram.


Bild: recept.nu

Och visst, alla kända kockar som vill prova nya smaker och råvaror får leka fritt och visar oss vad de kan hittta på. MEN att Tina lagade Tom kha gai i Thailand OCH använde inte den viktigaste råvaran i denna national sopprätt, det är ju lite skamligt. Hon vet nog inte bättre. Hon lagade alltså Tom kha gai UTAN kha. 

Lite thai lektion

  • Tom = koka
  • Kha = galanga rot
  • Gai = kyckling

En liten notis om några av våra sopprätter så att ni hänger med lite här. Jag har sett en restaurang skrivit på menytavlan “Tom kha gai med anka”…det borde då heta “tom kha pedd”. Själva sopprätten är “Tom kha”. Sedan finns det ju “Tom yum” som t ex “tom yum goong” dvs en het tom yum med räkor. Jag får nog förklara lite mer ingående i ett inlägg om thaisoppor….


Så ser en Kha-rot ut och den doftar mycket gott. Man kombinerar det med citrongräs, kaffirblad och chili i Tom kha soppan. Man kan göra mycket mer så den klassas också som örtmedicin.

Tillbaka till “Mat-Tina” och hennes Tom kha gai utan kha…hon använde ingefära. Visst, det kan man göra om man verkligen inte har Kha. Att vanliga matlagare i Sverige skulle kunna laga till denna tom kha, det förstår jag väl men vafan! Hon var i Thailand och så gjorde hon TOM KHA utan kha/galangarot. Jojo, nu tjatar jag lite om TOM KHA hit och dit MEN när jag ser ett matprogram och kockarna vet inte vad de håller på med blir jag lite irriterad…särskilt när TOM KHA är superenkel att göra.

Kha/galanga finns i de flesta asiatiska matbutiker, färska som frysta.


Bild upp: ingefära. Bild ner: kha /galanga

Tom kha är superenkel och så old school. Soppan innehåller kyckling, svamp, kokosmjölk och kokoskräm, kha, citrongräs, kaffir-limeblad, shalottenlök, koriander, förska chili, fisksås, saft av lime och en gnutta socker! Kanske kycklingbuljong om man vill men det får man ändå när man kokar ihop kycklingen med örterna och skumma av innan kokosmjölken kommer in. 

Hoppas ni förstår nog min poäng. Utan KHA så är det ingen Tom kha-soppa! Även många kockar i Sverige säger att man kan använda ingefära så blir det inte samma sak. Det doftar helt olika! Så är det.

*Min mamma blev också lite arg och sade “dessa kändiskockar förstör våra nationalrätter!” och hoppas att Mat-Tina ser mitt inlägg! Vill hon ha en lektion kan hon komma till mig eller min mamma. Jag säger som Tina…det är räligt!

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer om “Tinas Tom kha gai i Tina på besök – skamligt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge