Barns utveckling vid 22 månader!

Tilda kan jättemycket och på de senaste 3 månader har hon varit mycket aktiv med ord å meningar och härmar allt. ALLT vi gör och säger! Jag tänkte att nu vill jag skriva om hennes utveckling igen eftersom det är nu hon har snappat upp mycket mer och varje dag är det något nytt. Det är så att man borde anteckna allt nytt och hyss hon hittar på hör. Hon testar gränser och trotsar så in i … ja hon har starka viljor.

Alla vill såklart tycka att sitt barn är världens duktigaste och smartaste. Jag säger inte att Tilda är det men jag vill skriva ner detta för att minnas.. Alla barn utvecklas olika fort och det verkar som att Tilda är snabb med språkutvecklingen plus att hon är tydlig med att försöka få fram rätt ord och i motoriken i alla fall när det kommer till att leka med byggklossar eller annat som kräver precision.

För att få lite klarhet så hittade jag en lista från Barntotal där jag kan typ pricka av nästan alla punkter och längst ner skriver jag med egna ord om Tilda.

 

Barntotal.se har en lista över ”Barnets utveckling 18 – 24 månader”. Personligen tycker jag att det är stort skillnad mellan en 18 mån och 24 mån baby. Jag antar att de har räknat med att barnet kan göra mer eller mindre allt detta innan de blir 24 månader.

Kolla vad ditt barn kan vid 18 – 24 månaders ålder.
Barn utvecklas olika. Nedan finner du en lista över vad de flesta barn brukar uppnå efter 18 – 24 månader. Har ditt barn inte gjort det än kommer det säkert snart att göra det men var observant på brister i utvecklingen. Kontakta din barnmorska om du tycker att barnet inte utvecklas som det ska.

Rörelser
• Barnet kan dra en leksak med snöre efter sig när det går.
• Kan bära en eller flera leksaker samtidigt som han eller hon går.
• Börjar att springa.
• Står på tå.
• Kan sparka en boll.
• Klättrar på möbler och kan komma ner från en soffa, fåtölj eller stol utan hjälp.
• Går upp och ner i en trappa med visst stöd.

Händer och fingrar
• Kan kladda med penna eller krita på ett papper utan problem.
• Vänder en behållare upp och ner för att tömma den på dess innehåll.
• Kan stapla fyra byggklossar eller liknande på varandra.
• Kanske börjar han eller hon att använda den ena handen mer än den andra.

Kommunikation
• Pekar på ett föremål eller en bild när du nämner dess namn.
• Förstår namnet på välkända människor, föremål och kroppsdelar.
• Kan säga meningar innehållande två till fyra ord.
• Kan utföra enkla instruktioner.
• Repeterar ord som han eller hon hör.

Mentalt
• Kan hitta gömda föremål som gömts väl.
• Barnet har fått en viss förståelse för former och färger.
• Leker rollekar.

Socialt
• Imiterar andras beteende, särskilt större barns.
• Börjar förstå att han eller hon är en individ.
• Uppskattar mer och mer att leka tillsammans med andra barn.

Emotionellt
• Visar mer och mer oberoende.
• Börjar att trotsa föräldrarna.
• Visar tecken på separationsångest runt 18 månader, därefter avtar den.”

 

Tilda kan göra allt ovannämnda och här kommer lite till…

1. Peka och säga kroppsdelar…just nu är det rumpa som blir ”ljumpa”
2. Tala om om något tillhör någons dvs att hon använder s:et t ex Tildas, mammas… Mycket blir ju ”Tildas…Tiiiildas!” Om hon inte säger ” miiin!”
3. Kan hämta saker och vet vems det tillhör t ex mobiltelefoner, hon kommer alltid med de till oss och min är vit, Måns är svart.
4. Räkna 1 – 10 på svenska och thai oftast är det lite huller om buller men hon kan sitta och räkna lite själv t ex ett/en, saam(3), otta, nio, haa (5), sibb (10)…
5. Säga att hon har ont t ex när hon har suttit länge på ”ljumpa” och sagt ” ont, ont, ljumpa”. Oftast vill hon att man ska blåsa bort allt ont…
6. Säga till t ex att hon har bajsat. Det har hon gjort länge men nu säger hon ändå fast hon inte har bajsat men vill bli bytt. Då går hon mot badrum plus att hon säger ”hong naam” badrum på thai å ” blöja, byta blöja”
7. Svara t ex på frågan ”Har du ont i rumpan?” med ja/nej eller nicka med huvudet
8. Upprepa allt vi säger. Det räcker med att säga ett ord 1-2 gånger så blir hon först lite tyst och sedan börjar hon upprepa det som en duracellkanin.
9. Skapa korta meningar själv t ex Tilda – trött/vila/sova/äta, pappa-kom/borta/fixa etc. och när vill ha mer av något så säger hon till som ”mer nom (mjölk)”
10. Ha en kort konversation med oss som inte är ensväg hehe. Igår gick Måns iväg och skulle besikta bilen. Tilda kom när jag stod i badrummet och tittade in å sa ”pappa borta, pappa kom snart?” Hon sa faktisk lite frågande. Då sa jag ”ja, pappa brumm brumm bil, pappa kommer snart” och då nickade hon å sa ”Ockej!”.
11. Möblera om stolarna i köket. Hon har typ skjutit ut en stol som var närmast köksbänken, vänt på stolen, klättrat upp på stolen och tagit en fralla… som hon slängt ner på golvet senare…
12. Organisera… Detta är rätt kul t ex när hon vill ha oss på upp från soffan å dansa så försöker hon dra upp oss och genom att säga ” mamma stå/dansa” å hon visar också var man ska stå. Igår ville hon att pappa ska sitta på hennes lilla elefantstol som hon försökte bära till mitten av golvet. Jag satte mig på den istället och hon blev jättearg för det var till pappa haha.
13. Testa sina och våra gränser! Testa snarare mitt tålamod…
14. Vilja prova och hon säger också ” Tilda prova”
15. Vara pedant. Det är kanske rätt ord men hon är noga med att t ex röja undan alla bollar i som kom utanför bollhavet på Leklandet eller lägga stora Lego klossar på en platta och höll de inom ramen.

Vad Tilda INTE gör… Hon har slutat säga tack och det märks tydligt när hon vill något o måste säga tack å vägra.

Annars andra meningar som hon kör mycket och använder rätt är… “Vad hände?”, “vad gör du?”, “tham arai (vad gör du på thai)”, “vill inte/ja vill inte” och “ja vill inte ha”. Hon kan även försöka hitta ord och sätta ihop ett och ett å lägga till till en mening när hon ser jag gör nåt t ex “mamma fischa, mamma fixa, mamma fixa kläder” när jag gick runt och plockade tvätt. Det är duktigt tycker jag!

Utöver allt detta så går hennes mun oavbrutet. Hon kan säga “titta” och peka på allt i en kokbok å upprepar allt vi säger eller pekar på. Hon vet att ugnen är varm och går inte nära för jag har lärt henne känna på varm och kall… Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om vad Tilda kan men ni har nog förstått det.

image