Jag säger inte att mitt barn är supersmart men hon är i alla fall snabb med att lära sig nya ord eller ta till sig saker. Alla barn utvecklas olika fort ja.

Idag var det ”neeh eh!” å det har hon inte sagt innan. Varje morgon när hon vaknar så är det nåt hon försöker säga. Hon testar verkligen sig fram.

Just nu är det ju de ord som hon kunde innan dvs kissa, bajs, bajsa, blöja, bada, majs, fafa, tack tack, muu, plaa (=fisk) plus att hon kan säga ”bye bye” å vinka hejdå 🙂 Men andra ord som Pai (=gå) har hon typ testat säga ”fai (=lampa, ljus) å så blir det ”baajs”… Allting slutar med ”kiss” eller ”bajs” hahha. Hon har sagt så mycket ”bajs” så att hon t.o.m sade det i sömnen! Prutt är också ”bajs”.

Nytt ord i veckan som hon har kört hela tiden å gärna upprepande gånger med gester är ”borta”. Hon säger när saker å ting är ”bååårthaaa!” Å så med både ”händer i luften-gesten”.

Förutom nya ord så är hon ju duktig på att leka tittut och hon har typ t ex sprungit in i lägenheten före mig när vi har varit ute, å hon gömde sig bakom dörren å hoppade ut å försökte skrämma med ett ”wääääh!

Annars så har hon lärt sig säga ”Mim”…antar att det är ”min” å så ”mer”…det ska vara mer av allting.

Sedan har det underlättat mycket när hon säger ”naam (=vatten/vätska)” och ”nom (=mjölk/välling)”. Att hon verkligen dattar vad vatten är och inte bara något man dricker. Hon säger ”mer, naam” i badet å ville ha rinnande vatten när hon badar! Hon såg på tv att det var en sjö och forsande vatten å sade då ”naam, naaam, naaaam”.

Nu när hon ska börja förskolan så får jag nog ge en lista till personalen så att de fattar vad hon säger.

Å så är det mycket ”neeeeej”, ”jahh”… Och hon förstår mycket väl när man pratar med henne att hon ska hämta nåt och lämna till hon…å såklart när hon inte får göra nåt men hon viftar med fingret tillbaka å säger ”ajabaja” mycket tydlig också!

Det bästa är nog ”yaay (=mormor)” och när hon säger det så gör hon en thai wai-gest dvs slå ihop båda händer som när man tillbe något.

Vilka ord älskar ditt/dina barn att säga? 🙂

”Bortaa!”, Tilda 5 mån.

image