Tilda och A, den nya grannflickan blev typ bästisar den 6 juni då jag bjöd ner A att hänga hos oss och leka med Tilda. Då hade vi en familjärt fika för Måns då han fyllde år. A var nyinflyttad till Göteborg med sin mamma så jag tänkte såklart att de två ska få leka och de är lika gamla. Först var Tilda blyg medan A var mycket pratglad och framåt. Men ja det tog 5 min och det var nog det snabbaste bonding.

Fredag – sova hos A

När jag kom hem från handlandet i fredags så var Tilda redan en våning upp hos A. Hon och A har blivit tajta och båda är så lillgamla och bossiga! Båda gillar att leka och imiterar Frost och de kan köra igenom hela filmen från när Elsa & Anna var barn, röjde kröningsdagen och sjöng ”Let it go”. Tilda har Anna och Elsa klänningar så Tilda är gärna Anna och lånar ut sin blåa Elsa-klänning till A.

Tilda åt middag hos A och de sov skavfötter. A lägger sig i vanliga fall redan 18:30 medan Tilda runt 22. De slocknade enl. As mamma kl.21 men för Tilda tog det lite längre tid. Frukosten gick också trög då det var havregrynsgröt och hos A så äter de inte mackor medan våra barn gillar mackor. Så får se om barnen vill äta min overnight oats när de vaknar haha! Sedan väckte A Tilda redan kl.7 och Tilda gillar ju att ta sovmorgon men de var uppe och lekte.

Lördag – A sov hos oss

Så igår har Tilda och A varit nere hos oss på förmiddagen när As mamma passade på att veckohandla och när vi var ute en stund på stan så höll de två sig uppe hos A medan As mamma städade. Sedan undrade Tilda om A kunde sova hos oss. Jag sa ok och As mamma fick passa på ha en utekväll.

A tyckte att det var god mat med stekt råris, kyckling, tranbär, morötter, paprika och steka (köpta) vårrullar till.

Elak inför kompisen

Det blev ju en spännande helg. Det var bara spontana sova-över-hos-varandra. Tänkte att det var nyttigt för Tilda att se hur andra familjer gör också. Tilda blev superbossig så fort kompisen är med, och lika så tydligen med A hemma när Tilda är med. De vill visa att de bestämmer hemma och Tilda är ganska elak, typ ”in your face” när hon pratar mot Penny oftast och säger ”dumskalle Penny, men mamma! Dumma mamma, dumma pappa” till oss.

Men vid läggdags så nattade jag alla tre, läste Nalle-Maja för dem. Tilda ville då visa att hon ville krama mammas arm och jag borstade hennes tänder. Mammig alltså medan A som också är 5 år klarade sig själv om inte mer. Allting gick som en räls med henne men Tilda kan ju också allt själv men vill inte alltid göra själv.

När de två är igång så får man har ögon och öron för de kokar ihop och viskar en massa påhitt. De är ganska högljudda, skrikiga och Tilda vill oftast stänga ute Penny när de vill leka Elsa & Anna och stackars Penny som bara gråter utanför Tildas rum. Så igår fick jag medla när det blev för mycket och jag sa att ”Olof” kan vara med… då resonerade A att Penny är lika liten som snögubben Olof och då gick det jättebra att få med Penny i leken.

Kul att det funkar bra

De två blev typ bästisar efter 5 min. Inte lika kul för Penny som är liten och vill vara med men blir som tredje hjulet. Det kan bli en del spring i byggnaden när de två är igång. Sedan har vi koll på barnen för vi har altan och gården utanför när de är ute och leker. A bor en trappa upp men har fönstren mot vägen så det blir svårt för mamman att släppa ut. Vill barnen leka så är det bara ett fb-chattmeddelande bort.

Har du också grannbarn som dina barn brukar leka med? Känner du igen beteenden?