Godmorgon! Har legat vaken igen och det var från 3:30! Tilda somnade redan runt kl.19 på soffan och vaknade då 3:30 och bara rullat runt och somnade nyligen igen kl.6:30! Och jag ligger ocg lyssnar på Måns klockradio som gick igång,Måns stängde av…och den gick på snooze ett antal gånger 😒 varje morgon kör han så med snooze i 10 års tid 😐

Och nopp, nada, nix…ingen bebis. Här går jag runt på dagarna och bara väntar…och väntar. I tisdag hos barnmorskan så frågade hon när Tilda kom. Det var på v.39+1. Då var det ”jaja då kommer h*n också snart” enl. bm. Slemproppen är frånvarande…

Min mamma säger att jag lär få vänta några dagar efter beräknad datumet med nr.2 eftersom min bror kom senare. Jag kom prick på bf-dagen. Om man nu ska tro på att tidig eller sen förlossning kan vara ärftligt så ska jag få vänta eller gå övertiden. MEN brorsan var ju nästan 5 kg 😱 och mamma hade värkar i flera dagar! Inte så konstigt kanske? 🙄

Sedan sa min mamma att det är olika att föda ut en flicka och pojke! Hon baserade på sina egna erfarenheter. Så nej, det behöver ju inte alltid vara, jag har frågat runt och googlat. MEN igen det KAN vara ärftligt har man forskat fram och då har man även kikat på kvinnans mamma och mannens mamma hur deras förslossningar har varit. Just förtidig förlossning verkar som att det är ärftligt rak igenom i kvinnans led efter vad jag har läst, nu hittar jag inte källan bara för det. Jag uppdaterar längre ner med länk när jag har hittat 😉 eller kan någon berätta eller bekräfta detta?

Vilka går över tiden?

Det är vanligare att förstföderskor, äldre kvinnor och rökare går över tiden. Det kan också finnas en viss ärftlighet för överburenhet.

Om du har gått mer än två veckor över tiden med ett barn är risken större att även en efterföljande graviditet blir överburen. (Källa: 1177.se)

Jaa hmm…med Tilda så var jag ju en förstfödelska vid 33 år och räknades väl som ÄLDRE. Det gick relativt fort. Däremot har jag fått höra många gånger under denna graviditet att nr.2 kan komma ännu fortare om nr.1 kom fort. Med Tilda så skedde allting inom 18 tim, från att slemproppen gick och 8 tim senare gick vattnet och värkarna kom, trappades upp till jag orkade inte mer efter 6 tim och åkte in, och så 4 tim senare kom hon. Så jag är inställd på att värkarna kommer fort när de väl kommer och förlossningentiden kommer att halveras den här gången.

Hur snabb förlossningen blir är delvis ärftligt men även individuellt för varje kvinna. Det vill säga att om man har haft en snabb förlossning är det mer sannolikt att detta upprepas vid nästa graviditet.

En förlossning brukar vara i genomsnitt 12 – 16 timmar för förstföderskor och 4 – 8 timmar för omföderskor. Detta räknas från det att värkarna blivit kraftiga och regelbundna och från att livmoderhalsen blir kortare och börjar öppna sig. Oftast är det gott om tid att ta sig till förlossningsavdelningen. Men i vissa fall kan det gå mycket fortare. Vissa märker inte av förlossningen så mycket förrän alldeles i slutskedet. (Källa: 1177.se)

Du som har fött och/eller tycker att detta är intressant med just tidiga eller sena förlossningar, hur har din och/eller din mammas förlossning/-ar varit, stämmer det eller har det varit helt olika?

……………………..

Uppdatering: Artikel – ”Gener styr tidiga förlossningar”, ur Syd Svenskan 7/8-2007 (gammal men ja…😬)