ReceptTagged , ,

Thaimorsans wontons dumplings

Jippie! Det är fredag och här kommer ett recept på wontons som vi åt i veckan! Det är festligt, lätt och våra barn gillade dem. Kan du göra köttbullar så kan du detta! Välj själv om du vill göra en basic med få ingredienser eller prova med t ex vattenkastanjer i för lite crunch 🙂 Kom ihåg att det gäller att smaka sig fram när det gäller asiatiska matlagning 🙂


Vi har rensat kylen och frysen nu hela veckan. Lycka då jag hittade en påse med färdigblandad fyllning som jag hade till gyoza för ett bra tag sedan. Måns gillar gyoza men jag hade ingen gyozadeg i frysen men wontondeg.
Det blev wontons med fläsk och räkor! Barnen gillade detta!

Receptet är på ett ungefär. Jag kör som de flesta asiater gör dvs ögonmått och smakar mig fram. 

Det blev wontons med fläsk och räkor! Barnen gillade detta!

Ångade wontons – barnsligt goda

Wontons deg, 40 ark
200g / 1 del Fläskfärs
200g / 1 del Räkor (råa), hackade
1 näve salladslök/Gräslök, finhackad
2 klyftor vitlök, pressade
Vitpeppar, malen
Ljus soja (Maggi)
(1 skvätt Sesamolja/Rapsolja)
( 1-2 tsk Majzena)

Kan uteslutas
1 näve Morot, finhackad liten morot
1 näve Vattenkastanje, hackade
1 nypa Ingefära, rivna
1 nypa Koriander

Sås 
2/4 del Ljus soja (Maggi)
1/4 del Mörk soja (Kikkoman/Kinesisk soja/söt soja)
1/4 del Vinäger (Ris/vitvin/äppel) alt. citron
Gräslök/salladslök
(Ingefära, rivna)
(Sesamfrö som garnering)

Garnering
Gräslök/salladslök
Rostade vitlök
Sesamfrö
Salladskål

Utrustning
Ångkokare alt. bambukorg

 

Skära, hacka och blanda allting till färsen. Du kan köra allting i en matberedare men utan gräslök då du blanda i sist.

Det snabbaste sättet att lägga upp färsen är som på bilden, använd en tesked. Pensla sedan med vatten runt kanterna eller bara dra med vatten på fingret. Knyt/nyp ihop till en påse. Precis som alla typer  av deg så ska man inte lämna de ute för längre ,då de hinner torka och blir hårda.

Precis så. Vill man göra snygga “money bags” eller “guldklimp” så googlar på “wontons” så får du olika alternativ. Nu kör vi den snabba varianten dock inte så slarvig i resultatet 🙂

Har du en ångkokare eller bambukorg så penslar botten med lite olja eller lägg några blad salladskål i botten eller använd bakplåtspapper. Du behöver inte byta ut underlaget efter varje omgång. 

Ånga de i 10-15 min på medelvärme eller tills de är klara.

Anledningen att jag hade salladskålen var att jag använde vattnet som jag ångade med som buljong. Köttsaften och kålen ger smak så klart.

Har du verkligen inte en ångkokare så går det bra att koka klimparna varsam så att degen inte lossna.

Vid servering, gör som på bilden, finstrimla salladskålen och toppa med rostade vitlök för lite crunch. Min rostade vitlök hade jag i olja. Du kan såklart ta rostade lök men det blir ju annan doft och smak. Sesamfrö fine by me. Valfritt! 🙂

Här kommer en Instagramsfilm

Observera att jag hade färdiga såser. Den syrliga såsen var blää för den har verkligen surt och jag blandade ut med ljus sojan Maggi. Bäst att blanda såsen själv och smaka dig fram!

Det står även sjögräs och den hade jag i soppan senare med några wontons i.

Wonton med fläsk och räkor, sjögrässoppa till. #foodporn #seaweed #wontons

A post shared by Siranee|Thaimorsan Mat & Event (@thaimorsan) on

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge