Jag fortsätter på mitt förra inlägg om thai-popkultur och det här med begreppet ”luk kreung”. Jag har fått olika respons från olika håll. Än så länge har inte några andra thai och thaimammor som jag med halvthai barn trätt fram. De kanske inte orkar kommentera, inte vågar, våga erkänna eller bekräfta något. Tillvidare får jag diskutera med mina svensktalande thaivänner, thai-svenska vänner, adopterade thai och svenskar som har en ankytning till Thailand eller thaifru/-man därhemma.

Klicka på länken nedan för att komma till inlägget som startade det hela och lyssna gärna på radioprogrammet.

https://thaimorsan.se/thai-popkultur-luk-kreung-thai-att-vara-halvthai/

Respons 1 – från min mamma: Min mamma ringde igår och vi pratade kring detta om ”luk kreung”. Hon bekräftade att på 60-talet så var det ofint att vara halvthai…att vara en blandning av ”farang” dvs med västerländska drag. Hon sade att min mormor kallade utländningar för ”farang hua dääng” alltså en röd huvud farang MEN att min mormor tycjte att mamma skulle skaffa sig ett halvthai barn. Jag undrade då VARFÖR? Det visste hon inte varför mmormor tyckte så och det lär vi inte få veta heller nu.

 

Respons 2 – från Rebecca & Marcus: Rebecca är halvthai och mamma till en dotter som är lite äldre än Tilda, hon skrev detta på sin Facebook igår. Jag kunde inte kopiera texten så det får bli uncut. Marcus är adopterad och vi kom jag i kontakt med när han var 15 och via Lunarstorm haha. Jag trodde han var halvthai med sin höga näsben. Honom träffade jag på riktig flera år senare på Lunds Universitet när han sökte sina rötter och gav manken på att lära sig thai, nu bor han i Thailand och är verksam som frilanstolk. Rebecca träffade jag också på LU.

Klicka på bilden för att förstora om du inte kan se.

Rebecka fortsätter i kommentar: ”Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter. Jag är både stolt och tacksam  över mitt kulturarv, och jag hoppas att jag ska kunna vara en bra förebild eftersom jag som alla andratonåringar ifrågasatte min identitet. Eftesom min dotter är några månader äldre än din tycker jag din blogg är lite spännande.”

Marcus: ”Sirran, med båda benen väl integrerade i både thailändskt och svenskt språk, sätt att tänka och kultur anser jag att du har nog stor förståelse för de dilemman som man möter psykologiskt som ”halvthai”.”

 

Respons 3 – från DKS i en fb konversation: en barndom vän, hel thai och uppvuxen i Sverige som 6 åring. Det förekommer thaiord som t ex ”damm-damm ” = svart/mörk, farang = utländning/västerländning.

D: ”Jag håller med Kitty (i radioprogrammet). Det här med hudfärgen går bak i tiden. Var man mörk till hyn betyder det att man jobbar mkt ute på risfält och det betydde då att man var fattig. Även nu, även om jag inte tycker att det är korrekt, så mäts rikedom med makt. Sen har synen av vita hyn förändrats med tiden och ju mer ”middle class” som kom till.

Jag: ”Det är ofint att vara brun”…folk kommenterade när Tilda kom till Bkk och var jätteljus bebis och efter 3 mån så ”oj vad har ni gjort med barnet, solat mycket så att hon blir så brun..finare som vit”!!! Samma med mig…solblekt som man kan bli i Sv men ändå all-year-tan haha men efter 15 min i solen så blir man en pepparkaka å då blir det inte poppis. Jag har hört många gången av thaifrämlingar tiss-tess när jag själv eller andra thai mörkhyad thaitjej gå förbi någon ”farang älskar damm-damm”

D: Men nu vet ju folk att ha vit hyn betyder inte att du är automatisk rik men nu betyder det istället att du är vacker. Överallt i världen men man ser det mkt mer Thailand så är skönhet super viktig. Thailändare är sååå ytliga att vad som finns inne kommer i andra hand. Och vad anser thailänska vacker förutom vit hyn? Jo, stora rådjur ögon, långa ben och armar…OCH lång smal näsben. Det är inte en beskrivning av ett normal fysik av en thailändare utan mer av en ”farang”. Och jag tror inte en thailändare VILL se ut som en farang utan mer ha de ”fina” egenskaperna som en farang har. Där kommer luk kreung in i bilden. En luk kreung har de bästa av de två världarna. En perfekt kombination enlig thailändare. Man ser thailänsk ut, men har de bra egenskaperna som en farang har och thailändare vill ha.

Sen kan man ju fråga sig varför går svenskar på solarium? För att bli bruna..men varför? För att i sverige är det vackert att vara brunt. Men sen det som skiljer sig från sverige och thailand är att i sverige betyder inte skönhet allting ! I sverige lär man inte sina barn att sola för att se snygg ut men i thailand blir man trampad som föräldrar om man låter sina barn springa runt i solen av rädslan att bli brun!

 

Respons 4 – ThaiSnack forum – från en pappa och en man.

B ”Vi har ju en nästan tvåårig son ihop men jag har inte hört någon annan kommentar än att en del tycker att vi skall skaffa ett barn till… Jag skall kolla med frugan senare om hon har fått ytterligare kommentarer.

Vad gäller utseendet så har jag också hört att folk tycker att dessa barn är vackra och kanske är det så. Själv tycker jag att thaibarn är lika vackra men för min del är utseendet av underordnad betydelse. Man är inte så vacker själv.”

GO: ”Ett tänkvärt ämne. Ett par bidragande orsaker till att ลูกครึ่ง blir framgångsrika tror jag kan vara att de får en uppfostran som skiljer sig från traditionell thailändsk uppfostran. Kan det vara så att ลูกครึ่ง i större utsträckning uppmuntras till självständigt tänkande mer än vad thailändska barn som tvingas in i en väldigt bestämd mall. Nu är jag ute på hal is och där kanske Thaimorsan.nu kan bidra med kunskap. När jag ändå är ute och spekulerar i okänd terräng så kan jag nämna att jag tror att ลูกครึ่ง mycket oftare blir flerspråkiga och kan prata engelska flytande. Det hjälper till vid en internationell karriär.”

#blogg100 -6