Eller köttbollar… Jag brukar köpa frysta thai-kinesiska köttbollar av fläsk, nöt eller vego. När Tilda åt upp mina köttbollar så är det dags att göra egna. Skillnaden mellan svenska och thai/kinesika köttbullar är att thai är mycket släta och man kokar de först innan man gör annat med dem. De blev inte så släta eftersom jag hade inte kört köttfärsen 2 extra omgångar i matberedaren. När vi får vår köttkvarn då jäkla skall det massproduceras köttbollar!

image

Recept

500 g köttbit av nöt/fläsk eller färs
2 vitlöksklyftor
1 msk ljus soja
1 msk fisksås
1 msk rapsolja
1 msk majzena
1 tsk  bakpulver/bikarbonat
1 tsk ingefärapulver
1 tsk vitpeppar/svartpeppar

Mala köttet superfint, det ska vara slät.

Blanda ihop alla ingredienser med köttfärsen och knåda massan i 20 min. Låt stå i frysen i 1 timme eller till isen har bildats.

Koka upp vatten men sänk sedan värmen. Knåda färsen lite till medan vattnet värms upp. Gör bollar genom att ha lite färs i handen och klämma/trycka upp den så den kommer upp mellan tummen och pekfinger.

Ta hjälp av en sked och ”klippa” av (se bild). Du ska inte stormkoka köttbullarna, de ska bara sjudas. De flyter upp när de är klara men låt ligga kvar i 10 min extra för de kan fortfarande vara röda i mitten.

image

Thaiköttbullar är kompakta men släta och bjonk bjonk typ. Man rullar de inte. Den bästa knepen är att pressa/poppa upp de och ta hjälp av en sked (se bild).

Resultatet blev inte det bästa dvs inte så släta eftersom jag hade inte kört färsen 1-2 gånger extra i matberedaren/köttkvarnen. Jag köpte köttfärsen och knådade den bara. Ska testa göra de fler gånger.mde blev som frikadeller men Tilda gillar dem.

Man kan sedan grilla de och doppa i sweet chilisås, woka med grönsaker eller ha i nudelsoppor om man vill.

image