Ice coffee och ice tea är supergott, det har jag lärt mig att gilla sedan som 8 åringen, tror jag. Brukade tjuvdricka min mosters ice tea/coffee med kondenserad mjölk. Nu som vuxen så är jag inte någon van te- eller kaffedrickare. Jag är mer av en periodare och jag har svårt att tycka om hett kaffe om det inte är sött och med grädde! Så jag föredrar ice coffee (iskaffe).

Cold brew coffee?

Senare åren har det kommit något nytt inom kaffevärlden, nämligen cold brew coffee. Metoden är att INTE tillsätta någon värme till kaffet. Helst ska det göras på nymalet kaffe, tillsätta kallt vatten, sätt på lock och låta det dra i kylen helst 24h. På så sätt ska man få djupare aromen och smaken, att den naturliga sötman i kaffet också kommer fram mer än bitterheten från oljan.

Men vadå olja i kaffe?

Jo, när man brygger kaffet så drar värmen fram syrligheten i kaffet och olja som ger en bittersmak. Vissa gillar det, andra inte.

Har du provat ta kaffesumpen och skrubba kroppen med? Riktigt nice med den naturliga oljan på kroppen och doftar kaffe samtidig hehe!

Man kan läsa om cold brew och hur man gör överallt om du googlar på cold brew. Det finns ingen rätt och fel utan att man får testa sig fram. Det beror nog på vilket kaffe du använder, kaffe och vatten mängden plus tiden.

Första försöket: ICA Skånerost

Jag har druckit en del iskaffe och nu i Mora fick jag ett ryck att experimentera. Dock hade familjen ICA Skånerost så jag testade. Det var lika bra att testa malet kaffe och sedan nymalet kaffe. Jag ska skaffa en kaffekvarn haha och testa olika märken.

Så ICA Skånerost… visste inte vad jag skulle förvänta mig men det var blaskigt och hade en liten sötma och bitter. Men socker, med och utan grädde plus massa is blev det drickbart. Måns och hans syster drack i alla fall. Gott men det kan bli bättre enl. mig.

Recept

1 dl (= 100 g) kaffe, helst nymalet smakrikt kaffe
1 L kallt vatten
En matlåda, burk eller annat med lock
Finmaskig sil/silduk/närduk/kaffefilter

Rör ihop och lös upp klumpar. Har du i burk så sätt på locket och skakar. Låt stå i kylen i 12-24h.

Jag hade en matlåda med lock och kaffet fick stå i 24 timmar. Sedan silade jag kaffet med en finmaskig sil. Det blev en del kaffesediment kvar så jag silade igen genom kaffefiltret av papper.

Ditt cold brew kan så kallt i kylen i 2-4 veckor om du vill göra en stor batch. Men bättre gör kaffet lagom mycket, en gång i veckan kan jag tänka mig.

Obs! Jag har en sommelierutbildning men jag är inte någon barista eller kaffeexpert. Gillar mest iskaffe så detta med cold brew intresserar mig mer för att experimentera vidare på.