Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Testade göra Cold Brew coffee! (recept)

Lästid: 2 min

Ice coffee och ice tea är supergott, det har jag lärt mig att gilla sedan som 8 åringen, tror jag. Brukade tjuvdricka min mosters ice tea/coffee med kondenserad mjölk. Nu som vuxen så är jag inte någon van te- eller kaffedrickare. Jag är mer av en periodare och jag har svårt att tycka om hett kaffe om det inte är sött och med grädde! Så jag föredrar ice coffee (iskaffe).

Cold brew coffee?

Senare åren har det kommit något nytt inom kaffevärlden, nämligen cold brew coffee. Metoden är att INTE tillsätta någon värme till kaffet. Helst ska det göras på nymalet kaffe, tillsätta kallt vatten, sätt på lock och låta det dra i kylen helst 24h. På så sätt ska man få djupare aromen och smaken, att den naturliga sötman i kaffet också kommer fram mer än bitterheten från oljan.

Men vadå olja i kaffe?

Jo, när man brygger kaffet så drar värmen fram syrligheten i kaffet och olja som ger en bittersmak. Vissa gillar det, andra inte.

Har du provat ta kaffesumpen och skrubba kroppen med? Riktigt nice med den naturliga oljan på kroppen och doftar kaffe samtidig hehe!

Man kan läsa om cold brew och hur man gör överallt om du googlar på cold brew. Det finns ingen rätt och fel utan att man får testa sig fram. Det beror nog på vilket kaffe du använder, kaffe och vatten mängden plus tiden.

Första försöket: ICA Skånerost

Jag har druckit en del iskaffe och nu i Mora fick jag ett ryck att experimentera. Dock hade familjen ICA Skånerost så jag testade. Det var lika bra att testa malet kaffe och sedan nymalet kaffe. Jag ska skaffa en kaffekvarn haha och testa olika märken.

Så ICA Skånerost… visste inte vad jag skulle förvänta mig men det var blaskigt och hade en liten sötma och bitter. Men socker, med och utan grädde plus massa is blev det drickbart. Måns och hans syster drack i alla fall. Gott men det kan bli bättre enl. mig.

Recept

1 dl (= 100 g) kaffe, helst nymalet smakrikt kaffe
1 L kallt vatten
En matlåda, burk eller annat med lock
Finmaskig sil/silduk/närduk/kaffefilter

Rör ihop och lös upp klumpar. Har du i burk så sätt på locket och skakar. Låt stå i kylen i 12-24h.

Jag hade en matlåda med lock och kaffet fick stå i 24 timmar. Sedan silade jag kaffet med en finmaskig sil. Det blev en del kaffesediment kvar så jag silade igen genom kaffefiltret av papper.

Ditt cold brew kan så kallt i kylen i 2-4 veckor om du vill göra en stor batch. Men bättre gör kaffet lagom mycket, en gång i veckan kan jag tänka mig.

Obs! Jag har en sommelierutbildning men jag är inte någon barista eller kaffeexpert. Gillar mest iskaffe så detta med cold brew intresserar mig mer för att experimentera vidare på.

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar om “Testade göra Cold Brew coffee! (recept)

  1. Hey, I am also a fan of ice coffee. I start every morning with coffee. From here learn something about cold brew coffee. I will keep it in my mind and apply these from today. Thanks for the sharing this.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge