Inlägget innehåller information om alkohol!

 

Jag får oftast frågor på Instagram om mat men också om viner. Jag vill inte vara en vinsnobb, testar det mesta och tipsar om plånbokvänliga viner kans man säga. Boxviner har många mina vinvänner dissat och diskussioner kring ämnet kan bli lång.

 

Frågan är t ex om viner som kommer i annan förpackning än i glasflaska alltid dåliga?

 

Många faktorer spelar in såklart. Nu finns det till och med vin i burk för att det är enklare att ta med t ex på en cykeltur i skogen. Man kanske inte ska cykla och dricka samtidig men ja på picknic etc. Det var ju så man kom på med öl i burk, att det ska vara lättare att transportera och ha med i skogen.

 

Åter till min egen fråga om alla viner är dåliga som kommer i bag in box. Nej, de behöver inte vara dåliga viner men man får komma ihåg att vin i bag in box eller i tetra pak innehåller mycket mer sulfiter (svavel som är konserveringsmedel). Boxviner är till för att dricka nu och inom en månad om den är öppnad. Smaken och doften skiljer sig också från samma vin i flaska! Prova så ska du få se!

 

AUSSIE Great White Chardonnay i klimatsmart förpackning

 

Jag köper oftast vita viner i bag in box eller i tetra för att ha som matlagningsvin. Röda viner köper jag gärna i flaskaor men det händer också att jag köper i boxar beror på humör. Jag köper lite dyrare viner för att avnujtas senare ihop med maten.

Nu har jag testat AUSSIE Great White Chardonnay från Australien igen. Det var säkert 10 år sedan jag köpte vinet och då köpte jag Aussies röda och rosé också minns jag.

Den nya förpackningen ser mycket roligare ut än tidigare. Förpackningen är fortfarande i Tetra Prisma och ska vara klimatsmart.

 

Aussie är ett av Sveriges bäst säljande vinvarumärken på 1-liters Tetra Prisma.

Källa: Folkofolk

 

Vad tycker jag om vinet?

 

Första klunken smakade jag på förra veckan. Det var inte gott, surt. Fruity står det på förpackningen ja. Friskt om vi ska ta det i vinets språk. Kändd grapefruit i vinet och det gillar inte jag. Obalanserad.

 

Igår kväll testade jag ett glas medan jag stekte rättikakakan. Drickbart vin men jag fick framhäva sötman i vinet genom att bita i en limeklyfta då och då. Ja det är kul med mat-kemi. Har du ett inte så gött vin pga hög syrlighet i vinet så ät mat som också har hög syrlighet. Surt + surt = söt. Konstigt?

 

Vinet kostar 72kr för en liter. Vinet passar definitivt till fisk, kan tänka mig grillad och grilla med citronhalvor och sedan pressar över fisken och drick vinet till. Det funkar bra. Detta ska vara ett medelfylligt vin men jag upplevde det som lätt men viner har 14% alkoholhalt och 4g/L restsocker så det är ett torrt vin med liten sötma. Chardonnay är känd för sin smörighet men jag blev avtrubbad av vinets friskhet.

 

Servera vinet välkylt 6-12 grader. Drickbart men inte min favorit, dock är det ett typiskt chardonnay från Australien och jag skulle köpa för att ha som matlagningsvin t ex blåmusslor.

 

Har du testat Aussie Great White Chardonnay? Vad tycker du om vin i box eller tetra pak? Har du testat vin i burk? Kommentera gärna!