Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Tankar kring Tildas längd

Lästid: 2 min

Vi var ju hos bvc-sjuksköterskan igår för 2,5 års kontroll. Tilda har sin tillväxtkurva och följt den. Hennes kurva har alltid varit strax under medelkurvan men just längdkurvan så är hon nu på medelkurvan dvs 93 cm. När hon är 3 år så bör hon vara 95 cm eller längre som flicka. 

Och jag undrar hur lång kommer Tilda bli?

5 mån Tilda & pappa , 6 aug 2013

Läste nånstans att holländare och skandinavier tillhör världens längsta folk (!) och det kan bero på att de dricker mjölk! Asiater är däremot korta för de tål inte mjölkprodukter…ok de och de…jag är kanske ett undantag så som jag missbrukar äkta smör och grädde 40%. Min mamma tål inte laktos. Brorsan slukade mjölk, gärna med jordgubbssmak av märket “Thai – Denmark” när vi var små. Jag drack mycket sällan mjölk. Jag är även kortast i min familj trots att alla på min mammas sida är inte superkorta, något på 165 cm och upp…mycket tuttar på kvinnorna också tillskillnad från mig. Sedan kan jag tycka att jag borde ha fått lite av min biologiska pappas längd som är 180cm. Men nej, jag liknar varken min mor eller far…jag liknar någon av min pappas syskon och där har jag fått min korta längd också…eller jag får annars skylla på brist på kalcium!

Tilda gillar välling och mjölk så det är ju bra men jag har märkt att hon reagerar på mjölk. Mjölk sätter fart i hennes mage, vilket är också bra. Men så bajsar hon ofta små kulor, vilket är det värsta man kan göra enl. BVC. Jag fick se deras “bajs-karta” och när det är små kulor så är det typ-1 av 10(?), då ör man jättehård i magen. Vi måste börja dosera Laktulos dagligen till Tilda, med 5ml och minskar eller öka på senare. Hon har nog ärvt(?) av mig för jag har alltid varit hård i magen och förstoppad sedan som barn. Ja jag vet, ärva…det kan man kanske inte ärva en förstoppad tarm men ni förstår säkert vad jag menar. 

Jag har googlat på hur man kan räkna ut barnets längd, vad den kan bli. För att räkna ut längden på barnet så kan man lägga ihop mammas och pappas längd och ta minus 13 och sedan dela med 2. 

Något såhär: 185 + 150 = 335 – 13 = 322/2 = 161 

161 cm!!! Så kan det kanske bli nör man blandar en skandinav med en asiat. Detta är ändå bara en sannolikhet i uträkningen med stor felmarginal på +/- 10% läste jag här

Äter man så växer man, fast hon äter inte så mycket som vi skulle vilja. Hoppas att hon växer till lagom höjd i alla fall för det är en pina att behöva en pall eller hamna i en folkmassa och är kort.

Genomsnittlig vikt och längd vid 3 års ålder

Flickor:
Vikt 9.6-21 kilo
Längd 83.5 – 106.5 cm

Pojkar:
Vikt 10 – 20,8 kilo
Längd 85-107 cm Källa: WHO

Visste du att…
Flickor, blir ofta 7 cm kortare än genomsnittet av föräldrarnas längd
Pojkar, blir ofta 7 cm längre än föräldrarnas längd

http://mammasidan.se/barn/utveckling/3-aaringen-en-humorist

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer om “Tankar kring Tildas längd

  1. Ganska brett spann på de genomsnittliga siffrorna 😛 tror dock aldrig jag träffat en treåring som väger 21 kg. Det lät väldigt mycket. Har en pojk som blir 4 nu i januari och han är exakt 1m och väger 18 kg. Han var 93cm på 2,5 års kontrollen.

    1. Javisst, jag reagerade också på det och därför lade upp som citat och att det var WHO dessutom. Att en 3-åring skulle väga 9 kg och upp till 21kg! Snackar om undervikt och övervikt hos de barnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge