I morse postade min bror som bor i Thailand på sin Facebook om en svensk man har hittat död/hängd i en övergiven (condo) bostadbyggnad med 49 våningar i Bangkok.

Det har varit het i thailändska media och man hade hittat hans körkort och 2 kreditkort. En fotograf hade hittat mannen på våning 43. Mannen har idenifirerat som svensk runt 30-35 år. Man har publicerat hela hans namn med bild från körkortet.

Om någon kunde kontakta hans familj löd min brors fråga. Alla vill hjälpa till.

image

Bild: Kapook.com

Thailändska media är inte heller nådiga. De lägger ut ALLTING! Även bilder på liket… Jag satt igång och googlade, hittade info på Merinfo.se och när jag satt där med alla info jag trodde var rätt så tänkte jag…. Borde det här komma från mig? Tänk om det inte är rätt person eller familj jag kontaktar. Hur berättar man för en familj att deras son/bror kanske har hängt sig?

Vi har ju 3 jurister i familjen. Tipset var att kontakta konsulär jourhavande. Innan jag gjorde det ringde jag polisen. De var inte mycket till hjälp. De sade att det var UDs och den svenska ambassaden i Bangkoks sak. Efter att har pratat med 2 kvinnliga poliser och jag sade att jag satt ju med alla uppgifter framför mig plus att jag översatt nyhetstexten från en thai online tidning för dem. Det gick ju sådär. Hallå där!

Jag kontaktade konsulär jourhavande i Stockholm. Det var en kvinna som svarade direkt efter 1 ringsignal. Vi pratade lugn. Hon hade inte hört något alls och tog alla uppgifterna och ville skynda sig ringa till Svenska ambassaden… innan media får fatt på detta, sade hon.

Jag kan säga att jag kunde inte släppa detta. Jag har kollat upp, jämfört bilder på personen på Facebook och och körkorts bilden å ja…. jag har sett likbilder på offret. Hemska bilder! Mannen hade förmodligen hängt där i en vecka och var uppsvullen på gränsen till att explodera. Hemskt! Förlåt men de bilder har gjutit fast i ögonen på mig.

Jag kan skicka ett sms till de nummer jag har hittat, som jag tror är hans anhöriga på samma adress. Jag skulle då fråga om de har hört något från den här mannen vid de namnen enl. hans körkort. Jag skulle ställa följfrågor bara för att kontrollera att jag har verkligen kommit rätt. Och inte orsaka kalabalik en mörk lördagskväll som denna… Ännu mörkare för hans familj. Men jag gör inte det.

Jag låter UD och den Svenska ambassaden ta det. De kontaktar i sin tur polisen i Sverige. Hur berättar man om sånt för de anhöriga liksom?

Jag har i alla fall gjort dagens god gärning. Jag har satt igång undersökning om den döda mannen och informerade UD.

Bangkokpost har lagt upp nyheten på engelskap senare idag, utan att publicera den dödes namn.

Swede found dead in high-rise | Bangkok Post: news

 

Uppdatering 7 dec kl.00:30: Anhöriga är underrättade