Tog en semester från bloggen men ni som följer mig kan hänga med allt vi gör på Instagram. Har så mycket material och massor med tips. Först lite kul… Hade helt glömt bort att en artikel i SvD skulle upp där jag medverkade.

Du som har SvD och läser ”Uppförandekoden” har säkert sett mig i en intervju där jag gav råd som småbarnsförälder och matinspiratör.

Vad handlade frågan om?

Ämnet lyder ”Be sega fikagäster att gå hem eller bjuda på middag?

Jag kan dra det lite kort med egna ord. Vad gör man när man har bjudit på fika och gästerna dröjer kvar så man känner att man kanske måste bjuda på middag. Då var det deras barns kompisar från förskolan och deras föräldrar som den här familjen umgås med.

Här kan du läsa hela beskrivningen på frågan och mitt råd. Kul att Richard Tellström höll med mig ?

Här har du länken till artikeln SvD – Uppförandekoden!

Så… Hur skulle du göra när en fika över går till middag fast du egentligen inte vill?

Det brukar inte hända hos oss för är det familj eller nära vänner så är det självklart att vi umgås vidare med en middag om någon skulle vara hungriga. Nu var det om vänner som man har lärt känna genom barnen och förskolan.

Det enda jag kan tänka mig och lärt mig är att man bör vara tydlig och säga en tid, att man t ex bjuder på fika mellan 14-17. Kan även tillägga som en thai-svensk vän sade igår när vi tog upp ämnet, att hon skulle säga att man bjuder på lunch eller middag och inte fika för det är luddigt.

Bäst att ange tid. Sedan får man läsa av situationen. I andra kulturer så är det naturligt att det ena flyter på till det andra. Att vara generös med mat är lite svårt som svensk jämför med andra kulturer då man umgås kring mat. Mat är dyr i Sverige så det kan kännas som en skyldighet att man måste bjuda tillbaka som Richard Tellström sade.

Visst är det så. Jag känner mig så men mina vänner behöver inte känna sig att de måste bjuda tillbaka.

Hur tänker du kring frågan?