Det är inte ofta jag får frågor men här har jag nyligen fått en från Marie Alvas mamma 🙂

  

Hej Marie! Det är alltid trevligt att få frågor. Jag ska svara så bäst jag kan. Det blir ett långt inlägg känner jag på mig 🙂

Jag minns väl att jag landade på Arlanda 18 juni 1990 och jag var 11 år. Min yngre bror var 9 år. Vi fick flyga för första gången. Min yngre moster åkte med och fortsatt vara vår nanny i 3 månader innan hon åkte tillbaka till Bangkok.  Min mamma var redan här. Det var så tyst och inte mycket liv men träd överallt tyckte jag. Jag förstod att det var sommarlov. Jag hade i princip nästan 6 månader sommarlov eftersom jag skulle inte få börja 5:e klass förrän augusti och i Thailand hade vi sommarlov från mars! Jag hade inga vänner. Jag har aldrig haft många vänner och jag antar att jag redan då var som person som väljer vänner. Brorsan var däremot social och han fick vänner direkt utan att förstå någon svenska och grannbarnen blev hans vänner. Jag kom ihåg att en dag ringde det på dörren och där stod det 4-5 tjejer i min ålder. De var mina nya klasskamrater som fick veta att jag skulle komma. Jag stängde bara igen dörren i ansiktet på dem haha. Vad skulle jag ha gjort? Lite blyg var jag också.

Hur jag lärde mig svenska?

Jag skulle ju få hoppa ner till 5:e klass och enl. min ålder borde jag då börja i 6:e klass. Jag hade redan gått klart 6:e klass i Thailand! Jag blev lite förvirrad och tyckte då att det var inte rätt. Där i Thailand var jag yngre än mina vänner i min klass och här skulle jag vara äldre. Inte så road. Ett bakslag att få “gå om” två klasser! I Thailand fick man gå om en hel klass om man inte klarar tentorna… Yes, tenta-vecka system hade vi och det är fortfarande så tror jag. Lite förlegat skolsystem också kan jag tycka.

Jag hade inte så mycket att göra på dagarna. Någon plugghäst var jag inte heller men envis och kreativ var jag nog. Så jag började med att lära svenska själv. Jag tvingade min styvpappa på kvällarna att lära mig uttalet. Jag hade lite engelska med mig i bagaget så jag var inte främmande för de engelska bokstäverna och att det fanns ÅÄÖ i svenska var extra kul och underlättade mycket. I thailändska finns det 22 vokaler inkl. difftonger. Jag skrev ut uttalet och översätte till thai. Jag var 11 år. 

När skolan började så fanns det en pojke från Vietnam som var född 1978 som jag. Vi var äldst i klassen och vi fick ha svenska ihop när våra kompisar hade svenska eller NO. Han var så stökig och ville inte lära sig. Än idag pratar han inte flytande kan jag säga. I alla fall,  jag gick ett hel skolår utan att prata nåt tror jag. Jag lyssnade och tog in mest. Jag ville ju inte säga fel eller göra bort mig. Jag hade Lotta som bästis från dag ett. Hennes mamma var barndomsvän och skolkompis till min “pappa”. Vi hängde mycket men jag minns att det var inte förrän sommaren därpå jag började prata! Folk måste ha trott att jag var stum. Vissa av lärare pratade engelska med mig. Det tyckte jag var lite dumt. Några av mina vänner hade varit i Thailand och de tyckte nog det var extra kul. Jag ansåg redan då att det var viktigt att lära sig språket fort och det var jätte bra att gå i skolan gratis och lunchen ingick. Så var det ju inte i Thailand och ändå har jag gått i en privat skolan å senare kommunal “tempelskola” (obs! Ingen religiös skola men det är vanligt att skolor ligger i ett tempel). 

Sedan att prata kom med tiden och av sig själv, det bara rullade på bra. Brorsan lärde sig också snabbt och vi hade hemspråk med en toppen lärare som kom en gång i veckan. Vi hade hemspråk när alla andra hade gått hem men hon lärde oss mer av det praktiska som t ex att läsa klockan. Lite förvirring var det ju också. Att har lärt sig t ex läsa klockan på engelska och ska gå över till svenska och på thai var ju också en liten pina.

Jag hade i alla fall tur, att jag har alltid gått i skolan eller i alla fall gjort det sedan jag var 4 år enl. mamma. Många thailändska barn som kommer till Sverige har ibland ingenting med sig, varken thai eller engelska. Jag har sett själv att det blir extra kämpigt att lära sig något då. I tre terminer har jag jobbat som modersmålslärare i Lund och har fått hjälpa nyanlända thailändska barn.

I gymnasiet:

Efter tre år i Sverige fick jag frågor som t ex “är du adopterad?” Jag förstod inte först vad man menade men många kommenterade samma sak, att de tyckte att jag pratade så bra svenska! Hurray! Yes!

I högstadiey och gymnasiet hade jag lite kämpigt, dels att jag fick gå Svenska 2 och blev hela tiden påmind hur dålig min svenska var för det handlade då inte längre om att lära sig svenska utan lära sig om olika författare osv. Jag gick en vanlig gymnasieklass. Jag valde det estetiska programmet med konst och form inriktning där jag var tvungen att skicka in arbetsprovet och motivera mig varför jag ville gå där i grannkommunen för studievägledaren var ganska emot detta. Det fanns en individuell klass att välja men jag ville inte. Jag gick ut med MVG och VG i de praktiska ämnen plus MVG i italienska som jag var förtjust i och ville kunna. Det enda IG jag hade i betyg var MA B (matematik B) som jag sedan läste på Komvux och lika så med Eng B som jag hade G i men hela tiden blev påmind hur kass jag var på Komvux bland alla “vuxnavänner” när jag läste basår på Södertörns högskolan där det ingick vissa komvuxkurser. 

Men jag har klarat mig bra måste jag säga med att lära mig olika språk inkl. svenska. Jag jobbade en tid på Mallorca med lite spanska i bakfickan, reste också en del i Italien och har haft användning för vad jag hade lärt mig och nu kommer ihåg lite i alla fall. Engelskan…tja, jag var ju tillfällig restaurant manager på ett hotell i Wales i 7 månader. 

Än idag är jag lite osäker på mitt svenska och grammatiken går ibland åt tjottahejti kan jag också tycka, umm. Jag frågar ibland Måns och Google haha. Därför är det bra att jag får skriva i min blogg 🙂 

Ps. Det är inte att skryta men lite push hemifrån och egen vilja så går det. Måste våga och använda språket/språken i praktiken, annars glömmer man jättelätt. 

#blogg100-38