I fredags lagade jag en POMMES FRITS sallad som man kan klassas som en Somtam eller yam… det är vilket som. Båda är i kategorin sallad.

Jo, till pommes frites så panerade jag med en smet. Det kunde man se i min InstaStories och där glömde jag berätta innehållet i smeten. Jag fick en fråga också om den var glutenfri. Då var den inte.

Så igår gjorde jag en batch av glutenfri tempurasmet lite on request och för att fritera mina så kallade birdnest, gjorda på potatis, morot och purjolök (gröna delen).

Det var lite av en kylrensning med enstaka potatisar osv. Purjolökens gröna delen passar perfekt till tempura så släng inte. Det är även inne med att göra purjolökaska av den gröna delen och det är lätt, var bara beredd att stänga av brandvarnaren för det kommer att ryka rejäl i ugnen haha!


Min tempurasmet

Den är glutenfri, äggfri, laktosfri och sojafri! Jag använde mig av rismjöl och tapiokamjöl men det räcker också med endast rismjöl. Först hade jag lika delar mjöl som vätska men jag bland rismjölet i de rivna grönsakerna för att de skulle ta upp smeten bättre men det är egentligen lika bra att göra smeten och hälla över smeten i grönsakerna. Men vill du fritera annat så ska du såklart doppa i smeten.

Smeten är ganska lös så blir inte förvånad. Och mina Birdnest håller sig krispiga även nästa dag!

Superkrispiga Birdnest Tempura

Receptet ger 5 st stora kakor, eller så gör du små efter tycke.

Ingredienser
4 st potatis
3 små morot alt 1 stor
1 liten purjolök, endast gröna

1/2 l frityrolja/rapsolja

Tempurasmet (GF, LF, ÄF)
2 dl rismjöl
1 dl tapiokamjöl
2 dl kallt vatten, gärna soda/öl
1 nya salt
1 nypa vitpeppar

En enkel ponzu dipsås

1 dl ljus soja (Maggi, eller glutenfri soja)
1/2 dl saft av citron/lime
(1/2 vatten)

Så gör du:

Preppa dina grönsaker dvs skölj, skala och riv (jag använde en julianneskalare för långa fina strimlor). Purjolök strimlar du fin på kortsidan, enklast .

Blötlägg de rivna potatisen i 10 min, helst längre för att dra ut stärkelsen, och slunga de torra eller kläm ut så mycket vätska det går.

Blanda ihop grönsakerna och blanda ihop med smeten.

Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera du i en kastrull som jag så hade jag på plattan på 7an av 9. Har du ingen termometer så testar om oljan är tillräcklig varm med att fritera en lite hög av grönsaksblandningen.

Dags att fritera och lägg inte i för mycket på en gång. Testfritera först.

Låt grönsakerna flyta ut och det kommer att bilda en stor kaka. Vill du göra små kakor så lägg de lite i taget. Fritera tills de blir gyllenbruna och ta upp.

Lägg de på hushållspapper och låt oljan droppa av.

Ponzusås

Gör pinzusås. Blanda ihop ingredienserna. Vatten behövs inte men jag gillar att såsen är lite tunnare till dessa grönsaker. Måttet är inte exakt för jag häll i på ett ungefär och smakar av.

Vill man har ett mer vuxet ponzusås så kan man ha i en vitlök, en liten bit ingefära och röd chili. Hacka allt och låt dra i sojan i en timme.

(Obs! Ponzusoja är egentligen på yuzu-citrusfrukt som påminner om en blandning av grapefrukt och mandarin. Finns att köpa. Yuzu däremot är lite svårare och dyrare att skaffa.)

Först ville Penny inte ha men sen åt hon upp några små högar… Godkänt alltså.


Ta hand om frityroljan

Den här rätten går inte att köra i airfryer ? eller vad vet jag. Drt sitter är väl en korg i en sånn. Jag kör old-school i min kastrull.

Och jag sparar oljan i en flaska efter att den har kallnat för att fritera igen nästa gång. Jag har också sparat oljan för chicken wings som vi gör då och då. Oljan ska man inte hälla ner i vasken. Är det lite gamla olja kvar, torka av med hushållspapper och släng.

Tror ett inlägg om detta hur de rena din frityr olja får komma i ett inlägg ?