En thai efterrätt som är superenkel och god är sticky rice med mango!

Sticky ris som har fått dra i kokosmjölk och äts med färsk mango med kokossås som topping om man vill. Vad som inte är lika enkel är hur man ska hitta den sorten mango just för denna desserträtt. I Thailand har vi olika sorter mango precis som det finns äpple och bananer liksom. Olika mognadsgrad av mango för olika användning i olika maträtter!

Till denna efterrätt ska det vara den sorten mango som heter ”Nam dokmai” som även kallas Guldmango/Golden mango. Det är kanske den bästa sorten för just den här efterrätten. Nam dokmai mango doftar ljuvlig och ”namdok mai” betyder ju ”nektar” på thai. Annars så tar du en riktig mogen mango från Pakistan eller så väntar du till din mango du har köpt att mogna. De som kommer till Willys och andra vanliga matbutiker kommer från t ex Brasilien eller Peru.

Tips! Lägg mango ihop med äpple, banan eller tomat så påskyndar mognadsprocessen.

Har inte du testat tycker jag att det är dags!

Nam dokmai mango (Bild: naninterfresh.com)

Min mammas Sticky Rice med mango och kokosås som topping

Recept

Du behöver:

2dl Sticky rice
1 burk kokomjölk
1 burk kokoskräm
Mogna mango
Socker
Salt

Så gör du:

Sticky rice:

Blötlägg riset helst över natten. Ånga sedan riset i 15-20 min och låt riset stå på eftervärmen i 20min.

Khaaw-niew moon – kokosris

Ta en kastrull och värm upp kokosmjölken med socker och en nypa salt. Såsen får inte kokas, bara värma upp så att sockret har smält. Häll över det varma riset som vi har ångat klart. Blanda runt försikt ogoch låt kokosmjölen täcka/dränka riset. Riset kommer att suga åt sig kokosmjölken. Detta tar ca. 20 min som tidigast.

Topping med kokosgrädde

Värm upp kokosgrädden i en kastrull. Tillsätt socker och en nypa salt. Hitta balansen i smaken. Man kan reda såsen med lite rismjöl eller maizena om vill ha lite tjockare koncistens.

Servera sedan som på bilden eller var kreativ 🙂

Mogna väldoftande supersöta mango passar utmärk med sticky rice i kokos som har lite sälta och är krämig. Ät som mellanmål, snacks, dessert eller när du vill!