Sticky rice mango

Lästid: 2 min

Ett thai dessert som är super enkelt och gott är sticky rice i kokos med färsk mango plus kokoskräm. Vad som inte är lika enkel är hur man ska hitta den sorten mango just för denna desserträtt. I Thailand har vi olika sorter mango precis som äpple eller andra frukter. Olika mognadsgrad av mango för olika användning i olika maträtter! 

Till denna rätt ska det vara den sorten som heter “Nam dok mai” eller Guldmango/Golden mango. Det är den bästa sorten och bland de dyraste å sötsste i världen tror jag. Den här sorten doftar ljuvlig, som blommor… alltså “dok mai”. 

  
Bild: naninterfresh.com

En fördel att bo där det är mångkulturellt är att det finns lite andra matprodukter från alla världens hörn. Frukter som mogna mango från t ex Pakistan funkar lite bra när man inte har Guldmango, mycket fruktkött och platt kärna. 

  
Supersöt mango! 

Hur gör man då denna desserträtt?

Du behöver: 1-2 dl Sticky rice, 1 burk kokosmjölk, 1 burk kokoskräm och mogna mango, salt, socker

  1. Sticky rice: blötlägg riset helst över natten. Ånga sedan riset.
  2. Ris i kokos: värm upp kokosmjölken. Häll över riset som vi har ångat klart. Blanda runt och låt kokosmjölen täcka riset. Riset kommer att suga åt sig kokosmjölken. 
  3. Kokoskräm: värm upp. Tillsätt salt och socker. Hitta balansen i smaken. 

Servera sedan som på bilden eller var kreativ 🙂 

Mogna väldoftande supersöta mango passar utmärk med sticky rice i kokos som har lite sälta och är krämig. Ät som mellanmål, snacks, dessert eller när du vill! 

Tags: No tags

2 Svar

Lämna en kommentar

CommentLuv badge