[Publicerad: 2015-02-25, uppdaterad 2018-07-13]

 

Somtam är en benämning på en thaisallad med grön papaya, vitlök, färsk chili, körsbärtomater, gröna långa bönor, torkade räkor, fisksås, lime, palmsocker och jordnötter. Det var en beskrivning på den klassiska ”Somtam thai”

Somtam kan man få överallt i Thailand, Laos, Kambodja, Myanmar och Vietnam. Det heter dock olika och kallas för ”pow-pow” eller ”pok-pok” …kanske för att det låter så när man krossar och mortlar med träbatongen mot tegelkärlet.

Nu kommer den stora frågan, om Som-tum är nyttig?
Det är ju en sallad.

Kan man gå ner i vikt av att äta Som-tum?
Som-tum innehåller fisksås och palmsocker. Har man massa annat som också smakar salt som t ex thai surströmming, saltad ägg, saltad krabba…ja ni förstår. Mycket salt och socker är inte så bra att äta om man vill gå ner i vikt. Så inget Som-tum varje dag. Många thai trodde det också att man kunde köra som-tum diet men nopp. Hur vet jag det? Har hängt på Pantip.com bland annat där måååånga thai är tokiga med att banta fast de väger max 57kg de som gör det, och vill ner till 50kg!

Kan vara bra att ha en tegelmortel och banka in smakerna som man brukar, annars försök knåda in smakerna.

image

Grön papaya smakar inte mycket i sig men tar smak vid tillagning. Man kan äta den rå som i Som-tum och har i soppor eller grytor å gärna med heta smaker. Grönpapaya är dyrt i Sverige och kostar runt 90kr/kg hos de flesta asiatiska matbutiker.

Det finns hur många varianter av Som-tum!
Här kommer min lista på de vanligaste Som-tum som mina landskvinnor och -män äter runt om i världen!

IMG_2529.JPG

En ”vanlig” som-tum utan jordnötter.

Min Somtum!

(null)

Som-tum med thai surströmming! Finns att köpa i burk med hela bitar, puré, pulver eller som essens! Vet att många thai i Sverige gör surströmming själva, Facebook vet allt…

 

Somtum med små svarta sötvattenkrabbor! Finns också att köpa i Sverige. Har sett krabborna i frysdisken hos Saigon Food i Nordstan. Detta är också vanligt.

 

Här har de mest vanligaste…med svarta krabbor och surströmming!!! Såsen/dressingen man får är nästan svart. Glöm inte borsta tänderna 10 gånger innan du går ut haha…

 

Nu snackar vi! Lite lyxigare…med rå blå krabba! Jättegott enl. mig eftersom jag gillar äkta RAW food haha! Krabban är jättesaftig, söt och lite hal…

Som-tum sea food! Nom nom!

 

Med smala risnudlar…

 

Med salta ägg (ägg som har legat i saltbad i 2veckor eller längre).

 

(null)

”Somtum taad” – En hel bricka med som-tum och tillbehör som saltad ägg, thai kryddiga korvar, fläsksvål å massa gott som man kan plocka lite som man vill.

 

(null)

Det går även med frukter… eller frukter med som-tum smak!

 

Ja nu har du en del att bita i och testa eller om du skulle nån gång befinna dig i Thailand så prova! Börja med Som-tum thai dvs utan konstigheter (förutom torkad räkor).

(Bilder från Google, nu hittar inte källan så jag kommer att byta ut bilderna)