Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Somm.

Lästid: 2 min

Somm = sommelier (Inte somalier :))

Idag kollade jag på en dokumentärfilm som heter Somm. Det handlar om ett gäng killar som gör sig redo inför det ultimata sommelierprovet i USA. Klarar  man det kan man titulera sig “Master Sommelier”, klarar man inte får man vänta ett år för att göra om provet. Det har triggat mig igen. Att uppdatera mig inom vinvärlden.


Vin är inte bara jäst druvsaft, eller? Vin är en värld i sig. En världs av vin består av historia, geografi, odlingskunskap, tillverkning och teknik, kult… Prestige? Hur som helst så är det kul med vin, dock inte för plånboken om man vill prova massa vin, bra viner och kvalitetsviner.

Vad är en sommelier???

Sommelier [sɔmɛljˈeːr] (femininform: sommelière) är beteckning för en servitör med ansvar för vin, det som förr kunde kallas vinkypare. Ordet sommelier är ett lån från franska språket. Utbildade sommelierer arbetar, förutom på restauranger, även med inköp och marknadsföring av viner.

Jag kan kalla mig sommelier…och ändå inte. Hur kommer det sig? För det första så jobbar jag inte med det och för det andra är det lite skamligt…jag är inte alls uppdaterat. Mammarollen har tagit över de senaste åren.

  

Jag vill dock förbättra mig. Jag har en gång i tiden förtjänat detta gröna pins/märket som ni ser till vänster på bilden. Det var en stolthet och lycka.

WSET står för Wine & Spirit Education Trust.
WSET är baserat i London och arbetar med certifiering och utbildning inom drycker. Tyngdpunkten ligger på produktkännedom av drycker, främst vin.

Jag har en Level 3 Award in Wines and Spirits (tidigare Advanced Certificate in Wines and Spirits). Man kan läsa Level 3 utan att har läst Level 1 och 2. Det finns upp till Level 5 dvs “Honours Diploma”. Är man intresserad av att läsa vinkurser eller fundera på att bli sommelier så finns det utbildningar i Sverige t ex Gustibus, RestaurangAkademien, Vinkällan och Örebros Universitet/Grythyttan å några till om man söker på “sommelierutbildning”. Annars finns det Munskänkarna som är Sveriges ledande organisation för vinprovning och vinutbildning, med över 24 000 medlemmar. Jag gjorde mitt prov en eftermiddag på RestaurangAkademien i Stockholm, som innehöll en blindprovning och ett teori.

Nu ska det bli mer vinteori, ut och slicka på stenar, dofta på nyklippt gräs å vässa lite pennor…  Samla in min doftbank, bättre på luktsinnet och träna smakpaletten hehe.

Hittade en app och som man kunde testa sina vinkunskaper på engelska med 50 frågor och tog den på 92%, inte illa.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge