Sojawok – risnudlar med kalkon och grönsaker

Lästid: 3 min

Nudlar äter vi asiater nästan dagligen, i alla fall jag. Oftast nudelsoppa till en sen-frukost eller lunch. Här har ni en mycket enkelt nudelwokrätt och ni måste inte ha likadana ingredienser. Vill bara visa principen på hur man bäst tillaga nudlar. Kött eller skaldjur, upp till dig.

Ingredienser är risnudlar, valfri typ och storlek. Kött, strimlad/skivad. Grönsaker, tärna/skiva/strimla…precis som du vill. Tänk på att allting förutom nudlar bör har samma storlek med tanken på tillagningstiden.
Det är “man tar vad man har”-principen!

(null)

Min basic sojawok med kött och grönsaker, 2 – 4 port.

1 paket risnudlar, blötlägg (de kommer oftast som 2-4 plattor)
(Om äggnudlar, måste förkokas ung. som pasta dvs al dente)

100-200g kalkon, bröstfilé i skivor (eller annat kött/skaldjur)

1 näve vitkål, grov strimlade
1/2 – 1 st paprika, strimlade
1 huvud broccoli, skivade
1 morot, skivade snett på längden/strimla
1 stor klyfta vitlök, hackade/pressade
Soja, ljus/fisksås
Rapsolja
Vatten

Marinera kalkonen, om du vill!
1 tsk kinesiskt soja/ljus soja (t ex Seasoning soy sauce Golden Mountain elker Maggi)
2 msk ostronsås (skippa om du inte har)
1 klyfta vitlök, hackade
1 msk rapsolja el. annat olja
(1 tsk majzena)

 

 

Prepp!
1. Blötlägg risnudlar i kallvatten/rumstemp i 30 min eller längre
2. Skär kalkonen i skivor eller som du vill. Du kan marinera kalkonen 20-30 min eller gärna i några timmar om inte över natten.
3. Skölj och skär grönsakerna och lägg de i kallvatten eller isvatten, håller de krispiga.
4. Rosta sesamfrö i en torr stekpanna på medelhög värme, till de blir glansiga och gyllenbruna.

Dags att woka!
1. Hetta upp 1 msk olja i stekpannan, gärna en i teflon.
2. Fräs grönsakerna i 5 min och ta upp å lägg sidan.
3. Stek kalkonen på medelhög värme och lägg åt sidan.
4. Hetta upp lite mer olja om du vill och lägg i nudlar och lite vatten, rör runt lite och sätt på lock om du har.
5. Lägg i kalkonen och grönsaker inkl. vätska/sås som har släppt ut.
6. Blanda runt lite och smakar av. Behövs det mer sälta, sötma, syra? Krydda som du vill.
7. Garnera med rostade sesamfrö vid servering

 

 

Tips!
*ös inte i allting på en gång dvs nudlar, kött och grönt. Det kan bli geggig och allting kokas och inte stekt.
*att woka kött och grönt för sig har du bättre koll på hur mycket en portion ska vara för just dig och dina gäster.
*du kan göra 2 portioner åt gången.
Har du 2 stekpannor som jag så går allting fortare…
*blir nudlar klibbiga och fastnar, i med lite vatten och ev. lite olja.
*du steker inte sönder nudlar eftersom du INTE förkokar dem.
*kryddningen är A och O, alla gillar olika. Fisksås brukar räcka. Vissa vill ha en nypa socker också för att balansera upp sältan.
*nudlar kommer bli lite brun om du marinera kalkonen med kinesiskt soja som är mycket svart och salt.m
*jag använder Seasoning soya sauce till det mesta.

*gör du inte nudelwok så är det bara lägga ihop kött och grönt å krydda, ät med ris eller annat gryn.

Tags: No tags

Lämna en kommentar

CommentLuv badge