Tilda har oftast fått som hon vill, alltid fått välja själv och det har blivit lite av en ond vana. Det är bra att lära sitt barn att vara självständig men också vara delaktig i olika beslut. Att de får säga sitt och bestämma. Nu när Måns är ”pappaledig” så får han ta större ansvar och vara med Tilda. Hon har såklart blivit mer pappig men han har blivit hennes BITCH om jag ska vara ärlig. Så fort jag säger något till Måns och hur han borde göra så går han in i försvarställning och ”vad har jag gjort för fel nu då?”. 
Innan så var han den snälla roliga pappan som kommer hem efter jobbet och leker, bakar eller vilja hitta på aktiviteter varje helg och umgått med Tilda när HAN var ledig och hade tid. Nu ska han vara ”ledig” i hela 6 månader och det kommer inte funkar. Det funkade inte riktig bra under de 10 dagarna han var hemma. Och så länge jag också är hemma så får jag alktid rycka in även när har sagt att han måste lära sig hantera Tilda själv. 

  
Jag säger inte att jag vet allt om barnuppfostran men jag vet hur jag har varit som barn. Vi måste bli ett team och det funkar absolut inte om han nu ska fortsötta vara ”good cop” och jag ”bad cop”. Undrar då varför det alltid funkar när jag rycker in. 

Tilda har fått typ allt hon har pekat på. Nu vägrar hon det mesta och är testar oss och alla. Vara trotsig så mycket hon kan. Jag ”hotar” med olika konsekvenser” och oftast att jag ska slänga hennes leksaker. Det har jag gjort också genom att lägga undan de ett tag tills hon har glömt. 

Nu är det mycket av ”vägra allt” såsom förskolan, pottan, byta blöja, pyjamas, äta och städa efter sig. Jag har redan sagt vad vi måste göra med Tilda och ska låta bli att säga nåt mer på en vecka. Får då se vad och hur Måns gör och hittar sitt sätt att lösa problem när det uppstå. 

Vi måste ha en åtgärdsplan! Visa tydligt att det är VI vuxna som bestämmer innan det går till överstyr. Hon är väldig duktig på att öva sig framför spegel och gråta eller stortjuta till sig allt. Det funkar dock inte på mamma.