Inlägget förekommer reklam för Skolverket och kampanjen #fördetvidare men med mina egna ord!

Läraryrke är ett bristyrke, det vet vi. I vår stadsdel saknar det förskolepedagoger, det vet vi. Rektor på Tildas förskola berättade att budget finns för att anställa men de har svårt att hitta utbildade pedagoger. Vikariepoolen saknar också personal. Varför är det så? Jag hoppas att det blir bättre, att barnen får bra utbildning och framför allt bra lärare. 

Jag har säkert redan berättat att en gång i tiden var jag lärare, modersmålslärare i thailändska. Mina elever var barn från förskoleklass till gymnasiet. Det var en nyanländ flicka från Thailand som jag tror att jag lyckades påverka extra mycket. Hon lärde sig mycket av mig berättade hon flera år senare, och det var egentligen inte bara i klassrummet hon lärde sig något. Det var att jag tog mig tid att lyssna på henne och vägledde henne. Det var kul att veta att jag inte bara hjälpte henne med det svenska språket. Hon gick sedan restaurangprogrammet i gymnasiet, blev kock och startade egen restaurang i Köpenhamn! 

När jag sökte jobbet som modersmålslärare så hade det inte funnits någon lärare i thaispråk på flera år! Jag var redan mentor i Thaispråk på Lunds Universitet och sökte lärarjobbet hos kommunen för att jag ville också hjälpa barnen. Det var precis som när jag fick hjälp av en bra lärare i thaispråk när jag var 12 år och nyanländ. För det vidare… precis så. 

Idag saknas det lärare i hela Sverige, det är ett brist yrke. Så funderar du på att utbilda dig? Vad väntar du på? 

Kolla in Skolverkets nya kampanjfilmer!

De är utformade som en nyhetssändning samt som en dokumentär, där vi tittarna får lära sig hur ”fake News” packeteras för att framstå som trovärdiga.

De lyfter ett mycket aktuellt problem och hur avgörande lärare är för lösningen. Kritiskt tänkande är en grundbult i ett demokratiskt samhälle. Det är därför det behövs vassa lärare som ger oss verktygen. Ett rätt så viktigt jobb, eller hur?

Läs mer om läraryrket och hur du söker till utbildningen på fördetvidare.se