Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

 • Reklamsamarbete
 • Sponsrade inlägg
 • Ambassadörskap
 • Show up/meet up
 • Receptskapande
 • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
 • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Skärm-bantar

Lästid: 2 min

Har du/ni också barn som är beroende av skärmar?

Vi har tre iPad varav en är min som jag inte längre får använda. Så den enda skärmen jag får ha i fred är min laptop för den har inte touch-screen haha!

Vi blir tokiga på våra barn. Prim förstod lite bättre nu att böcker är till för att läsa och de går inte att trycka på som en iPad. Det spelar ingen roll var vi gömmer Youtube. Prim hittar till alla mappar. När Prim fick titta i min mobil medan jag handlade, då var det slut på att få ha mobilen i fred.

Efter julledigheten så spårade VI ur totalt. Jag säger VI för det är ju vi föräldrar som är skyldiga till detta. Att vi har tillåtit dem.

Jag tänker så här, kan de inte hantera iPad och lära sig acceptera reglerna så får de vara utan iPad.

Vad fick jag tillbaka som kommentar av Tilda?

“Om vi inte får ha iPad, varför slänger ni inte då?”

Bra svar på tal. Sikken unge! Tilda som påminner oss dagligen nu att hon fyller snart 5 år… can’t wait när hon blir 12. Är det ok att jag tycker att mina ungar är bortskämda bratz men smarta och envisa så in i helsike?

Ja, varför slänger vi inte skiten som är boven till många timmar av stillasittande. Barnen älskar Dora, Greta Gris, Pyjamas Hjältarna, Bolibompa… de kan se anytime. Felet med anytime är att det blir all the time och alltid tillgängligt med Netflix, ViaPlay och SvtPlay. Inte nog med iPad. Tilda har frågat om hon kunde få ha en tv i sitt rum!

Så nu i tre dagar har barnen varit utan iPad. Jag laddar inte dem. Protest.

Vad händer då? Abstinens. De frågar och tjatar om iPad. Så fort jag lägger ifrån mig min mobil då blir det krig om den. Prim är mycket snabb med att ta mobilen och Tilda sitter och bölar “jag vill också ha!”. Det är mycket sånt nu också med att Tilda vill också ha samma som lillasystern.

Foto: Prim 1 år?

Barnen har svårt att komma till ro på kvällarna

När de blir trötta så vill de gå sova. Så långt funkar det. Sedan så ska vi gå igenom kvällsrutinen med tandborstning och varma handdukar. Yes barnen gillar att få varsin små varm handduk över ansiktet. Sedan sängdags… då blir det spring mellan rummen och studsa på vår säng. Vi samsover och jag ligger alltid mellan barnen då de måste ha min arm. Tilda gillar att krama mina kalla armar.

De vill alltid ha iPad en “liten liten” stund och inga sagor eller ibland sagor efter iPad.

Tre dagar utan iPad

Ja utan iPad kan de inte sova, inte heller utan mamma eller en kall arm.

Tre dagar utan iPad och ikväll läste jag hela Super Charlie för Tilda medan Prim valde att kolla på andra böcker. När sagan var slut då skulle de upp och hoppa, kollade till pappa som kollade på tv i vardagsrummet. Då släckte Måns direkt och kom och la sig. Han måste spela samma regler för barnen lägger sig inte. Prim vägrade lägga sig men somnade efter att hon fick vara vid bröstet. Tilda fick lyssna på fem olika godnatt musik i Spotify som fick gå några varv men hon somnade tillslut. Tilda har uttryckt sig att det är tråkigt att försöka sova. Det är mycket som är tråkigt och de måste lära sig att ha tråkig.

Dagens barn har svårt att ha tråkigt!

Vi har redan curlat ihjäl oss och dem. Jag erkänner. Fler förändringar måste det bli.

Print Friendly, PDF & Email

9 kommentarer om “Skärm-bantar

 1. ÅH jag veeeeet. Jag är så dålig på att sätta gränser där!! Usch jag ska göra som du, försöka ha skärmfritt, men då ska det gälla mig också. Saken är den att Mira aldrig surar om vi ber henne ta bort sin padda. Ändå gör vi det sällan.
  TACK för påminnelse!!¨
  Kram

  1. Ja det gäller mig också och jag har lagt undan mobilen. Ett team work detta men barnen blev lite sura i början och tjatade men vi ska inte heller sitta med skärmar i sängen.

 2. Suck – precis samma problem har vi….. jag blir galen på Ipads!
  Men vi har infört 60 min surftid, jag ställer en gammal hederlig äggklocka. När den ringer är tiden slut sen måste man göra annat 😉 hemska mamma…. hahah

  1. Jaa jag försökte med att ställa tiden men det får bli senare för nu är det hårda bud på kvällarna. Så fort en iPad är ute då är den lilla direkt på och springer iväg med den ?

 3. Åh ja känner igen det där men Alfred har verkligen blivit bättre. Jag brukar säga att du får 5 min till med paddan sedan räcker det och det brukar han acceptera. Det sägs att gör man på det viset så får dom en stund att förbereda sig på och separationen blir då lättare.

  1. Ja jag har försökt med att ”förvarna” att t ex om 10 min så är det läggdags eller matdags osv. Tydligare regler här måste införas 🙂

 4. Inget att skämmas över. Jag gjorde även så. Jag detoxa Vivian när det var som värst. Vi gömde det i två veckor. Våra mobiler rörde hon inte utan hon fick se på tv. Nu tar jag ifrån surfplatta och mobiler kl 21:00 som senast och släcker och sover. Ja det kan bli en massa gråt men den metoden fungerar för jag får pigga barn till förskolan. På lördagar går vi ut och försöker göra något så de får springa och leka en heldag utanför hemmet. Jag har varit restriktiv med att visa vad min mobil kan för att undvika dem dör skärmutbrotten.

 5. Vi bantar också. Brutalt. Ingen skärm (inte ens lite barnkanalen på TV) måndag till fredag. Gäller ju bara den stora då den lilla är för liten. Den stora tjejen får nu ha skärm 45 min på lördag och 45 min på söndag. Hon börjar vänja sig… 😉 Men det har blivit några strider. Och man märker ju hur bra kidsen mår när de gör annat. Så det är helt klart värt det.

 6. Svar: Det är jätte viktigt med sport i barnens liv, kan inte förstå mig på de föräldrar som utesluter det. Dom får ju så mkt kompisar och lär sig att “arbeta” i grupp på ett annat sätt. Är så mkt positivt. På fotbollen så får vi föräldrar sitta i omklädningsrummen, för att annars kan ju barnen inte fokusera. Bara nyttigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge