Ett ”Lära känna mig”- inlägg blev det…

När jag tänkte på skoltiden så tänkte jag ofta just på ”Skapande Verkstad”, det var ett skolämne jag valde som tillval när jag gick i högstadiet. 

Medan andra klasskompisar valde franska, tyska eller annat så valde jag rita, måla och bygga liksom. Skapande Verkstad-timmarna var min fristad. Jag var bra på att skapa. En Picasso-inspirerad tavla hänger kvar än idag i entrén på min gamla högstadiet skola vetja. Björkhaga skolan i Tumba.

Jag kunde tänka mig läsa franska, kanske för att jag var små kär i två killar där haha. Nej, tyckte att jag inte skulle klara av att lära mig ett fjärde språk för svenskan var inte min starkaste då efter bara 3 år i Sverige. Senare i livet läste jag både italienska och spanska, de språken hade jag nytta av på plats men det är två andra historier.

Jag ville göra något som jag var bra på, eller så ville jag bara jobba med händerna. Det slutade med 5a i betyg och ett antagningsprov för att gå det Estetiska programmet med konst & formgivning som inriktning på Huddinge Gymnasiet. Jag blev antagen.

Tilda kom med en överraskning. Hon hade ritat sol och moln…

Redan 11 åring lämnade jag vännerna i Thailand, och som 16 åring vågade jag bryta mig ur antar jag. Det var inte att jag hade så värst många vänner heller. Jag hade få vänner tillskillnad från min bror som ”kände alla” i Botkyrka/Tumba liksom. Det var därför inte svårt att börja på en ny skola, med nya vänner som hade dessutom samma intressen.

Jag tyckte så klart att alla mina nys klasskamrater var superduktiga på att rita, måla och skapa. Alla hade sitt specialitet och effekter i sin konstnärliga jag. Man kunde se tydlig vem som gjorde vad.

Tilda (4 år) ritade en LEVENDE anka igår och satte upp på väggen i mammas och pappas sovrum 🙂 En liten estet haha! Idag ritade hon en död anka, den såg inte glad ut haha!

Jag blev mer intresserad av foto och keramik. Jag var kass på att måla akvarell. Ett kärnämne som Datorkunskap hade jag bättre än andra tjejer i klassen. Jag var superintresserad av IT. Jag fick en fet-dator när vi var 12 ju (eller kanske 14?). Det var i alla fall disketter på den tiden.
Det var vi esteter mot dem. Till och med vissa lärare såg inget värde på oss i tron om att vi skulle vara kassa i t ex matte, naturkunskap och idrott. Alla vi var inte goth/punkare/veganer liksom. Vi var inte alltid enad men som en klass fick vi gå igenom en sorg ihop tidig då en killkompis valde att avsluta sitt liv med sömnpiller och somnade in. Jag drömde att han var hos mig och sa hejdå.

Och jag tror jag bromsar här med mina flashbacks. 

Jag har reflekterat att jag har alltid gillat att skapa, ordna upp och rota runt på internet. Dags att göra något av det i kombo efter över 20 år av IT-erfarenhet och över 3 år som bloggare.

Skapande Verksta – workshops för V.I.B nästa! Mer om det berättar jag i nästa inlägg 🙂