(Publicerade 23 mars 2015, uppdaterad 25 mars 2019 )

I Thailand kallar vi denna snacks för ”Khanom Khai-hong” som betyder ”svanägg”. Jag minns från min barndom att de var lite peppriga och inrullade i florsocker-kristaller. Jag gillade inte dem. Ingen bra reklam haha men jag gillar de som inte är så söta. Nuförtiden görs de med olika fyllningar och vill man skippa florsocker så kan man rulla de i sesamfrö, pumpafrö, solrosfrö eller annat frö som man vill, (men de blir inte samma utan sesamfrö!) bara de klarar friteringen. Eller inte rullar in i nåt alls. Fyllningen kan vara salt eller söt och äts som snacks eller efterrätt.

Här kommer en variant som är populär i Vietnam

De kallas för Banh Ran (N.Vietnam) eller Banh Cam (S.Vietnamn) och är sesambollar med fyllning av mungbön och kokos. Runt om i Asien kan man hitta denna typ av friterade degbollar med eller utan fyllningar och frö. De heter bara lite olika och i Thailand rullar man gärna i florsocker 😛

Jag provade göra denna utsökta snacks. Jag har jämfört olika recept och bestämde mig för att och modifierade själv till

Denna är inte glutenfri då man vill gärna ha i potatismospulver i, dock äggfri bollar.

Sesambollar med mungbön och kokos

Degen:

1L varm vatten + 1 msk under knådning mer eller mindre
1 påse á 500g  klibbigt rismjöl (”glutinous rice flour”)
2 dl rismjöl
2 msk bakpulver
En nypa salt
2 dl socker
2 dl potatismospulver

Fyllningen:

1 påse mungbönor (gula i färg, utan skal)
2 dl kokosflingor
en nypa salt
1 dl socker (efter tycke)

Övrigt:

Ca 3 dl Vit sesamfrö, orostade
Olja till fritering

Så gör du:

1. Börjar med fyllningen

 

Blötlägg gärna mungbörnorna i 1 tim eller längre i varmvatten och skölj sedan mungbönorna tills vattnet sluta vara grumlig.

 

Koka bönorna mjuka i ca 20 min eller längre om du har inte blötlagt bönorna. När bönorna har kallnat, mosa dem. Medan du väntar löser du upp socker med vatten (du gör inte sockerlag). Blanda sedan sockervattensalt och kokosflingor i de mosade mungbönorna. Konsistensen bör vara lite som potatismos. Forma mungbön-kokosfyllningen till stora och små bollar som du vill. Plasta och kyl under tiden du gör degen.

 

2. Deg från grunden

Lös upp socker o varmvatten. Ta en stor skål, häll i sockervatten och potatispulver, rör om tills pulvret har löst upp. Ha sedan i bakpulver och rör ytterligare. Blanda sedan ner de två typer av rismjöl och bakpulver och får de till att bli en fin och fast deg, du behöver inte knåda men använd en ”blandare”/matberedare om du har. Tillsätt sedan några teskedar vatten i taget.  Degen borde vara som en blöt play-doh i konsistens. Degen ska inte vara för kletig eller för hård, det ska gå att forma.

Testformar en ”golfboll”-storlek. Platta till men gör kanterna tunnare. Om degen spricker på kanterna så är degen för torr så ha i lite mer vatten. Fukta händerna med lite vatten om du vill få bollarna runda och fina.

 

3. Konstent att klappa in i sesamfrön

Det bästa sättet att rulla/klappa in sesamfrön är att ta hjälp av ett vattenglas som är lite större än bollarna. Häll i lite sesamfrö och smörja dina händer med lite vatten och ta sedan en boll och rulla den lite kletig. Lägg i glaset och ”certifugera” så att bollen rotera och täckt med sesamfrön. Låt stå i kylen i minst 1 tim men gärna över natten så att sesamfrön verkligen sitter.

 

4. Fritering

Hetta upp oljan men fritera bollar i medel/medel-låg värme. Är oljan för hett så kan bollarna spricka eller explodera! Använd en ätpinne eller annat för att rotera runt bollarna så att de får fina och jämna färg. Det går stt fritera flera bollar åt gången. Ta upp när bollarna är gyllenbruna. Det kan ta 20 min eller längre beror på hur stora bollar du har valt att göra.

 

5. Servera direkt eller värm upp i ugnen senare, de håller i några dagar som andra bullar.

Tips!

  • Kyl gärna bollarna över natten så att sesamfrön sätter sig.
  • Innan fritering, tar ut bollarna 1 timme före.
  • Gör ”glastricket” genom att ha i sesamfrön i ett glas och en boll, får bollen att spinna runt i glaset så blir bollarna fina!

 

Succé på barnkalaset bland vuxna och barn 🙂

Supergoda sesambollar som du måste testa!