Måste bara berätta om vår resa hit till Koh Samui! Vi flög med ett av thailändska lågprisflyg Nokair och de hade kombo-biljetter med buss å båt till olika öar, så fly ‘n ferry. Det tyckte jag var smidigt. Barn under 2 år reser gratis, snacks på flyget och 15kg bagage ingick plus 7kg handbagage. Vi köpte på oss 5kg/pers extra plus deras reseförsäkring som kostade nästan ingenting så typ 100sek extra totalt. Vi klarade oss med under 30 kg tillsammans exkl. handbagage, så nu vet vi det å det var onödigt…

Exempel på hur det ser ut när man bokar på Nokair å info mm.

image

När vi väl skulle iväg så packade vi i 2 kabinväskor å i den ena gick resesängen in (glömde ta bild på det) så vi fick med den och resevagnen också. Å vi checkade aldrig in resevagnen.

Flygresan med Nokair gick smidig och vi landade på fastlandet i provinsen Suratthani, där väntade en buss som skulle ta alla som skulle vidare med båt till båtpiren i Donsak, där Lomphraya ferry skulle ta oss å andra till våra destinationer. Koh Samui var första stoppet och vidare Koh Phangan (full moon party-ön) å sedan Koh Tao/Koh Nangyuan (bra snorkling).

Bussresan var lite av ett helvete… det var bara en början. Nu säger jag att det var ett helvete för en småbarnsfamilj. Det var trångt i gången och jag hade Tilda i bärselen å fick gå i sidled å längst bak eftersom alla andra hade redan satt sig. Lämnade också in resevagnen så jag var lite orolig över att busschaffören skulle slänga nåt stort bagage över vagnen. Luftkonditioneringen på bussen…ja luft var det men inte kallt eller nåt. Hela bussfärden guppade så mycket och Tildas välling tog slut så hon var grinig nästan hela färden i 1:30 tim. Bussen åkte så fort den var full och det var 30 min tidigare än beräknad. Chaffören tutade titt som tätt på andra bilister…

När vi kom till Donsak så var vi tvugna ställa oss i kö med andra å många som vi fattade inte heller varför vi skulle byta vår boardingpass mot båtbiljetter och det tog sånt tid. På flygbiljetten stod att man hade 15min mellan buss till båt, så jag hade mailat till Nokair innan vi reste – hur hade de tänkt? Typ! Svaret var att de hade redan kalkylerat ut det att man skulle hinna… När vi kom till piren så såg inte ut som det å det var långt att gå till båten.

Som ni ser, här köade vi och vi ska gå på båten dääääär ute i havet….

wpid-IMG_20140121_153244.jpg

Båten var en hi-speed katamaran och vi skulle åka med 16:00 båten. Det var packat med folk och det var några barnfamiljer å de barnen var nog från 2 år uppåt. Så Tilda var yngst. Vi satte oss typ längst fram vilket vi inte skulle ha gjort. Det var mycket vågor och kaptenen körde på fullfart så alla satt spända typ å det var som att åka berg- och dalbana. Tilda var jätteledsen och jag hade henne i bärselen å hon spydde på mig, tur att vällingen tog slut på bussen för det var inte så farligt…å Tilda slocknade direkt efter så jag var lite oroligt att hon hade svimmat eller nåt men hon andades å sov djup av utmattning.  Besättning ställde sig lite här å där på båten och hade svarta påsar i händerna, de var redo å log… Det kom stora vågor och båten hoppade typ å man hörde barnen whooade å tjooade först å när det blev lite för många sånna vågor började jag undra – är vi framne snart??? Barnen grät och skrek, tjejen raden framför fick panik och spydde å ropade på hjälp (värsta dramaqueen…) å killen raden bredvid spydde också å frågade en i besättning – what’s next stop? Han skulle nog till Koh Tao, det skulle ta 2 tim utöver… Han hoppade av på Samui hehe. När det var 20 min kvar enl. info så började jag å Måns också må illa men vi klarade oss. Vi kunde inte flytta på oss då det var inte safe att gå i båten. Jag frågade besättningen om detta var normalt, att åka så här Å svaret var att det var värre med vågor för 2 dagar sedan å log….Öhm… Dramaqueenen framför mig låg utslagen och 5 stycken i besättning hjälpte henne med att massera, fläkta och lugna henne. Hon fick min menthol sniff-stiff som jag luktade på under färden när det var som värst, hon behövde den bättre än jag just då hehe.

Till de öarna kan man åka med andra båtbolag men man kommer till andra pirer. En resan till Koh Samui med hi-speed katamaranen tar 45 min och en större färja som även tar bilar är restiden 1:30 min. Vi blev försenade med 40 min och vi hade bokat hämtning via resorten å vår chauför muttrade lite om förseningen…

image

Imorn lämnar vi Samui och ska tillbaka till Donsak å vidare till Khanom där min bror bor och jobbar. Khanom är lite off-road och många turister har inte hittat dit än. Vi har bokat 2 nätter där och ska träffa min bror som jag inte sett på 3 år plus att han har skaffat sig en tjej som han har avsikt att gifta sig med. spännande..

image

Bild: theresortagency.com

Med detta inlägg menade jag inte att kranka ned Nokair eller Lomphraya Ferry. Vill bara säga att vi som småbarnsfamilj var inte alls förberedd på att åka denna typ av båt och som ni säkert har förstått så även många andra klarade inte att åka sååå fort. Vi kommer nog resa mer till olika öar och ev. med Nokair och jag har nu kollat lite nogrannare på vilken typ av färja/båt å restid. Det står oftast hi-speed ferry med om det är en katamaran så står det med.