Nu är vi på svensk mark men resan hem bestod av att Tilda mådde illa på morgonen men åt lite frukost och kräkte upp den på flyget. Penny var däremot pigg och glad men det hade hon nog inte varit om vi inte gick på remissen. När vi kom fram till Måns syster i Malmö där vi övernattade så åt barnen lite flingor som båda kräkte upp på natten. Vi var förberedda med spybunken.

Vi stannade för Tilda orkade inte åka bil hela vägen hem till Göteborg. Vi skulle egentligen till Halmstad men det var lika bra att avvakta. Nu verkar båda må bra men Penny vaknade kl.7, envisade med att jag skulle gå upp och ge henne flingor för hon var hungrig och så somnade hon på mig på soffan framför Barnkanalen.

På Clinica Roca

Jo i söndags gick vi på återbesök och för att få läkarintyg men Penny kräkte bara 10 min innan vi skulle till kliniken på hotellet. Vi fick en remiss till det närmaste sjukhuset Clinica Roca i grannbyn San Agustin med bara någon minut med taxin. Där skulle läkaren få avgöra om Penny kunde flyga eller inte.

När vi kom till receptionen blev vi bemött av en trevlig receptionist som kunde svenska. Vi fyllde i alla pappren med info till SOS International och om försäkringsuppgifter.

Sedan blev vi skickade direkt till barnavdelningen och kort stund därefter fick vi komma in och träffa en barnläkare som undersökte Penny.

Vi sade att vi misstänkte vätskebrist i och med hon kräkte i fredags från kl.1 till 6 och typ 2ggr i timmen. När allt mat kom upp så var det bara slem. Det var även svårt att ge Penny vätskeersättning men vatten ville hon dricka. Hon hade ingen aptit och att hon skulle vara förstoppad.

Läkaren kände och klämde på magen och kunde konstatera att det var mycket bajs i tarmen. Hon undersökte också i munnen, öronen och vägde Penny. Sedan blev Penny inlagd för blodprov och fick en påse dropp. Då fick Måns och Tilda åka tillbaka och bada istället. Av egen erfarenhet så kunde det ta 4tim att få i sig all dropp.

Penny var riktig duktig! Det var helt otroligt att Penny var tyst och sade inte ett ljud. Hon bara tittade på vad de två sjuksköterskorna gjorde med hennes arm när de letade efter hennes blodåder där de skulle sticka för att ta blodprov och sedan koppla in dropp. Inget skrik eller gråt jämförde med den tonåriga flickan som kom från samma hotell och gick igenom samma som Penny. Den flickan fick typ panik och trodde hon skulle dö av att de tog lite blod. Min treåring grät inte ens och till min förvåning. Men jag lugnade Penny och pratade hela tiden med henne.

Hon var rätt chill med allting eller var då inte så pigg med att prata och bara nickade eller skakade på huvudet när jag frågade henne saker. Jag frågade hur länge skulle droppen ta och de svarade 3 tim. Efter 4 tim kopplade de bort droppen och då fick hon klyx i rumpan. Jag skulle hjälpa Penny hålla igen skinkan så att lavemangen inte skulle rinna ut.

Sedan sade den sköterskan som gav Penny klyx att Penny skulle bajsa i toan. Jag sa att det inte skulle gå för hon är fortfarande ett blöjbarn liksom för det måste hon fatta själv när hon tog av Penny blöjan. Nej den sköterskan gillade inte jag. De andra var snällare och gladare. Jag tog på Penny blöjan för att hon ville det. När läkaren kom så sade de också att det inte var nåt problem. Sedan tömde hon två fulla blöjor 30 min senare.

De kopplade på Penny dropp igen och jag fick ge henne vätskeersättning med jordgubbssmak 5ml varje 5 min. Hon fick även äta en yoghurt med jordgubbssmak och hon orkade bara halva.

Så efter allt detta 6 tim senare utan kräkningar fick vi gå hem men skulle hon få diarré, kräkningar eller feber så skulle vi komma på återbesök. Det skulle inte var möjligt då vi skulle flyga hem dagen efter. Penny fick flyga.

När vi gick av taxin och kom tillbaka till lobbyn, då pratade Penny och sade ”det var inte kul hos doktor, det var läskigt”. Så hon var livrädd och tappade talförmågan. Jag trodde hon var mest nyfiken och observant. Lika duktig som mig som barn som kollade hellre på sprutan än att titta bort.

Det första Penny gjorde när vi kom tillbaka var att springa till spelhallen och körde olika bilar. Sedan åt vi sista middagen på en restaurang på torget och hon ville äta nuggets med ris. Och hon åt rätt bra. Vi vuxna delade på en seafood paella.

”Det blåa EU-kort” gäller inte för privatvård

Det var många som kommenterade på Instagram om Det blåa kortet men som jag misstänkte så gäller det inte på privatvård. Vi hade inte heller de korten men har beställt.

Detta frågade jag receptionisten om och hon sa att alla räkningar skickas till vårt försäkringsbolag och Det blåa kortet gäller bara på statliga sjukhus.

Vill inte ens tänka tanken hur många timmar vi skulle ha fått vänta om vi hade gått till ett statlig sjukhus för att få ”likvärdig” vård som i Sverige vilken kunde ju innebära minst 4tim väntetid av erfarenhet och i värsta fall 11tim som en skrev att hennes son fick vänta för att få träffa någon.

Skönt ändå att det gick smidigt till med vården på Gran Canaria.