I det här inlägget förekommer reklam för Skolverket men med mina egna ord!

Lärare – viktigaste jobbet

Visste du att i Thailand har vi något som heter ”wan wai khru”, en dag som man tackar och hyllar sina lärare. Lärare är tveklöst bland det mest betydelsefulla arbete som finns!

En gång i tiden var modersmålslärare i thaispråk i Lund i 2 år. Det saknades en lärare i ämnet hur länge som helst, jag var den enda som ansökte och fick tjänsten. Det var läskigt, att jag skulle bli en lärare. Jag började på 56% och sedan ökade det till 80% pga antal elever ökade efter att nyheten nådde ut. Den leken som jag lekte ensam som 10-åring, och skrev på väggar med grillkol blev en uppfyllelse! Men oj vad jag kämpade med att hitta och skapade egna material, för det fanns ingenting. Jag hade elever från 6 år till 18 år. Samtidig som jag var modersmålslärare var jag redan mentor i thaispråk vid Lunds Universitet i ett år och senare hoppade jag på och blev cirkelledare i thailändsk matlagning på Medborgarskolan i ett år. Det var innan jag träffade Måns, så över 10 år sedan.

När jag inspirerade en elev

Jag vet att jag inspirerade en elev, May kallades hon. May var nyanländ från Thailand som 16 åring. Jag hjälpte henne med det svenska språket i gymnasiet men det inte räckte med dessa 1-2 tim varje vecka i en grupp av tre thaiflickor i olika åldrar. Så jag hade trion hos mig och de kunde ringa mig när de behövde prata. Vi pratade om allt möjligt och vi lagade mat. Det bästa är ju att umgås via mat. Idag är May kock och har en egen thairestaurang i Köpenhamn. Hon berättade att det var tack vare mig och hon valde restauranglinjen! Det värmdes enorm. Det var en långsiktig investering i ”mina” ungdomar. Jag kan dock inte påstå att jag var bra på att lära ut till de små men jag gjorde EN skillnad på vägen.

Det råder lärarbrist, det är utan tvekan!

Det är redan brist på förskolelärare och det är ständigt vikarier på Tildas förskola. Tänk om två år så ska hon börja i förskoleklass och Skolverket rapporterar att till 2019 kommer det behövas runt 60 000 nya lärare i Sverige!

”För det vidare” – Skolverkets kampanj 

En lärare delar med sig av sina kunskaper till eleverna och är med och formar nästa generation. Men lärarna får också en hel massa tillbaka som får dem att utvecklas, både inom sin yrkesroll och som människor. Det är just det gemensamma kunskapsutbytet som Skolverket har tagit fasta på i kampanjen För det Vidare som ska få fler att söka sig till lärarutbildningarna.

Kampanjen består av fyra korta filmer som visar på det sköna i att få andra att växa. Du får möta Christin som lär sin äldre väninna att nätdejta, Sean som hjälper stadskillen Georgij att övervinna sin hästfobi, bagarpraktikanten som lär köksbossen ett och annat om jäsning samt Rasmus som kommer till undsättning när småbarnsföräldrarna får punka på bilen mitt i snökaos och barnskrik.

Det finns även klipp där kändisar besökte skolor för att inspirera elever att bli lärare. Skolverket är övertygade om att det finns en hel drös unga människor som skulle passa som lärare, de vet bara inte om det än.