Recept: Köttgryta i rödvin med rotfrukter och shitake

Lästid: 1 min

Köttgryta i rödvin. Så gott! Långkokning i den gamla Kockums järngryta och 5 tim senare…

image

Köttgryta i rödvin med rotfrukter och shitake

1 kg högrev
5 vitlöksklyftor
2 gul lök
1 purjolök (liten)
2 morot (stor)
2 palsternacka
2 potatis (stor, fast)
1 kålrot (liten)
6 shitake svamp (tunn skivade)
2-5 lagerblad
1 näve grönpeppar (hel)
1 näve timjan
2 msk paprikapulver
5 dl rödvin
5 dl fond/buljong/vatten
1/2 dl balsamico
1 dl vetemjöl
salt & peppar
smör & olja

  1. Skär allting i lika stora bitar/tärningar, ju större desto längre tid att koka.
  2. Fräs rotfrukter, lök och vitlök i olja och smör i en stekpanna i omgångar beror på hur stor din stekpanna är.
  3. Klappa in köttärningar i mjöl och bryn köttet olja och smör, i en annan stekpanna eller gärna i en gjutjärnsgryta
  4. Bräsera köttet i rödvin, tillsätt lagerblad, grönpeppar och paprikapulver samt balsamico
  5. Tillsätt nu de frästa rotfrukterna och de skivade shitakesvampar, täck med buljong/vatten.
  6. Låt koka upp och sänk sedan till medelvärme. Låt små puttra till köttet är mör.
  7. Smaksätt med salt och peppar, eller buljongtärning som ni vill.

Varför inte servera med en stor klick creme fraiche och garnera med färsk timjan.

Enkelt och gott!

Tags: No tags

Lämna en kommentar

CommentLuv badge