Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Recept: Five-spices ankbröst med polkabetorsallad och björnbär-blåbärssås

Lästid: 2 min

Anka som huvudrätt för nyårsmenyn

Här gjorde jag världens lättaste maträtt och med få ingredienser. Ankbröst går bra som fryst och kan köpas hos många asiatiska matbutiker. Det kostade då 149kr/kg och i en förpackning är det ett par ankbröst. Jag köpte två förpackningar som gick på ca 200kr tillsammans.

Frukt i maten gillar jag och till anka brukar det vara apelsinsås eller sky typ “duck a l’orange” men björnbärssås eller blåbärssås passar utmärkt. Varför inte kombinerar båda björnbär och blåbär tänkte jag då vi hade massa frysta bär hemma.

Polkabetor tycker jag är festligt men de blev lila/grå i ugnen, skulle ha hållit mig till rödbetor och gulbetor! Ni får bestämma själva vad ni vill äta till 🙂 Förslag är rårakor, hasselbackpotatis, potatiskaka…om ni vill ha potatis alltså ?

Five-spices ankbröst med polkabetorsallad och björnbär-blåbärssås

4 st ankbröst, färska/tinade
salt & sv.peppar
Five-spice, malen

Polkabetorsallad
1 kg polkabetor alt. en mix av olika betor och/eller rotfrukter
Mixsallad (t ex babyspenat, ruccola, mangold)
(Hackade nötter t ex pistage, mandlar…kan uteslutas)
Salvia, torkade eller färska
Olivolja/rapsolja

Björnbär- och blåbärssås
1 pkt björnbär frysta 250g, tinade
1 pkt blåbär frysta 250g, tinade
1 rödlök, fintärnade
1 dl rödvin/vittvin
1/2 dl viltfond, koncentrat (alt. 2,5 dl stark kycklingbuljong)
2 msk Creme di Balsamico
Salt, svartpeppar ev. socker
Smör & olja
(Sky från ankan i ugnen)
Sil, så att du kan passera såsen och tar bort kärnorna mm.
stavmixer eller blender behövs

Sätt ugnen på 125 grader. 

1. Prepp

Ankbröst: tina, skölj av om det är mycket blod, torka med hushållspapper. Snitta diamanter/rutor på ankskinn och klappa in salt, peppar och five-spices på båda sidorna

Betor: Skala betor, skär de som du vill men bara de är lika stora för att alla bitar bli lara samtidig. Olja, salta och krydda med salvia. Blanda.

2. Tillagning

Bryn ankbrösten på medelhög värme dvs. hetta upp stekpannan UTAN fett, lägg i max 2 st rumstempererad ankbröst med skinnsidan neråt. Stek i 2-3 min/sida. Kör klart i ugnen i 40 – 60 min och innetemperatur runt 68 grader för rosa anka men ej blodig. Kör de längre eller högre temp så kan ankan blir för well done, grå och trist! Ta ut ankbrösten, låt vila i folie i minst 5 min innan servering. 

Betor: 200 grader i mitten av ugnen i 30 min

Sås: värm upp fett i en kastrull, fräs rödlök i 5 min, i med vinet och låt koka i 5 min. Sedan i med bären, viltfonden och låt puttra i 10 min. Mixa såsen i en blender eller med en stavmixer. Passera såsen genom en sil och rör runt med hjälpt av en sked. Sätt såsen tillbaka på plattan å, värm upp och smaksätt med 2 msk creme di balsamico och om det behövs salt och socker. Såsen kan stå på lägsta värme med lock tills det är dags för servering.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge