Recept: Creme Brulee

Lästid: 2 min

Creme Brulee!

En supergott och enkel rätt men krävs lite lugn och ro + tid i vattenbad i ugnen…

Jag har gjort turbo creme brulee genom att ånga de i en ångkokare på medellåg värme i 12-15 min och det gick bra efter några experiment. Men ska man göra på “riktig” och bjuda på det så ska man inte stressa. Creme brulee kan man förbereda dagen innan festen då de behöver kylas ner i minst 4 tim.

Creme brulee, 6 port.

1 ägg + 5 äggulor
5 dl vispgrädde 40 %
1 dl strösocker alt Stevia
1 färsk vaniljstång

Garnering: färska bär, florsocker, råsocker (godast) och en gasbrännare

Så gör du:

Sätt ugnen på 90 grader.
Skär vaniljstången på längden och ta ut frön. Värm upp vispgrädde ihop med vaniljfrö och lägg även med stången. Låt stå varmt i 10 min men ej koka. Låt svalna till fingervarmt.

Vispa ihop ägg och socker. Häll i den småvarma vaniljgrädde och rör ihop med vispa. Du ska nu inte vispa för du vill inte ha bubblor i brûléen.

Fördela créme brûlée i värmetåliga portionsformar. Lägg de i en djup ugnsplåt. Sätt i ugnen och häll i hettvatten (går bra från kranen) så att formarna står i vattenbad. Låt stå i 60 min och kolla av då, är brûléen forfarande lös när du skaka lite på plåten så låt gå i ytterligare 15-30 min.

Notis: Jag höjde temperaturen till 125 grader och ändrade till varmluft efter 60 min då ankan skulle in efter brûléen. Det gäller att passa upp lite för du vill inte ha äggröra. När toppskiktet på brûléen har stannat så är det dags att ta ut och kylas ner.

Vid servering: i tesked rårörssocker på varje brûlée och skaka runt sockret så att de tänker ytskiktet. Bränn sockret så att de karameliseras. Garnera med bär.

Tips! Kör med rårörssocker i stället för strösocker, godare smak.
Har man inte en gasbrännare så ställ brûléeerna på en plåt, överst i ugnen och kör på grill så att sockret smälter. Gäller att ha lite kolla här.

Du vill ha varma knäckiga karamellskikt på toppen och kalla under…inte äggröra 🙂

Tags: No tags

Leave a Comment

CommentLuv badge