Det känns som det var ett tag sedan jag skrev något om Prim och hennes utveckling. Hon blev 15 månader igår så det är dags för en uppdatering 🙂

Motoriken

Hon går jaaa!!! Har du följt min Instagram så har du säkert sett att hon kan gå sedan ett tag. Det är nu hon tycker att det är roligt och vill gärna komma ut på gården och köra sin gåvagn. Det är verkligen fart i henne nu när hon har upptäckt att hon kan gå så kryper hon inte alls och paddlar inte heller med benen som hon brukade. Inga mer trasiga byxor och hål haha! Hon är jätteduktig på att balansera också.

Hon älskar gåvagnen…

Så här brukar det se…

och där försvinner hon. Nu slutar jag gå efter henne för hon fortsätter och gå, gärna runt hela området och inte bara på innergården. Följer jag inte efter så brukar hon komma tillbaka själv men hon kollar oftast om jag tittar efter henne.

Prim vill oftast upp på stolar, soffan, toalettstolen, hjälpa till att plocka bort och in saker, slänger saker och stänger alla lådor eller dörrar så fort man öppnar. Allt detta har hon gjort innan men hennes personlighet har kommer fram mer. Oj vad hon kan blir arg och skrika, bra lungor med andra ord. Prim gillar musik och sång men hon dansar inte. Tilda vickade i alla fall på höfterna när hon var 12 månader. Hon kan underhålla sig själv med en boll genom att kasta/studsa den och hämta den själv. Att lägga leker i alla små utrymme är också kul. Den lilla platta kontrollen till AirPlay har en tendens att försvinna och vi har lärt oss att den kan ligga i hennes gåbil.

Språkutvecklingen

Jag pratar faktiskt mycket mer thai med Prim än vad jag gjorde med Tilda. Prim verkar förstå det mesta jag säger. Om jag frågar henne t ex om hon vill ha något, vill äta eller bada, så nickar hon eller skakar på huvudet! Det roligaste är när man frågar henne om hon vill borsta tänder….eller jag behöver inte ens fråga, bara när jag öppnar badrumsskåpet så brukar hon sträcka upp armen efter sin tandborste…och räcker ut tungan och säger ”ääääh” hehe. Inland vill hon mata mig och då säger hon ”mamm mamm” istället för ”nam nam” för jag säger alltid ”mamm mamm”. Hennes skratt är också rolig. När hon är i hennes esse så kan hon stå upp och skratta typ som en härskare och så högt hon kan.

Här väntade Prim på att Tilda skulle köra henne… hon gör gester…

Maten

Hon vill ha allt! Hon vill smaka på allting och äter gärna själv. Hon får både burkmat och lagad mat. Hon äter gröt och gärna frukter. I veckan gick det åt en hel ark med nektariner som hon och Tilda tävlade om att äta liksom och en period hade vi jordgubbsfrossa men nu är det smoothie med frysta jordgubbar som gäller också. Hon drick inte mjölk, mjölkersättning eller välling. Jag har testat ge henne då och då och hon har blivit lite lite bättre på att vilja dricka välling med nappflaskan. Jag tänker att vi testköra tills vällingen och mjölkersättningen är slut i alla fall. Jag ammar fortfarande och försöker få slut på det.

Sömn

Prim vill bara sova nära maten (tuttarna). Vi samsover. Hon är också den bästa väckarklockan för när hon vaknar så peta hon i ansiktet på mig eller Tilda, ställer sig upp på sängen och typ stage-dive över oss.

Teknik

Jo här vill jag tillägga att hon hittar överallt i min mobil och ipad. Hon scrollar, letar upp Netflix, Youtube, Bolibompa men just Youtube är hon en fena på. Det är helt fantastisk kan man tycka och imponerande. Dock har hon blivit lättberoende av skärmar. Sedan tror hon att hon kan dubbeltrycka på alla skärmar och bilder hon ser t ex tv, tavlor och böcker. Jättekul också när hon gärna ringer upp folk lite då och då, folk som jag aldrig pratar i telefon med.

En riktig busfrö är hon!