Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Plaa nung manaw – ångad fisk med lime och chili

Plaa nung manaw – ångad fisk med lime och chili
Lästid: 2 min

Vet du inte vad du ska äta ikväll? Eller vill byta ut den heliga fredagstacos mot något fräscht?

Plaa nung manaw


Det är en mycket enkel rätt med få ingredienser. Fisk behöver inte vara svårt och det blir saftig om man ånga fisken. Googlar du på den här maträtten så kommer du att se att man använder gärna hel fisk. Jag bestämde mig för en lagom platt vitfisk, så seabreams. MEN fiskbutiken i Nordstan ville bara hjälpa ta ut magen mm. men inte fjälla fisken åt mig. Försäljaren sade med ett leende att det skulle bli för smutig och fiskfjäll överallt. Så jag pallade inte… köpte kummel som är lagom fast i köttet.

Här kan du se i min InstaStories  hur jag tillagade min fisk.
Klicka på länken Här 

För att se störra bilder så klickar på någon av bilderna!

Recept

2 portioner

2 bitar fisk (platt vitfiskm kummel eller annat fast fisk)
Chili eller spanskpeppar, finhackade (så många du vill eller tål)
1 stor klyfta vitlök, finhackade
2 stjälkar citrongräs, banka ut eller platta till
1 lime, saft av
3 msk fisksås
1/2 tsk buljongpulver
1 nypa socker
Koriander som garnetyr, hackade

Du behöver: Ångkokare, djup tallrik som går in i ångkokaren

Så gör du:

inhacka chili och vitlök. Citrongräs skall bankas och plattas till på längden så att du kan dela de i tre knutar som de sedan lägga under fisken för att ge aromen och att värmen ska lättare komma åt under fisken utan att fisken kokar. Lägg sedan fisken på citrongräsknutar, häll hälften av lime och fisksåsen över fisken. Toppar med chili och vitlök.

Förbered ångkokaren och kör på högvärme. Ställa hela tallriken i ångkokaren. Låt ångas i 10-15 min beror på tjockleken på fisken eller tills fisken är genomkokt. Toppar sedan med hackade koriander och extra chili och vitlök. Krydda extra om det behövs som mer sälta eller syra

Har man inte en ångkokare så kör som fiskpaket i ugnen på 180grader i 20 min eller i ugnsform men täck med aluminiumfolie.

Print Friendly, PDF & Email

5 kommentarer om “Plaa nung manaw – ångad fisk med lime och chili

  1. Hejsan
    Jag har en riskokare med ånginsats kan jag göra fisken i den tror du ? Det är tefal riskokare

    1. Hej, det tror jag att du kan. Vet att de nyare riskokare har ångkokningsinsats. Bara fisken går in och det tar ungefär 15-20 min från start så jag tror det kan funka. Aktiv kokning av ris är typ 12min + uppvärmning av maskinen. Det är bara testa tycker jag 😊

      1. Ok tusen tack för svaret och för en trevlig blogg😃😋 jag är en Thailand och thaimat älskare. Ska man lägga en tallrik eller bakplåtspapper under fisken i ånginsatsen tror du? Vad är din favorit maträtt från Thailand? Min är pad kraprao med kai dao

        1. Jo jag gillar många maträtter men de jag gillar mest är så gammaldags att många inte längre vet hur man tillagar och även svårt att hitta nuförtiden. Det är jasminris i jasminblomvatten med is i och 4 olika små tillbehör till detta.

          Men om vanliga maträtter är tom yam goong, pad kraprao, boat noodle och alla yam/yum salladrätter 😋

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge