Pão de Queijo – ostbollar

Lästid: 3 min

Pão de Queijo – ostbollar!

Detär ostbröd/ostbollar som är en specialitet och säljs som gatumat/snacks i Brasilien! Ostbollarna görs på tapiokamjöl eller tapiokastärkelse och i de har man smakrika ostar t ex parmesan och/eller cheddar, som man kombinerar som man vill. I Frankrike har de sina Gougères ostbollar som görs på vetemjöl.

Så Pão de Queijo är glutenfri och vill man ha de mjölkfri/laktosfri så byt ut mjölken mot t ex soyamjölk, havremjölk osv. Det går även att ha 50-50 mjölk och vatten.

Jag litar inte 100%  på recept. Jag hittade olika recept och jämförde de med varandra. Den ena var från The Kitchnn och den andra var från Hd.se. Recepten är typ samma men den engelska versionen hade cup-enhet och den svenska var deciliter.

Jag köpte tapioka starch (stärkelse) och de var så klart inte som tapiokamjöl. När jag blandade så blev smeten mycket lös så jag fick ha i mer tapioka, precis så mycket som de gick att forma till en boll och mer olja plus ost.

Efter att ha bakat Pão de Queijo två gånger under veckan och enbart med tapiokamjöl tyckte jag att ostbollarna blev goda MEN stenhårda korttid därefter. Därför ska man grädda bollarna och äta direkt! Sedan kan man byta ut lite tapioka mot t ex majsmjöl eller rismjöl för mjukare konsistens men inte för mycket rismjöl då degen blir superkletig. Det är bara testa sig fram som jag fick göra.

Smaken?

Urgoda och roliga *boink boink* konsistens. Vi thai gör mycket mat och dessert med rismjöl och tapiokamjöl så jag är van vid konsistensen. Man prova själv för att förstå 🙂

Bild lånat från The Kitchnn och kolla in deras receptet med fina steg för steg bilder här!

IMG_0116.JPG

 

Pão de Queijo

Mitt Pão de Queijo recept som jag gjorde till Jairs kalas, med justeringar

IMG_6246.JPG

Ingredienser

(ca. 50 st, 1 timme (räcker bra till en fest för 10-15 pers).

5 dl mjölk (3 %), kan byta ut hälften mot vatten eller annat mjölk
2 dl majsolja/rapsolja
2 tsk salt
2 1/2 påse tapioka starch (400g/påse), om du har tapiokamjöl = 10 dl)
4 ägg
4 dl riven ost med smak, t ex cheddar, parmesan etc.

 

Så gör du:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Värm upp mjölk, olja och salt på medelvärme under omrörning. Ta bort från plattan så fort det börjar bubbla.
  3. Rör ned mjölet tills det blandats ut ordentligt. Arbeta degen tills den nästan svalnat.
  4. Vispa äggen och tillsätt i två omgångar under ständig knådning.
  5. Rör ned osten och arbeta ihop till en trådig tjock deg som nästan är som en smet.
  6. Forma små bollar: Olja in händer för att slippa kladd.
  7. Lägg de på en bakplåtspappersklädd plåt (Ska du inte grädda de direkt så kyl de, för annars blir de platta! Det går även bra att klicka smeten med en sked om den är lös. Ostbollarna står sig och blir runda ändå.)
  8. Kör in i ugnen och sänk genast värmen till 175 grader.
  9. Grädda i 25–30 minuter tills bröden har svällt och fått lite färg. Låt svalna på galler.
  10. Servera direkt! De håller sig goda någon timme efter men godast nygräddade.

IMG_6228.JPG
Testkörde . Smeten var lös och jag tog lite av den och ökade med mer mjöl tills jag kunde forma till en boll.

*jag hade Edamer ost.
**det går att köra 225 grader och på 10-15 min.
***rekommenderar inte att köra i mini-muffinsformar för de fastnar som sjutton…
*** en påse tapioka 400g kostar runt 9kr och finns på asienlivsbutiker.

One Response

Lämna en kommentar

CommentLuv badge