Uppdatering 2017-12-03:
Detta pad thai recept är mitt mest lästa och sökta blogginlägg dagligen! Tack till alla er som har besökt bloggen och till dig som har testat receptet, lämnat feedback och ställt frågor. Det värmer mycket att veta att just DU uppskattade receptet och att jag vet att receptet funkar plus att alla har hittat ingredienserna 🙂


Äkta Pad Thai!

Jag vågar säg att min pad thai är det! Både i utseendet och smaker! Du kan säkert hitta snyggare bilder men jag kommer uppdatera mina egna bilder för maträtten när jag finner tid för detta.

Jag skriver att det är äkta för att det är så som det bör vara, en thai style och hur det bör göras om du vill veta hur en riktig bra pad thai ska se ut och smaka.

När du har tillagat pad thai själv från grunden med alla tillbehör (eller ätit hos mig) så kommer du att förstå, att padthai är inte som vilken nudelrätt. Många älskar pad thai men de som har lagt ut recept har kanske inte ens testat en riktig padthai. Vissa har sötsursås i eller massor med alla möjliga sojasåser.

Visst finns det flera varianter av Pad thai i Thailand men här får du en mycket bra basic grund och hur det brukar se ut och smakar! Smakerna är individuell men jag gillar min pad thai smakrik med mycket hetta.


En liten kuriousa
Denna maträtt kan vara den första thai-fusion/cross kitchen i thai mathistoria. Den är ju inte så thai eftersom nudlar kommer från Kina från början. Man kan undra vem eller vilka som kom på Pad Thai först men på thai så heter denna maträtt bara “wok thai style” som jag översätter rakt av.

Lite kort om detta. Det var att man ville få thai

Du kan läsa mer här som jag googlade fram på Expique och Priceonomics där de nämde att det var år 1938. Sedan är det också sant att man ska testa Pad Thai först när man är på en restaurang. Detta är för att bedömma hur vass restaurangen är på smaker! Pad thai är ju grundstenen i thai streetfood.


Se hur jag tillagar pad thai på instastory HÄR!

Pad thai!

(Pad = woka/steka)

Pad thai, grundrecept (1 portion)

1 näve risnudlar (chan-nudlar 1-3mm).

10 råa räkor
1 ägg
2 msk tofu (fast/hård och gul, de går inte sönder lätt vid stekning)
1 näve/dl Mungböngroddar
2-3 stjälkar Kinesiskt gräslök (de är platt och värmetåliga)
1 msk saltade rättika, hackad (finns färdig strimlade)
1 msk Olja, till stekning (raps, majs eller jordnötsolja går bra)

Extra tillägg

Tofu, friterad
Torkade räkor
Fläsksvål, mini kuber
Bananblomma (överkurs…)

En basic padthaisås

Receptet är för en portion, allt detta är på ett ungefär när jag kör på känn. Du kan också blanda ihop allting till en färdig sås om du ska laga till många men jag rekommenderar att woka max 2 portioner på en gång om du inte ha en jättestor stekpanna eller en Muurikka 🙂

Du behöver
1 msk Fisksås
1 msk Ljus soja t ex Maggi
1 msk Ostronsås
2 msk Tamarindfrukt, puré/koncentrat
1 – 2 msk palmsocker (strösocker ok)

Det räcker också med endast tamarind, palmsocker och fisksås (särskilt om du tillaga för glutenallergiker för oftast innehåller soja och ostronsås VETE!

Sås för många

Du behöver
1/2 paket tamarind med kärnor
0.5 L vatten
3-4 kakor palmsocker (hyvlade)
1/2 dl fisksås

Detta ger sås för 4-8 portioner beror på hur mycket sås du gillar 🙂

Garnering

Chilipulver
Limeklyfta
Jordnötter/cashewnötter, hackad
Kinesisk gräslök
Mungböngroddar
Bananblomma

IMG_0291.JPG

Nu undrar du hur du ska få tag på “chan” nudlar eller hur de ser ut?

“Chan/jann” 1 mm nudlar hittade jag på Willy’s!
De är inte kritvita risnudlar. De tål värmen bättre och har mer tuggmotstånd utan att vara “al dente”. De går inte sönder lätt vid tillagningen.

(null)

Prepp

1. Blötlägg risnudlar i rumstemp vatten i 30 min eller tills nudlarna har mjuknat (1 paket nudlar räcker typ till 4-5 lagom portioner beror på om du vill äta som förrätt eller huvudrätt). Obs! Koka inte nudlar innan stekningen fy fy! Du vill ha de spänstiga, särskilt om du använder “vanliga” risnudlar som inte är Chan.

2. Skölj kinesiska gräslöken och skär ca 3 cm bitar

3. Blötlägg/skölj mungböngroddarna

4. Köp strimlade saltad rättika och hacka upp dem

5. Skär den fasta gula tofun som på bilden

6. Gör tamarindpuré eller köp en koncentrat, finns i välsorterade asiatiska butiker. Om du gör tamarindpuré, tar en halv klump tamarind och mosar ut fruktköttet i ljummet vatten, det blir en del kärnor. Tamarind är söt-syrlig, och det är en av hemligheterna i Pad thai!

7. Hacka nötter

Lite om ingredienserna

(null)

Gul och fast tofu är att föredra!
Det är denna som vi alltid använder i Pad Thai

(null)

Tamarindfrukten är DEN STORA HEMLIGHETEN!
Tamarind är en baljväxt men är man allergisk mot baljväxter så får du såklart har i annat som är syrlig. Dock utan tamarindfrukten som har en sötsyrlig karaktär så kommer du inte få in pad thai-smaker som den bör ha eller brukar smaka som i Thailand. Tamarind är även en naturlig laxermedel så äter man för mycket så vet du… haha!

(null)

“Mise en place – var sak på sin plats”, nu kan vi börja!
På bilden, risnudlar, mungböngroddar, kinesisk gräslök, hackade rättika, råa räkor och bläckfisktentaklar, gul tofu och tamaringpuré, ägg och såserna.

IMG_6479.PNG

Tillagning av Pad Thai

1. Hetta upp stekpannan, gärna en teflon. Tillsätt 1 msk olja.

2. Fräs räkor först och i med saltade rättika, tofu och ägg. Woka/rör runt lite

3. I med en näve risnudlar utan att röra runt

4. Krydda direkt med en matsked av fisksås, ljussoja, ostronsås, socker, tamarindpuré och även chilipulver om du vill ha det het.

5. I med ägg och rör runt, sedan lite kinesisk gräslök och mungböngroddar å hackade jordnötter samt chiliflingor om du vill. Rör runt igen. Om nudlar fastnat (oftast i gjutjärnpannor) så har i 1 msk vatten i taget. Kör tills nudlarna har mjuknat och smaka av. Det brukar inte ta många minuter.

6. Klart! Servera med en klyfta lime, chilipulver, extra gräslök och böngroddar och hackade nötter. Vill du ha mer salt så i med fisksås och en gnutta socker kan göra susen.

(Tips! Blanda ihop allting till en färdig sås om du ska göra många padthai. Jag gillar att ha i ett och ett).

Det hänger på kryddningen

Det är här man inte får vara rädd. Pad thai ska vara söt-syrlig-salt och het, inte nån mesig stekta nudlar. Mycket är också ögonmått för jag står inte å mäter upp allting men beräknas till 1 msk (menas 1 vanlig matsked som man äter med) av allt. I Thailand finns det många varianter av Pad thai men man kan fortfarande känna igen att det är Pad thai. Vissa använder vatten eller buljong istället för olja, det funkar ju också men då får man ha i nudlar först och sedan woka ihop resten.

Glöm inte att utan tamarindfrukten kommer du inte få något vidare Pad Thai!

Pad thai

Kul att du vill laga min pad thai. Hoppas det smakar. Läs gärna hela blogginlägget eftersom det finns lite mer bilder och förklaringar till olika ingredienser. Med detta recept kommer du garanterat att imponera på dina nära och kära, inte minst dig själv 🙂
Måltid: Lunch, Middag
Kök: Asiatisk, thai
Keyword: nudlar
Portioner: 1 port
Författare: Siranee | Thaimorsan.se

Ingredienser

  • 1 näve risnudlar chan-nudlar 1-3mm.
  • 10 st råa räkor
  • 1 st ägg
  • 2 msk tofu, gul fast/hård, de går inte sönder lätt vid stekning
  • 1 näve mungböngroddar
  • 2-3 st stjälkar Kinesiskt gräslök de är platta
  • 1 msk inlagda rättika, söt hackade (finns strimlade, salta eller söta)
  • 1 msk Olja till stekning (raps, majs eller jordnötsolja går bra)

Extra tillägg

  • Tofu friterade
  • Torkade räkor
  • Fläsksvål mini kuber
  • Bananblomma överkurs… (snid in med citron/lime när du har skurit upp, annars svartnar den).

En basic padthaisås

  • 1 msk Fisksås
  • 1 msk Ljus soja t ex Maggi
  • 1 msk Ostronsås
  • 2 msk Tamarindfrukt puré/koncentrat
  • 1 – 2 msk palmsocker strösocker ok

Sås för många

  • 1/2 paket tamarind med kärnor
  • 0.5 L vatten
  • 3-4 kakor palmsocker hyvlade
  • 1/2 dl fisksås

Garnering/tillbehör

  • Chilipulver
  • Limeklyfta
  • Jordnötter/cashewnötter rostade & hackade
  • Kinesisk gräslök
  • Mungböngroddar
  • Bananblomma

Instruktioner

Prepp

  • Blötlägg risnudlar i rumstemp vatten i 30 min eller tills nudlarna har mjuknat (1 paket nudlar räcker typ till 4-5 lagom portioner beror på om du vill äta som förrätt eller huvudrätt).
    Obs! Koka inte nudlar innan stekningen fy fy! Du vill ha de spänstiga, särskilt om du använder "vanliga" risnudlar som inte är Chan.
  • Skölj kinesiska gräslöken och skär ca 3 cm bitar
  • Blötlägg/skölj mungböngroddarna
  • Köp strimlade saltad rättika och hacka upp dem
  • Skär den fasta gula tofun som på bilden
  • Gör tamarindpuré eller köp en koncentrat, finns i välsorterade asiatiska butiker. Om du gör tamarindpuré, tar en halv klump tamarind och mosar ut fruktköttet i ljummet vatten, det blir en del kärnor. Tamarind är söt-syrlig, och det är en av hemligheterna i Pad thai!

Tillagning av Pad Thai

  • Hetta upp stekpannan, gärna en teflon. Tillsätt 1 msk olja.
  • Fräs räkor först och i med saltade rättika, tofu och ägg. Woka/rör runt lite
  • I med en näve risnudlar utan att röra runt
  • Krydda direkt med en matsked av fisksås, ljussoja, ostronsås, socker, tamarindpuré och även chilipulver om du vill ha det het.
  • I med ägg och rör runt, sedan lite kinesisk gräslök och mungböngroddar å hackade jordnötter samt chiliflingor om du vill. Rör runt igen. Om nudlar fastnat (oftast i gjutjärnpannor) så har i 1 msk vatten i taget. Kör tills nudlarna har mjuknat och smaka av. Det brukar inte ta många minuter.
  • Klart! Servera med en klyfta lime, chilipulver, extra gräslök och böngroddar och hackade nötter. Vill du ha mer salt så i med fisksås och en gnutta socker kan göra susen.
  • Hacka nötter

Anteckning

Det hänger på kryddningen

Det är här man inte får vara rädd. Pad thai ska vara söt-syrlig-salt och het, inte nån mesig stekta nudlar. Mycket är också ögonmått för jag står inte å mäter upp allting men beräknas till 1 msk (menas 1 vanlig matsked som man äter med) av allt. I Thailand finns det många varianter av Pad thai men man kan fortfarande känna igen att det är Pad thai. Vissa använder vatten eller buljong istället för olja, det funkar ju också men då får man ha i nudlar först och sedan woka ihop resten.
Glöm inte att utan tamarindfrukten kommer du inte få något vidare Pad Thai!

Prova och fråga gärna!

Bor du i Göteborg, hör av dig om du vill ta en tur och handla ingredienser med mig. Vill du gå en mini matlagningskurs eller hyra in mig som kock en kväll hos dig så går det också mycket bra att kontakta mig för en offert. Endast seriösa bokningar för att inte slösa någons tid, varken ditt eller mitt.

Ps. Se hur jag tillagar pad thai på instastory HÄR!

Publicerade för första gången: 2015-02-15
Senast uppdaterad:
12