Uppdatering 2017-12-03:
Detta pad thai recept är mitt mest lästa och sökta blogginlägg dagligen! Tack till alla er som har besökt bloggen och till dig som har testat receptet, lämnat feedback och ställt frågor. Det värmer mycket att veta att just DU uppskattade receptet och att jag vet att receptet funkar plus att alla har hittat ingredienserna 🙂
Äkta Pad Thai!
Jag vågar säg att min pad thai är det! Både i utseendet och smaker! Du kan säkert hitta snyggare bilder men jag kommer uppdatera mina egna bilder för maträtten när jag finner tid för detta.
Jag skriver att det är äkta för att det är så som det bör vara, en thai style och hur det bör göras om du vill veta hur en riktig bra pad thai ska se ut och smaka.
När du har tillagat pad thai själv från grunden med alla tillbehör (eller ätit hos mig) så kommer du att förstå, att padthai är inte som vilken nudelrätt. Många älskar pad thai men de som har lagt ut recept har kanske inte ens testat en riktig padthai. Vissa har sötsursås i eller massor med alla möjliga sojasåser.
Visst finns det flera varianter av Pad thai i Thailand men här får du en mycket bra basic grund och hur det brukar se ut och smakar! Smakerna är individuell men jag gillar min pad thai smakrik med mycket hetta.
En liten kuriousa
Denna maträtt kan vara den första thai-fusion/cross kitchen i thai mathistoria. Den är ju inte så thai eftersom nudlar kommer från Kina från början. Man kan undra vem eller vilka som kom på Pad Thai först men på thai så heter denna maträtt bara “wok thai style” som jag översätter rakt av.
Lite kort om detta. Det var att man ville få thai
Du kan läsa mer här som jag googlade fram på Expique och Priceonomics där de nämde att det var år 1938. Sedan är det också sant att man ska testa Pad Thai först när man är på en restaurang. Detta är för att bedömma hur vass restaurangen är på smaker! Pad thai är ju grundstenen i thai streetfood.
Se hur jag tillagar pad thai på instastory HÄR!

(Pad = woka/steka)
Pad thai, grundrecept (1 portion)
1 näve risnudlar (chan-nudlar 1-3mm).
10 råa räkor
1 ägg
2 msk tofu (fast/hård och gul, de går inte sönder lätt vid stekning)
1 näve/dl Mungböngroddar
2-3 stjälkar Kinesiskt gräslök (de är platt och värmetåliga)
1 msk saltade rättika, hackad (finns färdig strimlade)
1 msk Olja, till stekning (raps, majs eller jordnötsolja går bra)
Extra tillägg
Tofu, friterad
Torkade räkor
Fläsksvål, mini kuber
Bananblomma (överkurs…)
En basic padthaisås
Receptet är för en portion, allt detta är på ett ungefär när jag kör på känn. Du kan också blanda ihop allting till en färdig sås om du ska laga till många men jag rekommenderar att woka max 2 portioner på en gång om du inte ha en jättestor stekpanna eller en Muurikka 🙂
Du behöver
1 msk Fisksås
1 msk Ljus soja t ex Maggi
1 msk Ostronsås
2 msk Tamarindfrukt, puré/koncentrat
1 – 2 msk palmsocker (strösocker ok)
Det räcker också med endast tamarind, palmsocker och fisksås (särskilt om du tillaga för glutenallergiker för oftast innehåller soja och ostronsås VETE!
Sås för många
Du behöver
1/2 paket tamarind med kärnor
0.5 L vatten
3-4 kakor palmsocker (hyvlade)
1/2 dl fisksås
Detta ger sås för 4-8 portioner beror på hur mycket sås du gillar 🙂
Garnering
Chilipulver
Limeklyfta
Jordnötter/cashewnötter, hackad
Kinesisk gräslök
Mungböngroddar
Bananblomma

Nu undrar du hur du ska få tag på “chan” nudlar eller hur de ser ut?
“Chan/jann” 1 mm nudlar hittade jag på Willy’s!
De är inte kritvita risnudlar. De tål värmen bättre och har mer tuggmotstånd utan att vara “al dente”. De går inte sönder lätt vid tillagningen.

Prepp
1. Blötlägg risnudlar i rumstemp vatten i 30 min eller tills nudlarna har mjuknat (1 paket nudlar räcker typ till 4-5 lagom portioner beror på om du vill äta som förrätt eller huvudrätt). Obs! Koka inte nudlar innan stekningen fy fy! Du vill ha de spänstiga, särskilt om du använder “vanliga” risnudlar som inte är Chan.
2. Skölj kinesiska gräslöken och skär ca 3 cm bitar
3. Blötlägg/skölj mungböngroddarna
4. Köp strimlade saltad rättika och hacka upp dem
5. Skär den fasta gula tofun som på bilden
6. Gör tamarindpuré eller köp en koncentrat, finns i välsorterade asiatiska butiker. Om du gör tamarindpuré, tar en halv klump tamarind och mosar ut fruktköttet i ljummet vatten, det blir en del kärnor. Tamarind är söt-syrlig, och det är en av hemligheterna i Pad thai!
7. Hacka nötter
Lite om ingredienserna

Gul och fast tofu är att föredra!
Det är denna som vi alltid använder i Pad Thai

Tamarindfrukten är DEN STORA HEMLIGHETEN!
Tamarind är en baljväxt men är man allergisk mot baljväxter så får du såklart har i annat som är syrlig. Dock utan tamarindfrukten som har en sötsyrlig karaktär så kommer du inte få in pad thai-smaker som den bör ha eller brukar smaka som i Thailand. Tamarind är även en naturlig laxermedel så äter man för mycket så vet du… haha!

“Mise en place – var sak på sin plats”, nu kan vi börja!
På bilden, risnudlar, mungböngroddar, kinesisk gräslök, hackade rättika, råa räkor och bläckfisktentaklar, gul tofu och tamaringpuré, ägg och såserna.

Tillagning av Pad Thai
1. Hetta upp stekpannan, gärna en teflon. Tillsätt 1 msk olja.
2. Fräs räkor först och i med saltade rättika, tofu och ägg. Woka/rör runt lite
3. I med en näve risnudlar utan att röra runt
4. Krydda direkt med en matsked av fisksås, ljussoja, ostronsås, socker, tamarindpuré och även chilipulver om du vill ha det het.
5. I med ägg och rör runt, sedan lite kinesisk gräslök och mungböngroddar å hackade jordnötter samt chiliflingor om du vill. Rör runt igen. Om nudlar fastnat (oftast i gjutjärnpannor) så har i 1 msk vatten i taget. Kör tills nudlarna har mjuknat och smaka av. Det brukar inte ta många minuter.
6. Klart! Servera med en klyfta lime, chilipulver, extra gräslök och böngroddar och hackade nötter. Vill du ha mer salt så i med fisksås och en gnutta socker kan göra susen.
(Tips! Blanda ihop allting till en färdig sås om du ska göra många padthai. Jag gillar att ha i ett och ett).
Det hänger på kryddningen
Det är här man inte får vara rädd. Pad thai ska vara söt-syrlig-salt och het, inte nån mesig stekta nudlar. Mycket är också ögonmått för jag står inte å mäter upp allting men beräknas till 1 msk (menas 1 vanlig matsked som man äter med) av allt. I Thailand finns det många varianter av Pad thai men man kan fortfarande känna igen att det är Pad thai. Vissa använder vatten eller buljong istället för olja, det funkar ju också men då får man ha i nudlar först och sedan woka ihop resten.
Glöm inte att utan tamarindfrukten kommer du inte få något vidare Pad Thai!
Pad thai
Ingredienser
- 1 näve risnudlar chan-nudlar 1-3mm.
- 10 st råa räkor
- 1 st ägg
- 2 msk tofu, gul fast/hård, de går inte sönder lätt vid stekning
- 1 näve mungböngroddar
- 2-3 st stjälkar Kinesiskt gräslök de är platta
- 1 msk inlagda rättika, söt hackade (finns strimlade, salta eller söta)
- 1 msk Olja till stekning (raps, majs eller jordnötsolja går bra)
Extra tillägg
- Tofu friterade
- Torkade räkor
- Fläsksvål mini kuber
- Bananblomma överkurs… (snid in med citron/lime när du har skurit upp, annars svartnar den).
En basic padthaisås
- 1 msk Fisksås
- 1 msk Ljus soja t ex Maggi
- 1 msk Ostronsås
- 2 msk Tamarindfrukt puré/koncentrat
- 1 – 2 msk palmsocker strösocker ok
Sås för många
- 1/2 paket tamarind med kärnor
- 0.5 L vatten
- 3-4 kakor palmsocker hyvlade
- 1/2 dl fisksås
Garnering/tillbehör
- Chilipulver
- Limeklyfta
- Jordnötter/cashewnötter rostade & hackade
- Kinesisk gräslök
- Mungböngroddar
- Bananblomma
Instruktioner
Prepp
- Blötlägg risnudlar i rumstemp vatten i 30 min eller tills nudlarna har mjuknat (1 paket nudlar räcker typ till 4-5 lagom portioner beror på om du vill äta som förrätt eller huvudrätt). Obs! Koka inte nudlar innan stekningen fy fy! Du vill ha de spänstiga, särskilt om du använder "vanliga" risnudlar som inte är Chan.
- Skölj kinesiska gräslöken och skär ca 3 cm bitar
- Blötlägg/skölj mungböngroddarna
- Köp strimlade saltad rättika och hacka upp dem
- Skär den fasta gula tofun som på bilden
- Gör tamarindpuré eller köp en koncentrat, finns i välsorterade asiatiska butiker. Om du gör tamarindpuré, tar en halv klump tamarind och mosar ut fruktköttet i ljummet vatten, det blir en del kärnor. Tamarind är söt-syrlig, och det är en av hemligheterna i Pad thai!
Tillagning av Pad Thai
- Hetta upp stekpannan, gärna en teflon. Tillsätt 1 msk olja.
- Fräs räkor först och i med saltade rättika, tofu och ägg. Woka/rör runt lite
- I med en näve risnudlar utan att röra runt
- Krydda direkt med en matsked av fisksås, ljussoja, ostronsås, socker, tamarindpuré och även chilipulver om du vill ha det het.
- I med ägg och rör runt, sedan lite kinesisk gräslök och mungböngroddar å hackade jordnötter samt chiliflingor om du vill. Rör runt igen. Om nudlar fastnat (oftast i gjutjärnpannor) så har i 1 msk vatten i taget. Kör tills nudlarna har mjuknat och smaka av. Det brukar inte ta många minuter.
- Klart! Servera med en klyfta lime, chilipulver, extra gräslök och böngroddar och hackade nötter. Vill du ha mer salt så i med fisksås och en gnutta socker kan göra susen.
- Hacka nötter
Anteckning
Det hänger på kryddningen
Det är här man inte får vara rädd. Pad thai ska vara söt-syrlig-salt och het, inte nån mesig stekta nudlar. Mycket är också ögonmått för jag står inte å mäter upp allting men beräknas till 1 msk (menas 1 vanlig matsked som man äter med) av allt. I Thailand finns det många varianter av Pad thai men man kan fortfarande känna igen att det är Pad thai. Vissa använder vatten eller buljong istället för olja, det funkar ju också men då får man ha i nudlar först och sedan woka ihop resten. Glöm inte att utan tamarindfrukten kommer du inte få något vidare Pad Thai!Prova och fråga gärna!
Bor du i Göteborg, hör av dig om du vill ta en tur och handla ingredienser med mig. Vill du gå en mini matlagningskurs eller hyra in mig som kock en kväll hos dig så går det också mycket bra att kontakta mig för en offert. Endast seriösa bokningar för att inte slösa någons tid, varken ditt eller mitt.
Ps. Se hur jag tillagar pad thai på instastory HÄR!
Publicerade för första gången: 2015-02-15
Senast uppdaterad: 12
Tack! Jag har ledsnat på alla misslyckade försök att laga Pad Thai och alla felaktiga recept. Vill verkligen pröva ditt recept snart! En fråga bara. Hur länge ska nudlar och kryddor fräsa i stekpannan innan du tar bort från spisen och serverar?
Hej Martin! Va kul. Jag är inte bra på att skriva recept och tappade iftast bort ett och annat. Nu har jag uppdaterat inlägget. Nudlarna blir mjuka och glansiga, det kommer du märka 🙂 Woka en portion nudlar brukar ta max 10 min om du har allting klart och bara slänga i den heta stekpannan. Det gäller även att inte woka för många portioner på gång, om du inte en jättebred panna 🙂
Grymt recept!! Jag och min sambo gjorde den precis och blev SÅ nöjda, himmelskt!! Kommer aldrig köpa utemat igen.
Tack 🙂
Åh vad glad jag blir! Skönt att höra att jag har inte gjort receptet för svårt att någon skulle klara av att laga 🙂 *tummen upp* till er! 🙂
Detta är det bästa receptet jag provat på Pad thai, smakar PRECIS lika gott som i Thailand <3 tack för ett kanonrecept =)
Tack tack tack! Jättekul att höra att fler har testat 🙂
Hej.
Vi är en familj som älskar Pad Thaien de serverar på Fadt Food-stället på Kungsladugårdsgatan i Majorna.
Vi har dock aldrig varit i Thailand, och orkar inte med flygresan dit.
Men: Det vore jätteroligt att få boka in dig för en lektion!
Hur mycket kostar det?
mvh
Lydia
Jag älskar verkligen detta receptet har varit här inne många gånger och kollat in det. Det är verkligen en äkta phad thai. Du verkar vara grym på thaikäk, jag ser fram emot att testa dina andra recept.
Åh tack snälla! Jättekul att höra att dy har testat många gånger, då vet jag att det funkar med receptet och att läsarna förstår. Tack så mycket för din kommentar 🙂
Hej! Det här verkar intressant att göra!
Mina barn älskar pad Thai men jag är så värdelös på att göra det. Det här ska jag verkligen testa. Undrar en sak. Barnen gillar inte tofu o räkor. Kan jag ha i kyckling istället?
Hej! Självklart kan du ha kyckling istället men pad thai brukar vara med räkor. Du kan ha precis vad du vill men det är pad thai smaken du vill ha 🙂
Detta är ett superrecept! Har gjort det en gång tidigare, och planerar som bäst kvällens repris. Tack!
Åh tack Anders! Hoppas det blir succé även ikväll 🙂
Hej morsan! Är på Koh Chang o har nu ätit några olika Pad Thai både fr restaurang o gata. Den som är ansolut godast, dock inte stark(vill inte ha stark) är en där rätten/såsen är mer rödaktig än de andra. Smakar fantastiskt, brukar ta med seafood. Min fråga är då om det kan vara det som är ramarinden? Tänkte försöka mig på detta mästerverk på sommarens utemurikka!
Hej! Vad kul! Pad thai kan du absolut äta utan chili. Det smakar söt-salt-syrligt. Tamarind är hemligheten och nudlar blir lite ljusbrun då frukten är brun. Har man kokat ihop såsen så blir såsen karamellaktig vid reduceringen.
Om den är röd så kan det vara att man har färgat maten med antingen tomatpuré eller ”räk/krabbsmör”. Nu vet jag inte hur röd din mat var 🙂 annars finns det en annan rätt som man färgat nudlarna rosa från början, kan vara att de använde de nudlar i din pad thai?
Gjort din pad tahi några gånger men lite på mitt eget lilla sätt om man vill ha mer smak ,kör tigertäkor o vill ha bläckfisk i oxå men jag hittar inget med det,så jag undrar hur med det ? Jag slänger ner bläckfisk i hett vatten kort stund sedan slänger ja i pannan gör jag rätt ? Mvh git
Va bra att du frågade. Många har kommenterat men aldrig frågar om räkor och bläckfisk så jag tror att många kör med kyckling. Men jag slänger i de direkt i stekpannan men du kan såklart förkoka räkor och bläckfisk innan om du vill.
Receptet är bara en riktlinje och precis som jag skrev så får man hitta på egen balans i smakerna, så de måtten jag har angett var på ett ungefär som jag tror många gillar men jag själv kör med mer smak, och sedan får man servera fisksås, socker, en klyfta lime och chilipulver som tillbehör ?
Ditt recept är absolut bäst för att göra Pad Thai. Det är den enda som smakar äkta. Allt annat jag provat i receptväg smakar inte i närheten så gott. Tack Thaimorsan! ?
Tack så mycket! Vad kul att du med flera tycker det och låta mig veta det ?
Äntligen! Letat och letat efter ett recept för riktig pad thai- gick tom en kurs i thailändsk matlagning. Men där hade hon färdiga kryddblandningar från Thailand så det gick inte att få till hemma. Har undrat och undrat om det inte går att göra pad thai utan färdigköpt sås. Nu ska jag äntligen få prova!
Hej. mailade dig mitt svar men jag svarar här också.
Superkul att höra att du har hittat till mig och nej inte ens jag som höll i thaimatlagningskurs för 15 år sedan använde en färdigsås till padthai. Det är så enkelt att göra själv om man ska göra några portioner. Chilipaste är ok för det tar halva dag att mortla ihop haha. Nu finns det färdiga pad thai såser som jag tycker är ok i smaken som innehåller tamarind. Det är inte fy skam med färdiga såser men gäller att testa sig fram vilket som är godast. Men prova koka ihop en egen vetja och lär dig sätta smakerna. Frys in såsen om du inte använder upp allt. Skulle du råka ha i för mycket sås så är det bara woka och woka… tänkt 2-3 msk sås per portion. Jag höftar oftast men receptet är välanpassad. Lycka till och återkom gärna med feedback. /S
Hej! Har alltid velat testa göra Pad thai, men skulle vilja ha i kyckling istället för räkor, är det samma recept bara att ersätta räkor till kyckling eller ska man lägga till något mer? Sååå gott!!
Hej Jessica, jag svarade dig per mail men hittade inte nu det mailet så jag skriver här också 🙂
Precis så. Padthai är oftast med räkor om du ser bilderna från Thailand och jag försöker göra den så autentiskt och som jag gillar det i smaken. Du får ta vilket protein du vill och principen är samma med räkor och woka in såsen i köttet. Kom gärna tillbaka med feedback eller tagga mig @thaimorsan på Instagram så ser jag och delar om du vill 🙂
Hej! Tack för en bra sida! Jag köpte färsk tamarind frukt i Thailand, ca 1kg som nu ligger i kylen. Hur länge håller sig denna frisk? Den ser inte konstig ut… Haft den snart 4 månader i kylen, väl inpackad
Hej Tom, färska i skal(?) och i kylen, min första tanke är de han bli fuktiga och mögla.
De håller väldigt länge typ år i kylen men jag föreslår att du skala de och tar ut trådar så det är bara fruktkött och kärnor kvar. Pressa ihop till en avlång klump och förvara i lufttät plast i kylen. På så sätt ser du också att det inte är insekter som kan förstöra tamarind.
Köper du som en klump som jag så står det 31 maj 2021 på min och jag minns inte när jag köpte den ? Hoppas det hjälpte, annars hör av dig igen ?
Världens bästa recept! Försökt få till en perfekt pad thai som dessutom smakar autentisk och detta recept har allt ☺️
Tack Fatima! Superkul att höra och det värmde. Då har jag gjort rätt 🙂