Nu måste jag säga nåt. Jag brukar inte skriva starka åsikter MEN när det kommer till thaimat och just maträtten PAD THAI så har jag fått nog. Bara för att det är lite jordnötter och lime å stekta nudlar så döper man det till padthai. Lär dig fan laga original pad thai innan du gör en fusk pad thai! Och du som är känd, du kock, du som gärna lär ut eller publicera din variant av padthai…vet du fan hur man gör en RIKTIG padthai?

Ni vet väl att det finns patent på maträtter också t ex svenska köttbullar och toast skagen, det har jag lärt mig av kocken Alexander ”Kniven i strupen” Nilsson innan han blev tv-kändis. Om vi bara tar något så enkelt som toast skagen á la Tore Wretman som innehåller endast räkor, majonäs, citronpeppar som serveras på smörstekta formbröd och toppa med löjrom. That’s it! Å sedan vill man dekorera med en klyfta tomat och en fet dillvipp för att snygga till denna klassiska förrätt så är det fritt fram. Jag har flera gånger bjudit på toast skagen men jag hade kräftor, rödlök, creme fraiche och annat som jag variera mef. DÅ döper jag inte den till skagenröra utan SKALDJURSRÖRA. Respekt till Tore Vretman även jag tycker att jag har förbättrat hans grundrecept. Här har jag i alla fall sett att många kockar gör rätt när de har gjort en SKALDJURRÖRA och inte kalla det för skagenröra. Klokt nog och respekt till de med.

MEN när det kommer till Pad thai så är det samma som jag påpekade om Toast skagen! Många har tydligen inte förstått det! När jag ser i mattidningar, bloggar, kokböcker…alla verkar göra ”sin variant” av pad thai och som de vill hej å hå!!! Oftast när jag har stött på dessa mattidningar, kockar, bloggar och recept så är deras pad thai i mina ögon bara en simpel maträtt med stekta nudlar, jordnötter och lime…å andra grönsaker som man verkar vill vara super nyttig och gärna räkna kaloriet efter Viktväktaren. Pad thai innehåller en jädla massa olja!

Jag kan också säga att set finns många thai också som inte vet hur man tillaga vissa maträtter från grunden, även jag…. But you need to know basic before you twist it, i matlagningssammanhang. Vi thai är nationalister… ibland extrem sådan. Och när det kommer till mat så är det nästan helig för oss. Gör du inte bra käk, kommer ingen att komma tillbaka. Thailändarna är mycket av gourmetresenär. Ända sedan som barn minns jag att vi reste även utanför bangkok eller var som helst bara vi har hört att det finns god mat där och måste testa. Vill man äta kinamat åker man till China Town, indiskt mat så går man ett kvarte bort från China Town, vill man ha kebab bli det vid NaNa…ja, ni förstår. Man försöket i alla fall äta ÄKTA och nöjer sig inte med bara autentiska. I Thailand finns det många variationer av pad thai också men grunden är det samma och man ser det tydligt.

IMG_2073.JPGDetta med just pad thai har irriterat mig i flera år och varje gång jag läser nåt om pad thai så gnager jag på det ännu mer. Du som har tillagat pad thai efter ett recept som du har fått kan såklart inte veta om receptet är rätt eller fel och hur en pad thai ska vara om du aldrig ätit en riktig pad thai rätt… inte ditt fel. Jag vill bara säga det att jag stör mig så in i helskotta bara. Har du gjort rätt eller fått äkta pad thai recept som du har provat, grattis!

Jag hänger inte ut någon men känner du dig träffat på något sätt, varsågod och kommentera. Berätta också om din pad thai om du har lagatden eller var har du ätit den? Har du ätit på en bra thairestaurang eller kvartehak i Göteborg får du gärna tipsa.

Det som saknas är bananblomman, shalottenlök, och stekta tofu som jag inte gillar (jag vet iaf vad som saknas). Bjuder jag på padthai så har jag med allt enl. original ingredienser och recept.

Ni vill säkert veta hur min pad thai är och innehåller eftersom jag har gnällt här? Recept kommer! 🙂

 

Uppdatering 2015-02-02: Nu finns min Pad thai recept uppe! Om du vågar ge dig in på den 🙂

IMG_6477.JPG