Pad Thai – det enda receptet du behöver!

Lästid: 6 min

Uppdatering 2017-12-03: Detta pad thai recept är mitt mest lästa och sökta blogginlägg dagligen! Tack till alla er som har besökt bloggen och till dig som har testat receptet, lämnat feedback och ställt frågor. Det värmer mycket att veta att just DU uppskattade receptet och att jag vet att receptet funkar plus att alla har hittat ingredienserna 🙂

 

Äkta Pad Thai!

Här är ÄKTA PAD THAI i både utseendet och smaker! Du kan säkert hitta snyggare bilder men jag kommer uppdatera mina egna bilder för maträtten när jag finner tid för detta.

Jag skriver att det är äkta för att det är så som det bör vara, en thai style och hur det bör göras om du vill veta hur en riktik bra pad thai ska se ut och smaka. När du har tillagat själv från grunden eller ätit hos mig så kan jag lova att du kommer att komma ihåg mig och min mat när du äter annanstans. Och visst finns det flera varianter av Pad thai i Thailand men här får du en mycket bra basic grund och hur det brukar se ut och smakar! Smakerna är individuell men jag gillar min pad thai smakrik med mycket hetta.

En liten kuriousa

Denna maträtt kan vara den första thai-fusion/cross kitchen i thai mathistoria… och den är ursprungligen kinesisk men nudlar kommer ju från Kina. Man kan undra vem eller vilka som kom på Pad Thai först men på thai så heter denna mat rätt bara “stekt thai style” som jag översätter rakt av.

Du kan läsa mer här som jag googlade fram på Expique och Priceonomics där de nämde att det var år 1938. Sedan är det också sant att man ska testa Pad Thai först när man är på en restaurang. Detta är för att bedömma hur vass restaurangen är på smaker! Pad thai är ju grundstenen i thai streetfood.

 

Pad Thai
Thaimorsans Pad Thai

 

(Pad = woka/steka)

Grundrecept, 1 portion

1 näve risnudlar (“Chan nudlar” 1-3 mm breda, om du hittar, fråga butiken)
10 Räkor
1 Ägg
2 msk Tofu (fast och gul speciell bra för Pad thai då de inte går sönder så lätt)
1 näve/dl Mungböngroddar
2-3 stjälkar Kinesiskt gräslök (de är platt och värmetåliga)
1 msk saltade rättika, hackad (finns färdig strimlade)
1 msk Olja, till stekning (raps, majs eller jordnötsolja går bra)

Extra tillägg

Tofu, friterad
Torkade räkor
Fläsksvål, mini kuber
Bananblomma (överkurs…)

 

Såsen – Kryddning/portion på ett ungefär

Här kan du blanda ihop allting till en sås, så slipper du hälla i ett och ett.

1 msk Fisksås
1 msk Ljus soja t ex Maggi
1 msk Ostronsås
2 msk Tamarindfrukt, puré/koncentrat
1 – 2 msk palmsocker (strösocker ok)
1-2 msk vatten (om nudlar fastnar)

 

Garnering

Chilipulver
Limeklyfta
Jordnötter/cashewnötter, hackad
Kinesisk gräslök
Mungböngroddar

 

Nu undrar du hur du ska få tag på “chan” nudlar eller hur de ser  ut?

IMG_0291.JPG

“Chan/jan” 1 mm nudlar hittade jag på Willy’s!
De är inte kritvita som vanliga risnudlar. De tål värmen bättre och har mer tuggmotstånd utan att vara “al dente” plus att de går inte sönder lätt vid tillagningen.

 

(null)

Blötlägg nudlarna!

Prepp

1. Blötlägg risnudlar i rumstemp vatten i 30 min eller tills nudlarna har mjuknat (1 paket nudlar räcker typ till 4-5 lagom portioner beror på om du vill äta som förrätt eller huvudrätt). Obs! Koka inte nudlar innan stekningen fy fy! Du vill ha de spänstiga, särskilt om du använder “vanliga” risnudlar som inte är Chan.

2. Skölj kinesiska gräslöken och skär ca 3 cm bitar

3. Blötlägg/skölj mungböngroddarna

4. Köp strimlade saltad rättika och hacka upp dem

5. Skär den fasta gula tofun som på bilden

6. Gör tamarindpuré eller köp en koncentrat, finns i välsorterade asiatiska butiker. Om du gör tamarindpuré, tar en halv klump tamarind och mosar ut fruktköttet i ljummet vatten, det blir en del kärnor. Tamarind är söt-syrlig, och det är en av hemligheterna i Pad thai!

7. Hacka nötter

 

(null)

Gul och fast tofu är att föredra!
Det är denna som vi alltid använder i Pad Thai

(null)

Tamarindfrukten är DEN STORA HEMLIGHETEN!

Utan denma sötsyrliga frukten kommer du inte få något vidare pad thai. Tamarind är även en naturlig laxermedel så äter man för mycket så vet du… haha!

(null)
“Mise en place – var sak på sin plats”, nu kan vi börja!
På bilden, risnudlar, mungböngroddar, kinesisk gräslök, hackade rättika, råa räkor och bläckfisktentaklar, gul tofu och tamaringpuré, ägg å så såserna.

 

IMG_6479.PNG

Min Pad thai med räkor och bläckfisktentaklar!

 

Tillagning av Pad Thai

1. Hetta upp stekpannan, gärna en teflon. Tillsätt 1 msk olja.

2. Fräs räkor först och i med saltade rättika, tofu och ägg. Woka/rör runt lite

3. I med en näve risnudlar utan att röra runt

4. Krydda direkt med en matsked av fisksås, ljussoja, ostronsås, socker, tamarindpuré och även chilipulver om du vill ha det het.

(Tips! Blanda ihop allting till en färdig sås om du ska göra många padthai. Jag gillar att ha i ett och ett). I med ägg och rör runt, sedan lite kinesisk gräslök och mungböngroddar å hackade jordnötter samt chiliflingor om du vill. Rör runt igen. Om nudlar fastnat (oftast i gjutjärnpannor) så har i 1 msk vatten i taget. Kör tills nudlarna har mjuknat och smaka av. Det brukar inte ta många minuter.

5. Klart! Servera med en klyfta lime, chilipulver, extra gräslök och böngroddar och hackade nötter. Vill du ha mer salt så i med fisksås och en gnutta socker kan göra susen.

 

IMG_0292.PNG

Det hänger på kryddningen

Det är här man inte får vara rädd. Pad thai ska vara söt-syrlig-salt och het, inte nån mesig stekta nudlar. Mycket är också ögonmått för jag står inte å mäter upp allting men beräknas till 1 msk (menas 1 vanlig matsked som man äter med) av allt. I Thailand finns det många varianter av Pad thai men man kan fortfarande känna igen att det är Pad thai. Vissa använder vatten eller buljong istället för olja, det funkar ju också men då får man ha i nudlar först och sedan woka ihop resten.

Glöm inte att utan tamarindfrukten kommer du inte få något vidare Pad Thai!

 

Prova och fråga gärna!

Bor du i Göteborg, hör av dig om du vill ta en tur och handla ingredienser med mig. Vill du gå en mini matlagningskurs eller hyra in mig som kock en kväll hos dig så går det också mycket bra att kontakta mig för en offert. Endast seriösa bokningar för att inte slösa någons tid, varken ditt eller mitt.

Ps. Se en kort film på Instagram https://instagram.com/p/yjeLuWq4FF/

 

Publicerad: 2015-02-15
Senast uppdaterad: 

27 reaktioner på ”Pad Thai – det enda receptet du behöver!

  1. Pingback: Pad thai recept på thai - ผัดไทย - Thaimorsan
  2. Tack! Jag har ledsnat på alla misslyckade försök att laga Pad Thai och alla felaktiga recept. Vill verkligen pröva ditt recept snart! En fråga bara. Hur länge ska nudlar och kryddor fräsa i stekpannan innan du tar bort från spisen och serverar?

    1. Hej Martin! Va kul. Jag är inte bra på att skriva recept och tappade iftast bort ett och annat. Nu har jag uppdaterat inlägget. Nudlarna blir mjuka och glansiga, det kommer du märka 🙂 Woka en portion nudlar brukar ta max 10 min om du har allting klart och bara slänga i den heta stekpannan. Det gäller även att inte woka för många portioner på gång, om du inte en jättebred panna 🙂

  3. Grymt recept!! Jag och min sambo gjorde den precis och blev SÅ nöjda, himmelskt!! Kommer aldrig köpa utemat igen.
    Tack 🙂

    1. Åh vad glad jag blir! Skönt att höra att jag har inte gjort receptet för svårt att någon skulle klara av att laga 🙂 *tummen upp* till er! 🙂

  4. Detta är det bästa receptet jag provat på Pad thai, smakar PRECIS lika gott som i Thailand <3 tack för ett kanonrecept =)

  5. Hej.
    Vi är en familj som älskar Pad Thaien de serverar på Fadt Food-stället på Kungsladugårdsgatan i Majorna.
    Vi har dock aldrig varit i Thailand, och orkar inte med flygresan dit.
    Men: Det vore jätteroligt att få boka in dig för en lektion!
    Hur mycket kostar det?
    mvh
    Lydia

  6. Jag älskar verkligen detta receptet har varit här inne många gånger och kollat in det. Det är verkligen en äkta phad thai. Du verkar vara grym på thaikäk, jag ser fram emot att testa dina andra recept.

  7. Hej! Det här verkar intressant att göra!
    Mina barn älskar pad Thai men jag är så värdelös på att göra det. Det här ska jag verkligen testa. Undrar en sak. Barnen gillar inte tofu o räkor. Kan jag ha i kyckling istället?

  8. Detta är ett superrecept! Har gjort det en gång tidigare, och planerar som bäst kvällens repris. Tack!

  9. Hej morsan! Är på Koh Chang o har nu ätit några olika Pad Thai både fr restaurang o gata. Den som är ansolut godast, dock inte stark(vill inte ha stark) är en där rätten/såsen är mer rödaktig än de andra. Smakar fantastiskt, brukar ta med seafood. Min fråga är då om det kan vara det som är ramarinden? Tänkte försöka mig på detta mästerverk på sommarens utemurikka!

    1. Hej! Vad kul! Pad thai kan du absolut äta utan chili. Det smakar söt-salt-syrligt. Tamarind är hemligheten och nudlar blir lite ljusbrun då frukten är brun. Har man kokat ihop såsen så blir såsen karamellaktig vid reduceringen.

      Om den är röd så kan det vara att man har färgat maten med antingen tomatpuré eller ”räk/krabbsmör”. Nu vet jag inte hur röd din mat var 🙂 annars finns det en annan rätt som man färgat nudlarna rosa från början, kan vara att de använde de nudlar i din pad thai?

  10. Gjort din pad tahi några gånger men lite på mitt eget lilla sätt om man vill ha mer smak ,kör tigertäkor o vill ha bläckfisk i oxå men jag hittar inget med det,så jag undrar hur med det ? Jag slänger ner bläckfisk i hett vatten kort stund sedan slänger ja i pannan gör jag rätt ? Mvh git

    1. Va bra att du frågade. Många har kommenterat men aldrig frågar om räkor och bläckfisk så jag tror att många kör med kyckling. Men jag slänger i de direkt i stekpannan men du kan såklart förkoka räkor och bläckfisk innan om du vill.

      Receptet är bara en riktlinje och precis som jag skrev så får man hitta på egen balans i smakerna, så de måtten jag har angett var på ett ungefär som jag tror många gillar men jag själv kör med mer smak, och sedan får man servera fisksås, socker, en klyfta lime och chilipulver som tillbehör 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge