Recept

Pad see-ew med arrowrotnudlar, tofu, skogsöronsvamp och grönsaker

Pad see-ew är kort och gott en soja-wok!

Pad = wok, see-ew = soja. Busenkelt och barnvänligt, kan göras med ris eller breda risnudlar. Jag älskade wokade nudlar med sötsojasås som barn. En klassisk sådan är med kinesisk broccoli och ägg. Den heter daggkål på svenska, “kai lan” på kinesiska och “pak ka-naa” på thai)

Arrowrotnudlar och skogsöronsvamp?

Här försöker vi med “köttfri måndag” och äta vego minst en gång i veckan för miljön. Det passar perfekt med att testa nya råvaror. Skogsöronsvamp är inget nytt för mig men jag fick googla såklart vad den heter på svenska eftersom på thai kallar vi de för “hed hoo noo” eller musöronsvamp. Sedan lär jag ju mig själv ett och annat fakta på sammagång. Den här gången var det Arrowrotnudlar och skogsöronsvamp.

Här kommer en variant på min Pad See-ew utan sötsoja som färgar maten svart.

Pad See-ew med arrowrotnudlar, tofu, skogsöronsvamp och grönsaker

(4 port.)

1 paket arrowrotnudlar, blötlägg
1 paket Tofu, fast (tärnade)
1 näve Skogsöronsvamp (hela alt. strimla)
1 näve Gräslök/Salladslök (skär i bitar)
1 näve av valfria grönsaker t ex paprika, blomkål, rödlök…
Rapsolja till wok

(Ägg, valfritt)

Smaksättning för 4 port.
2-3 msk Ljus Soja (t ex Maggi)
2-3 msk Ostronsås
1 klyfta citron
(Socker, en nypa)
(Sesamolja, några droppar)
(Sesamfrö, vit/svart)
(Vatten)

Gula Arrowrotnudlar

Blötlägg Arrowrotnudlar i vatten i 30 min eller tills de mjuknar.

Skogsöron/Judasöron eller Jelly Ear! De innehåller mycket järn. Finns i olika kvalité och prisklass. Jag köpte en påse med torkade skogsöronsvamp som kostade 15kr och det blev jättemycket!

Blötlägg torkade Skogsöronsvampar i 30 min tills de suger åt sig tillräcklig med vatten. (Skulle man ta för mycket så är det bara låta svamparna lufttorka och du kan använda nästa gång!).

Prepp

Jag testade So Fine Tofu á la minute och de var faktisk goda. Köper du andra tofu så kan du behöva smaksätta lite mer när du woka innan nudlarna åker in i stekpannan.


Du kan woka 2-4 portioner åt gången beror på hur stora portioner du vill göra. I min stekpanna räckte det till 4 “lagom” portioner och det blev nudlar över och grönsaker över.

Det är bäst att woka en portion åt gången om du är ovan att använda ögonmått 🙂

Hetta upp oljan, stekt tofu och svamparna, följ av paprika och blomkål

Tillsätt Arrowrotnudlar och lök sist. Att jag tog löken sist var för att jag vill ha kvar “crunch”, så klart.

Smaksätt nu med ljussoja och ostronsås, följ av lite vatten om det är för torrt. Om lock finns, sätt på lock i några minuten och låt nudlarna ångas. Om det blev mycket vatten, bara fortsätta steka. Hellre mer vatten än mer olja om du inte vill ha mer olja såklart 🙂

Smaksättning är a och o. Så kör ett skvätt här och där. Smak dig fram.

Tillsätt gräslök/salladslök och fortsätt woka.

Vill ha ha i ägg, skjut nu lite nudlar åt sidan i stekpannan och knäcka ner ett ägg.


Klart! Nudlarna ska inte vara hårda . Njut med chiliflingor och pressa i lite citron.

Jag ljusade upp bilden som du ser, vackert 🙂
Måns lunchlåda, här åkte sesamfrön i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge